Geçen yıl 3,5 milyon ton hububat kaybettik: Bu yıl doğru fiyat politikası şart
CHP Milletvekili Gürer yanlış fiyat politikaları nedeniyle geçen yıl 3,5 milyon ton hububatın kaybedildiğini hatırlatarak, “Bu yıl doğru fiyat politikası şart.” dedi.

Fotoğraf: MA
Ankara — CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, KİT Komisyonu’nda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile ilgili görüşmelerde çarpıcı açıklamalar yaptı. Gürer, "TMO ithalatçı değil, çiftçinin kara gün dostu olmalıdır" diyerek, buğday alım fiyatlarının enflasyon ve girdi maliyetleri dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Gürer, geçtiğimiz yıl TMO'nun buğday alım fiyatını enflasyonun altında belirlediğine dikkat çekerek şunları söyledi: “2024'te buğdayda yüzde 12, arpada yüzde 3 artış yapıldı. Oysa enflasyon ve girdi maliyetleri karşısında bu artış yetersiz kaldı. 2025'te Çukurova'da iklim krizine rağmen hasat başlayacak. Düşük fiyat, hububat üreticilerini çökertir. Geçen yıl 3,5 milyon ton hububat kaybettik. Bu yıl doğru fiyat politikası şart.”
Gürer, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yapılan ithalatı eleştirerek, "İthal buğday işlenip ihraç ediliyor. Peki neden bunu yerli çiftçimiz üretmesin? Un ve makarna ihracatının hammaddesi yerli üreticiden sağlanmalı. İthalat yerine çiftçi desteklenmeli. Türkiye'nin tarım potansiyeli bunu karşılayacak güçte. Ancak politika yanlış” dedi.
“TMO çiftçinin peşinden gitmeli, tüccara bırakmamalı”
Gürer, TMO Genel Müdürü’ne seslenerek, “TMO ürünü çiftçiden almıyor, çiftçi ürünü TMO'ya götürüyor. Ödemeler gecikince tüccar düşük fiyatla devreye giriyor. TMO depolarını sattı, şimdi kiralıyor. Bu da maliyet artışı demek. Lisanslı depoculuk sadece 42 ilde var. Ürünler açıkta çürüyor.” ifadelerini kullandı.
“TMO'nun içi boşaltıldı, çiftçi yalnız kaldı”
Gürer, TMO'nun özelleştirme politikalarıyla ithalatçı bir yapıya dönüştüğünü savundu: “ESK, TMO ve TİGEM dışındaki tüm tarım KİT'leri özelleştirildi. TMO da çiftçinin yanında olma misyonunu kaybediyor. 2024'te aflatoksinli incir ihracatı iadeleri yaşandı. TMO bu konuda ne yaptı?”
“Şimşek'in politikaları çiftçiyi vuruyor”
Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "sıkı para politikası"nın çiftçiyi ezdiğini belirterek, "Enflasyonu düşüreceğiz diye çiftçiye verilmesi gereken destekler kesiliyor" dedi. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et