17 Nisan 2025 08:10

Kaş'taki koy yağması girişimi Meclis gündeminde: Yapılaşmaya nasıl göz yumuyorsunuz?

Antalya’da Gerenlik Koyu’nun Orman Parkı olarak kiralanmak istenmesi Tarım ve Orman Bakanına soruldu: "Orman arazisi 'kesin korunacak hassas alan' olmasına rağmen yapılaşmaya nasıl göz yumuyorsunuz?”

Kaş'taki koy yağması girişimi Meclis gündeminde: Yapılaşmaya nasıl göz yumuyorsunuz?

Fotoğraf: Yusuf Yavuz

Antalya'nın Kaş ilçesinde Patara ÖÇK sınırları içerisinde yer alan sit alanı niteliğindeki Gerenlik Koyu'nun Orman Parkı olarak 20 yıllığına kiralanmak istenmesi Meclis gündemine taşındı. CHP Antalya Milletvekili Av. Aliye Coşar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Orman arazisi 'kesin korunacak hassas alan' olmasına rağmen Konaklamasız Orman Parkı adı altında yapılaşmaya açılmasına nasıl göz yumuyorsunuz?" diye sordu.

Kaş'taki Gerenlik Koyunu da kapsayan bölgenin, 5 Şubat 2018'de Bakanlar Kurulu Kararı ile Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil edildiğini vurgulayan CHP’li Coşar, önergesinde şunları dile getirdi: "Gerenlik Koyu ve çevresindeki 77 bin metre karelik orman arazisi 29 Nisan 2025 tarihinde yapılacak ihale ile 2 milyon 500 bin TL muhammen bedelle 20 yıllığına kiraya verilmesi planlanan ve İhale dosyasında yer verilen bilgilere göre lokanta, büfe, kahvehane, ibadethane, depo, yöresel ürünler satış üniteleri ile tuvalet ve otoparktan oluşan toplam 1190 metrekarelik alanın yapılaşmaya açılacağı kamuoyuna yansımıştır. Kesin Korunacak Hassas Alan olan yerlerde bilimsel çalışmalar dışında kesinlikle müdahale izni verilmemektedir. Sadece deprem, yangın, sel gibi afetlerle ilgili acil müdahaleler için yol vb. konularda izin verilen bu alanlarda bilimsel kazılar ile güvenlik amacıyla gerekli görülen yapılar ile arıcılık ve kuş gözlemi gibi faaliyetlere izin verilebilmektedir."

“Doğamızı tahrip etmekte neden bu kadar ısrarcısınız?​”

Coşar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu yazılı soru önergesinde, "Yıllık 2 milyon 500 bin TL muhammen bedel üzerinden kiraya verilmesi planlanan orman arazisi 'kesin korunacak hassas alan' olmasına rağmen Konaklamasız Orman Parkı adı altında yapılaşmaya açılmasına nasıl göz yumuyorsunuz? Korunan alan vasfındaki Gerenlik Koyu 5 yıl önce plaj yapmak uğruna tahrip edilmişti. Şimdi de Orman Parkı olarak 20 yıllığına kiralanmak isteniyor. Doğamızı tahrip etmekte neden bu kadar ısrarcısınız?" diye sordu.

“Koruma Bölge Komisyonundan görüş alındı mı?​”

Orman Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ihale dosyasında, Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun 6 Haziran 2024 tarihli kararına atıfta bulunularak "Orman Parkı ile ilgili koruma amaçlı imar planı hazırlanması, imar planı ve akabinde hazırlanacak gelişim ve yönetim planı ile birlikte her türlü faaliyet ve fiziki müdahale öncesi Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'ndan uygun görüş alınması gerekmektedir" ifadelerine yer verildiğine dikkat çeken Coşar, Yumaklı'dan şu sorulara yanıt vermesini talep etti: “Komisyondan ilgili görüş alınmış mıdır? Alındı ise bu görüş nedir? Antalya ve Kaş'ta daha önceleri de yapılmak istenen orman parklarına halkın tepkisinin bilinmesine rağmen neden hala orman parkı yapımında ısrar ediyorsunuz? 7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Doğal Sit Alanları Koruma ve Kollama Koşulları İlke Kararına göre 'Kesin Korunacak Hassas Alan olan yerlerde bilimsel çalışmalar dışında kesinlikle müdahale izni verilmemektedir.”

“Korunan alanlarla ilgili ilke kararı göz ardı mı edilecek?​”

“Sadece deprem, yangın, sel gibi afetlerle ilgili acil müdahaleler için yol vb. konularda izin verilen bu alanlarda bilimsel kazılar ile güvenlik amacıyla gerekli görülen yapılar ile arıcılık ve kuş gözlemi gibi faaliyetlere' izin verilebilmektedir. İlke Kararına göre 29 Nisan 2025 tarihinde yapılaşmanın önünü açacak olan ihalenin iptal edilmesini sağlayacak mısınız? Yoksa 7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Doğal Sit Alanları Koruma ve Kollama Koşulları İlke Kararını göz ardı mı edeceksiniz?​” (Haber Merkezi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et