Gazeteci Naci Sapan’ın kayyım haberi davasında ceza istemi
Gazeteci Naci Sapan’ın, “Kayyumlar, kayyumcuklar!” yazısı nedeniyle yargılandığı davada, “hakaret” iddiasıyla cezalandırılması istendi.

Fotoğraf: MA
Tigris Gazetesi Haber Yayın Koordinatörü ve yazarı Naci Sapan’ın, "Kayyumlar, kayyumcuklar!" başlıklı köşe yazısı nedeniyle "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" iddiasıyla yeniden yargılandığı davanın 2’nci duruşması Diyarbakır 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya gazeteci Sapan, avukatı Sertaç Eke ve müşteki Şefik Çelik’in avukatı Merve Kübra Çelik katıldı. Ayrıca, davayı Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı Felat Bozarslan ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) davayı izledi.
Duruşmada ilk sözü alan gazeteci Sapan, daha önce yapmış olduğu savunmaları tekrar ettiğini söyledi.
Sapan’ın avukatı Sertaç Eke, müvekkilin kamuoyunda tartışılan kayyım icraatlarına ilişkin kullandığı sözler nedeniyle yargılandığını hatırlatarak, yazıya konu ihalenin yapıldığı döneme ilişkin Sayıştay raporları, ihaleyle ilgili adli ve idari soruşturma açılıp açılmadığının sorulmasını istedi.
Müvekkilinin gazeteci olduğunu, kamu yararı amacıyla davaya konu bu yazıyı yazdığını vurgulayan Eke, bu yazının düşünce ve ifade özgürlüğü, gazetecilik mesleki faaliyet kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Eke, AİHM, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nin benzer davalarda verdiği emsal karara değinerek, bu kararları mahkemeye sundu.
Gazetecilerin izlemesinden rahatsız oldu!
Şikayet edenin avukatı Merve Kübra Çelik, Sapan’ın üzerine atılı suçun sabit olduğunu savunarak, Sapan’ın yazdığı yazıdan dolayı herhangi bir pişmanlık duymadığını ileri sürdü. Gazetecilerin duruşmayı izlemesinin yargılamayı etkileme ve mahkeme üzerinde baskı kurmaya yönelik olduğunu iddia eden Çelik, bir önceki duruşma sonrasında davanın “kayyım yolsuzluğu” şeklinde haberleştirildiğini öne sürdü. Bu haberlerin adil yargılamayı etkilemeye yönelik haber olduğunu iddia etti. Hakim, gazetecilerin yargılamayı etkilediğine yönelik sözlerin tutanağa geçirilip geçirilmediğini sorduğu müşteki avukatı, bunun tutanağa geçirilmesini istedi.
Savcı ceza istedi
Hakim, savcının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için duruşmaya kısa bir ara verdi. Aranın ardından tekrar başlayan duruşmada esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunan Savcı, Sapan’ın "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Sayıştay raporlarının istenmesi talebi reddedildi
Hakim, ihaleyle ilgili Sayıştay raporu ve adli, idari soruşturma yürütülüp yürütülmediğine ilişkin talebin yargılamaya bir yenilik katmayacağı gerekçesiyle reddetti.
Ardından savunma yapan Naci Sapan, ihalenin komisyonunda yer alan kişileri ve isimlerini bilmediğini belirtti. Sapan, ortaya çıkan kamu zararı nedeniyle bir gazeteci olarak bu yazıyı yazdığını vurguladı. Sapan, bu yazısı nedeniyle cezalandırılmasının doğru olmayacağını ifade ederek, ihaleyi yapan kişilere karşı herhangi bir kişisel husumeti ve nefretinin olmadığını dile getirdi.
Esasa karşı savunmalarını hazırlamaları için süre talep eden avukat Sertaç Eke, basın mensuplarının davayı izlemesinin yargılamayı etkilemeye yönelik olduğu söyleminin sorunlu olduğunu belirtti.
Ardından tekrar söz alan Sapan, kendisi hakkında davacı olan müştekilerin ihalenin komisyonunda yer aldığını bilmediğini vurguladı. Hakim’in, yazının başlığında yer alan “kayyumlar ve kayyumcuklar” ifadesiyle kimi kast ettiği şeklindeki sorusuna Sapan, yazı edebi söylemle yazmak için bu başlığı attığını, kimseye hakaret etmediği cevabını verdi.
Ara kararını açıklayan hakim, Sapan ve avukatının esasa karşı savunmalarını hazırlaması için süre vererek, davayı 20 Mayıs tarihine erteledi.
Dava hakkında
Naci Sapan, Amed Büyükşehir Belediyesi’nin kayyım yönetiminde olduğu dönemde 29 Mart 2023'te "Kayyumlar, kayyumcuklar!" başlıklı bir köşe yazısı yayımladı. Yazıda, 800 milyon TL değerindeki bir arsa ihalesinde yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları gündeme getirildi.
Bu yazının ardından ihaleyi yürüten komisyon üyeleri ve dönemin Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Sapan hakkında şikayetçi oldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Sapan hakkında "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret etme" suçlamasıyla iddianame hazırladı.
Davanın basit yargılama usulüyle görülmesine karar verildi ve Sapan'a 135 gün adli para cezası verildi. Mahkeme, bu cezayı 2 bin 700 TL para cezasına çevirdi ve Sapan'ın 5 yıl denetime tabi tutulmasına karar verdi. Sapan'ın avukatının itirazı üzerine dava duruşmalı olarak yeniden görülüyor. (MA)
Evrensel'i Takip Et