17 Nisan 2025 14:31

AFAD’tan Esenkart ödemesi bitiyor: 'Açlığa mahkum etmektir'

AFAD’ın depremzedeler için verdiği 4 bin 500 TL'lik Esenkart'a yapılan ödeme nisan ayında son bulacak. Depremzedelerden tepki: "Kira desteğinin ardından bunun da kesilmesi açlığa mahkum etmektir."

AFAD’tan Esenkart ödemesi bitiyor: 'Açlığa mahkum etmektir'

Fotoğraf: Elif Ekin Saltık/Evrensel

Dilek Omaklılar
[email protected]


6 Şubat depremlerinin ardından AFAD’ın depremzedeler için gıda ve hijyen ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik verilen Esenkart uygulamasının nisan ayında son bulacağı duyuruldu. Depremzedeler, “Kesilen kira desteğinin ardından Esenkartlara yatırılan paranın kesilmesi de bizi açlığa mahkum etmektir” diye tepki gösterdi.

AFAD’ın depremzedeler için 16 Ağustos 2023 tarihinden itibaren vatandaşların hem gıda hem de hijyen ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla 4 bin 500 TL’lik verilen Esenkart uygulaması Nisan’da son bulacak. Verilen miktar da azken şimdi tamamıyla ellerinden alınmasına tepki gösteren depremzedeler, “şimdi ne yapacağız?​” diye sordu.

İşsizlikle burun buruna yaşamayı sürdüren depremzedeler konteynerlarda depremden bu yana yaşam mücadelesi veriyor. Koşulların düzelmediği kentlerde AFAD’ın verdiği Esenkart ‘desteği’ de artık kesiliyor. AFAD’tan valiliklere gönderilen yazıda, “Bakanlığımızca konteynırlarda barınan ve deprem tarihinde ikamet ettiği konutu orta ve üstü hasarlı olan afetzedelerden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının SOYBİS sistemine göre hane kişi başı geliri asgari ücretin 1/3'ünden daha az olan hanelere Esenkart dağıtılmış ve hane başı aylık 4.500 TL olmak üzere 20 ay boyunca 72 bin 749 aileye düzenli olarak esenkart ödemesi gerçekleştirilmiştir. İlk etapta 12 ay süreyle verilmesi planlanan Esenkart uygulamasının 21 ve sonuncusu nisan ayında gerçekleştirilerek tamamlanacaktır.”

"Açlığa mahkum etmek demek"

Hatay’daki depremzedeler duyuruya tepki gösterdi.  Hayatın hâlâ normale dönmediğini belirten İskenderun'da konteynerda yaşayan bir depremzede, karta bir daha ödeme yapılmamasının mağduriyeti artıracağını söyledi. "Yüzbinlerce insan hâlâ konteyner denen teneke kutularda yaşıyor. 1 sene içinde bitecek denen binalar hâlâ yapım aşamasında ve şehir koca bir şantiye alanına dönmüşken ekonomik olarak depremin ilk zamanlardaki sorunlar da sürüyor. Psikolojik olarak da durum daha kötü. Şimdi kira yardımının kesilmesinden sonra esen kartlara yatırılan paranın kesilmesi de bizi açlığa mahkum etmektir" diye tepki gösterdi.

"Elimizde avucumuzda ne varsa yok oldu"

Evi ve iş yerinin yıkıldığını söyleyen depremzede, 5 kişi 21 metrekare konteynerda yaşamak zorunda kaldıklarını koşullarının hala düzelmediğini ifade etti. Depremzede, "Elimizde avucumuzda ne varsa yok oldu. Devlet 3 kuruş para veriyordu onu da vermeyecekmiş. Biz ne yapalım şimdi?" diye sordu.

"En azından bir açığımızı kapatıyorduk"

Defne'de Abdül gani Konteyner kentte yaşayan depremzede bir kadın ise, 2 buçuk yıldır konteynerda kaldığını söyledi. 4 kişilik aile olduklarını belirten kadın, eşinin emekli olmadığını tek geçimlerinin temizliğe gittiği zaman eline geçen 800 TL'nin olduğunu aktardı. 

Bulaşık yıkayarak geçimini sağlayan kadın "Zaten yatırdıkları para da çok azdı. Ben arttırırlar sanıyordum, alım gücü çok düştü. Genelde de herkesin olduğu gibi gıda ürünleri için harcıyorduk ki bir kilo et aldığınızda o paranın büyük kısmı gider... Yani o kartla az da olsa bir şeyimizi kapatıyorduk. Artık onu da alacaklar" diye konuştu.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et