17 Nisan 2025 04:31

Evrensel'in manşeti | Öğretmensiz eğitim

Erdoğan-Şimşek programı kapsamında uygulanan kamuda tasarruf, eğitimi öğretmensiz bıraktı. 25 bin diye duyurulan öğretmen atama sayısının aslında 15 bin olduğu ortaya çıkarken, öğretmen açığı yüz bini, atama bekleyenlerin sayısı 500 bini geçti. Proje okullarında öğretmenlerin sürülmesine karşı “Öğretmenine dokunma” diyen liselilerin eylemleri dün de sürdü.

Öğretmen adaylarının heyecanla beklediği atama sayısı yine hüsran yarattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘müjde’ diye duyurduğu 25 bin öğretmen ataması, ihtiyacın da beklentinin de altında kaldı. Atama sayısı 25 bin olarak açıklansa da bunun sadece 15 bininin hemen atanacağı, 10 bininin Milli Eğitim Akademisi eğitimi sonrasına bırakıldığı ortaya çıktı. Buna göre 10 bin atamanın yapılması en erken 1.5 yılı bulacak.

Kamuda tasarruf gerekçesiyle atama sayısı ihtiyaca göre değil, Maliye Bakanı Şimşek’in iznine göre belirlendi. 15 bin atama Milli Eğitim Bakanlığının 68 bin, eğitim sendikalarının ise yüz bine yakın olarak açıkladığı öğretmen açığını kapatmaya yaklaşmadı. Eğitim sendikaları yetersiz atama sayısına tepki göstererek “Eğitimden tasarruf olmaz. Gerçek ihtiyaç kadar öğretmen ataması yapılmalı” çağrısını yaptı. 

Liseliler: Geleceğimize sahip çıkıyoruz

MEB’in proje okullarına sadakate göre atama yapması ve öğretmenleri sürmesine öğrencilerin isyanı sürüyor. Okullara imamlar sokulmasına, meslek liselilerin patronlara ucuz iş gücü olarak sunulmasına da tepki gösteren liseliler, “Tüm bu sorunlara ve öğretmenlerimizin sürülmesine karşı geleceğimiz için bir aradayız” dedi. 

Bursa Barosundan yapılan açıklamada, lise öğrencilerinin anayasal haklarını kullanarak yaptıkları protestoları engellenmeye yönelik her türlü tehdidin ve işlemin açıkça Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkat çekilerek “Öğrencilerin barışçıl toplantı ve gösteri yapması anayasal bir haktır” denildi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et