CHP'den sadakat atamalarına dava
MEB’in proje okullarında sadakat atamaları ve öğretmenleri sürmesine tepkiler sürerken CHP, sadakat atamalarının iptalinin AYM’ye taşınması için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Fotoğraf: ANKA
Ankara – Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’in proje okullarında sadakat atamaları ve öğretmenleri sürmesine tepkiler sürüyor.
Öğrenciler yurdun dört bir yanında ‘Öğretmenime dokunma’ diyerek ayağa kalkarken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), proje okullarındaki atama işlemlerinin iptalinin Anayasa Mahkemesi’ne taşınması için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
Mahkeme önünde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e seslenerek “900 bine yakın öğretmen içerisinden doğru 6 bin ismi nasıl seçtin. Bir kere olsun çık, Türkiye’ye doğruları söyle” diye seslendi.
Bu haksızlığa isyan ederek öğretmenlerine sahip çıkan lise öğrencileri ile velilerinin tehdit edildiğini dile getiren Özçağdaş “Öğretmenleri yandaş listelerle uzaklaştırdınız, öğretmenlere zulüm yaşattınız” dedi.
Bakan Tekin’in ‘görev süresi bitenler gidiyor’ sözlerinin masaldan ibaret olduğuna dikkat çeken Özçağdaş “Asıl mesele, kimin gideceği ve kimin geleceğinin hiçbir kritere dayanmamasıdır. Temel projeniz itaatkar, kanaatkar, biat eden nesiller yetiştirmek. Ama bu ülkenin lise öğrencileri size bunun böyle olamayacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
"Biz bu davayı mağdur edilen öğretmenlerimiz, öğrenciler ve velilerimiz için açıyoruz"
CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan ise başvurunun içeriğine dair şunları kaydetti:
"Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan proje okulları atamalarına ilişkin işlemin iptali ve ilgili düzenlemenin somut norm denetimi ile Anayasa Mahkemesi’ne taşınması için hep birlikte davamızı açacağız. Bu atamalar elbette ki hukuk devletinin temel ilkeleriyle tamamen keyfi ve hiçbir nesnel kritere dayanmadan yapılan atamalardır. Bakan, kendisine verilen atama yetkisini belirli nesnel kriterler belirlemeden koyarak, eğitime telafisi imkansız zararlar verilmesinin önünü açmıştır. Eğitimin niteliği, öğretmenlerimizin hakları, öğrencilerimizin ve velilerimizin eğitim hakkı açısından söz konusu idari işlemin yürütmesinin durdurulması gereklidir. Bu uygulama anayasamızın hep eşitlik ilkesine hem de liyakat ve kariyer esaslarına açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Bu işlemle ilgili yönetmeliklere de aykırı olduğu ortaya konmuştur. Öğretmenin görev süresinin hesaplanma biçimi ve atama dönemleri belirlenmiştir. Ancak ders yılı devam ederken öğrencilerin sınav zamanı devam ederken, hiçbir meşru gerekçe olmadan yapılan bu atamalar hukuksuzdur. Biz bu davayı hem hukuksuzca mağdur edilen öğretmenlerimiz hem konunun asıl mağdurları öğrenciler ve velilerimiz için açıyoruz. Eğitimde adalet istiyoruz.". (ANKA)
Evrensel'i Takip Et