17 Nisan 2025 02:22

Uludağ Üniversitesi’nde dayanışma nasıl örüldü?

Forumlardan hareketle fakülte temelli dayanışma ağları kurmaya başlayan Bursa Gençlik Dayanışması hareketi, üniversiteli olmayan işçi-işsiz gençleri de kapsamayı hedef edindi.

Uludağ Üniversitesi’nde dayanışma nasıl örüldü?

Fotoğraf: Evrensel 

Elif Nur UZUN ve Ebrar GÜL

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Ekrem İmamoğlu’nun diploma iptali kararıyla İstanbul Üniversiteli sıra arkadaşlarımızın barikatları yıkarak başlattığı, ODTÜ’lü ve GSÜ’lü arkadaşlarımızın gençlik mücadelesinin yol haritasına dair vurgu yaptığı boykot çağrısıyla serpilen ve gelişen hareketin Bursa gençliğine de etkileri oldu. Eylem deneyimlerini KYK koşullarını iyileştirmeye yönelik hareketliliklerde geliştiren ve bireysel-örgütlü çabalarıyla sürdüren gençlerin alanlardaki tanışıklıklarıyla başlayan süreç bugün bir dayanışma ağı olarak gelişti.

Ana muhalefet partisi CHP’nin miting tipi eylemliliğini tartışmaya açan Bursa gençliği bir araya gelişlerinde siyasi partiler ve sendikalara çağrılar yaparak şehir merkezinde kitlesel eylemler düzenlenmesini sağladı. Sokaklarda mücadele etmeye dair çağrı yapan gençlik üniversitede senelerdir gerçekleşmemiş kalabalık yürüyüşler gerçekleştirerek eylem hafızasını tazeledi. Yürüyüş sonrası düzenlenen forumlarda gençlik festivali, ÖTK talebi, toplulukların demokratik yönetilmesi gibi talepler tartışmaya açıldı.

Forumlardan mücadeleye

Forumlarda gelişen iletişimlerle fakülte temelli dayanışma ağları kurmaya başlayan Bursa Gençlik Dayanışması hareketi, üniversite dışındaki işçi-işsiz gençlik kesimlerini de kapsayacak hareketliliği kendine hedef edindi. Uludağ Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Tiyatro Öğrencileri ve İletişim Fakültesi gibi alanlarda öğrenci dayanışma ağları kurulmaya başlandı. Tıp Fakültesi’nin tıbbiyeliler hareketi fakültelerinin önünde konumlanan Espresso Lab işletmesine yönelik boykot çağrısı yaparak hem alanlarına dair tartışmaları sürdürdükleri eylemleri geliştiriyorlar hem de düzenledikleri atölyelerle özgürlük-örgütlülük ilişkisini kuruyorlar.

Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencileri hocalarıyla ve farklı bölümden arkadaşlarıyla tartışarak dayanışmayı güçlendirmeye dair yol haritası çizmeye çalışıyor. Akademi içindeki gerici düzenlemelere, bilimden uzak söylemlerle kuşatılmış fen-edebiyat tartışmalarına, kadro sorununa ve fakültenin fiziki imkansızlıkları çevresinde tartışan fakülte öğrencileri, önümüzdeki süreçte kazanım elde etmek adına kalıcı birlikleri kurmaya dair sorumluluk alıyorlar. Toplum bilimleriyle doğa bilimlerini ayrıksı olarak ele alan akademi tutumuna karşı disiplinlerarası tartışmaların süreceği açık dersler ilk etkinlik planlarından.

Bursa Gençlik Dayanışması hareketi bugüne ve yarına yanıtlar veren bir mücadele çizgisinin sürekli gelişip yeni taleplere yanıtlar verebilecek şekilde geliştirilen bir çizgi olduğunu vurguluyor. 1 Mayıs’a gidilen bu süreçte fakülte ve bölümlerdeki birliklerini güçlendirerek geniş gençlik kortejinin oluşması kararıyla ve taleplerini sınıf hareketiyle ortak kazanımlar doğrultusunda ördükleri bir eylemsellikle hareket ediyorlar. Güçlü birliklerin Uludağ koşullarına uygun bir biçimde gelişmesini vurgulayan dayanışma ağı kalıcı bir mekanizma olarak hareket etmenin yollarını kuruyor ve üniversiteyi aşan bir gençlik hareketini hedefliyor.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et