17 Nisan 2025 23:06

Nar Sanat Derneği'nden 1 Mayıs çağrısı: “Sahnelerden meydanlara!”

Nar Sanat Derneği, 1 Mayıs öncesi yaptığı açıklamada, kültür-sanat alanındaki güvencesizlik, sansür, düşük ücretler ve uzun çalışma saatlerine dikkat çekerek tüm sanatçıları alanlara çağırdı.

Nar Sanat Derneği'nden 1 Mayıs çağrısı: “Sahnelerden meydanlara!”

Fotoğraf: Nar Sanat Derneği

1 Mayıs’a sayılı günler kala Nar Sanat Derneği, bu yıl alanlarda olacaklarını duyurarak tüm sanatçıları, yazarları, kültür-sanat emekçilerini ve sanatseverleri meydanlara çağırdı. Dernek, yaptığı açıklamada kültür sanat alanındaki ekonomik kriz, sansür ve güvencesizlikle birlikte artan baskılara dikkat çekti.

Fotoğraf: Nar Sanat Derneği

Nar Sanat Derneği tarafından yapılan açıklamada, kültür sanat emekçilerinin sahnelerde, setlerde ve stüdyolarda artan sömürü koşullarıyla karşı karşıya olduğu vurgulandı. Uzun ve güvencesiz mesai saatlerine, alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle yaşanan ölümlere, mobbing ve sendikal hak gasblarına dikkat çekilen açıklamada, “Kayıt dışı çalışma yaygınlaştırılıyor, emekçiler sektörden dışlanmakla tehdit ediliyor” denildi.

“Tiyatro bir lüks oldu, eğitimden feragat ediliyor”

Açıklamada derinleşen ekonomik kriz nedeniyle hem sanat üretiminin hem de kültür sanata erişimin zorlaştığına da işaret edildi. Gençlerin sanat eğitimi alma imkânının kalmadığı, tiyatroya gitmenin dahi birçok kişi için bir hayale dönüştüğü belirtilirken, “Oysa kültür sanata erişim herkesin en temel yaşam haklarından biridir” ifadelerine yer verildi.

“Sansür ve yasaklar sistematik hale geldi”

Sanatçılara yönelik baskı ve sansürün sistematik hale geldiğine dikkat çeken Nar Sanat Derneği, özellikle anadilinde tiyatro yapmak isteyen sanatçıların yasaklarla karşılaştığını belirtti. Açıklamada, son dönemde yaşanan siyasal gelişmelere dair düşüncelerini ifade eden sanatçıların sahnelerinin iptal edildiği, gözaltına alındıkları ve ifade özgürlüğünün hedef haline geldiği aktarıldı.

“Sanat emektir, alanlardayız”

Sanatın toplumsal dönüşümdeki rolüne vurgu yapılan açıklama şu sözlerle son buldu:

“Bir kez daha vurguluyoruz: Sanat emektir ve güvenceli, özgür, eşit bir yaşam kültür sanat emekçilerinin hakkıdır. Her alanda emeğin hak ettiği değeri bulduğu, eşit ve özgür yarınları birlikte kurma umuduyla 1 Mayıs’ı selamlıyoruz.

Tüm sanatçılara, yazarlara, kültür sanat emekçilerine ve sanatseverlere çağrımızdır:

  • Düşünce ve sanatsal ifade özgürlüğü için
  • Demokratik ve erişilebilir sanat için
  • Güvenceli iş ve insanca bir yaşam için
  • Eşit ve özgür bir gelecek için

Sahnelerden, setlerden, stüdyolardan meydanlara; 1 Mayıs’ta alanlara!” (Kültür Servisi) 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et