17 Nisan 2025 14:52

İngiltere’den seslendiler: Türkiye’deki tutsaklar ve öğrenciler serbest bırakılsın

İngiltere’de Ulusal Eğitim Sendikasının (NEU) konferansında SPOT ile ortak düzenlenen Türkiye oturumunda, tüm politik tutsakların ve öğrencilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

İngiltere’den seslendiler: Türkiye’deki tutsaklar ve öğrenciler serbest bırakılsın

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Arif Bektaş
[email protected]


Harrogate — İngiltere’de Ulusal Eğitim Sendikasının (NEU) yıllık olağan konferansında, Türkiye’de hukuk yok sayılarak tutuklamalar yapıldığına dikkat çekildi, "Tüm politik tutsaklar ve öğrenciler serbest bırakılsın" çağrısı yapıldı.

Kuzey İngiltere’de bulunan tarihi Harrogate kasabasında 1200 delege ile 13 Nisan’da başlayan ve bugün sona erecek olan konferansta, dün Türkiye konulu özel bir oturum düzenledi. Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) ile ortak düzenlenen oturuma, Lordlar Kamarası üyesi Barones Christine Blower, NEU Merkez Yönetim Kurulu üyesi Louise Regan, Kamu İşçileri Sendikası yöneticisi Liz Wheatley, Eğitim Sen’den Osman İşçi ve SPOT üyesi Sarya Tunç konuşmacı olarak katıldı. Oturum sonrası katılımcıların bir bölümü, tutukluların fotoğrafları taşıyarak özgürlük talep etti.

"İngiliz hükümeti tutarlı bir tutum sergilemeli"

Barones Christine Blower, İngiliz hükümetine defalarca mektuplar yazdığını ve gelen cevapların da birer skandal olduğunu söyleyerek, İngiliz hükümetinin adaletsizlikler ve insan hakları ihlalleri konusunda tutarlı bir tutum sergilemesini istedi.

"Halk haksızlıklar karşısında patlama noktasına geldi"

Eğitim Sen’den Osman İşçi, son dönemlerde yaşananları özetleyerek, sendikalarının yöneticilerine verilen cezalardaki adaletsizliklere dikkat çekti. İşçi, saldırılar karşısında sessiz kalmadıklarını, bu yüzden soruşturmalarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, dayanışmanın her zaman çok önemli olduğunun altını çizdi.

Ülkenin en büyük kamu sendikası olan UNISON yöneticisi Liz Wheatley ise Ekre İmamoğlu’nun tutuklanmasının hukuksuzluğuna değinerek, “Gezi eylemlerine benzer bir eylemlilik ortaya çıktı. Bu da Türkiye’de halkın haksızlıklar karşısında patlama noktasına geldiğini gösteriyor” dedi.

NEU Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve SPOT yöneticisi Louise Regan ise SPOT’un yaptığı çalışmalardan söz ederek, dayanışmanın önemine değindi. Regan, NEU olarak Türkiye’deki öğrenci eylemlerini yakından izlediklerini ve öğrencilerle öğretmenlerin tutuklanmasını kınadıklarını belirterek, hepsinin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

"Dayanışma her zamankinden önemli"

SPOT adına konuşan Sarya Tunç ise çeşitli veriler paylaşarak, Türkiye’de en az 103 bin kişinin cezaevlerinde yatacak yer bulamadığını ve iktidarı eleştiren herkesin potansiyel "cezaevi sakini" olabileceğine dikkat çekti.

Enflasyonun yükseldiğini, işçi ücretlerinin sefalet ücreti haline geldiğini söyleyen Tunç, halkın artık isyan ettiğini, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ciddi bir hareket oluşmasına neden olduğunu, yıllardır uygulanan baskı ve zulüm politikaları sonucu tepkinin sokağa taştığını belirtti.

Özellikle kadınların yaşam biçimine yönelik müdahaleler ve gerici eğitim dayatmasının, kadınların ve öğrencilerin de tepkisini çektiğini söyleyen Tunç, dayanışma çalışmalarının her zamankinden daha önemli bir hal aldığını kaydetti.

“Tüm öğrencileri serbest bırakın”

Toplantı sonrası, izleyicilerin bir bölümü bir araya gelerek, tutuklanan birçok kişinin fotoğrafını taşıyıp özgürlük talep etti. Ayrıca “Tüm öğrencileri serbest bırakın” pankartıyla fotoğraf çektiren katılımcılar, dayanışmayı ülkenin birçok noktasında örgütleyeceklerini belirttiler.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

“Sema Barbaros’un yeri işçilerin yanıdır”

NEU konferansında, Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros’un serbest bırakılması da talep edildi.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Barones Christine Blower, Louise Regan ve Sarya Tunç, Sema Barbaros’un hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu belirterek derhal serbest bırakılmasını istedi. “İşçi ve emekçilerin mücadelesinde önemli bir görev üstlenen Sema Barbaros’un yeri, cezaevi değil, partisi ve işçilerin yanıdır” denildi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

TÜPRAŞ’ta öfke büyüyor

TÜPRAŞ’ta öfke büyüyor

Erdoğan-Şimşek programını arkasına alan Koç Holdingin TÜPRAŞ’ta düşük zam dayatması işçilerin öfkesini büyüttü. Yüzde 28 zammı kabul etmeyen işçiler, 4 rafineride eylem yaparak ücretlerdeki erimenin karşılanmasını istedi. 1 Mayıs’ı toplu sözleşme mücadelesiyle karşılayan işçiler, etkili eylem kararları alınmasını istiyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
23 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et