18 Nisan 2025 15:16

Grevdeki Çiğli Belediyesi işçileri: Haklarımızı alana kadar grevimize devam edeceğiz

Çiğli Belediyesi işçilerinin grevleri 2’nci gününde devam ediyor. Teklif edilen ücretlerle geçinmenin mümkün olmadığını söyleyen işçiler, “Sefalet dayatmasını kabul etmiyoruz” dedi.

Grevdeki Çiğli Belediyesi işçileri: Haklarımızı alana kadar grevimize devam edeceğiz

Fotoğraf: Aliye Ceylan/Evrensel

İzmir — Çiğli Belediyesinin şirketlerinden ÇİBEL'de örgütlü Genel-İş İzmir 10 No'lu Şube ile SODEMSEN arasındaki toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkan 1130 işçinin grevi 2’nci gününde sürüyor. İşçi ücretlerine yapılan yüzde 31’lik zam teklifine karşı “Sefalet zammını kabul etmiyoruz” diyen işçiler Evrensel'e konuştu.

“Bu rakamlarla geçinmek mümkün değil”

İşçi Oktay Ergün belediye başkanının önceki söylemlerini hatırlatarak, "Başkan işçisini mesai arkadaşlarını enflasyonun altında ezdirmeyeceğini söylemişti. Biz de bunu istiyoruz zaten. Bunun dışında bir şey yok ki zaten bunları dile getirmek konusunda korkularımız da var bir önceki toplu sözleşmeler gibi" diye belirtti.

Kadın işçilerden Emek Kılıç, "Aşağı yukarı 5 aydır üzerinde çalışılan işçilerin taleplerinin olduğu sözleşmemiz biraz uzatıldı. Çok daha erken sonuçlanabilirdi ama çıkan sonuç bizim için de uygun bir sonuç değil tabi. En son verilen rakam yüzde 30'lara tekabül ediyor ancak şu hayat koşullarında ve enflasyonda bizim için bu rakamlarla geçinmek mümkün değil. Hepimizin çocukları var giderler çok yüksek, hükümet zam üstüne zam yapıyor. Doğalgaz faturamız 2 bin TL, kira desen 22 bin TL öylesine bir hesap yaptığımızda geçinmemiz mümkün değil tabi ki. Haklarımızı istiyoruz sadece. yüzde 30 geçinmemiz için uygun bir rakam değil o yüzden haklarımızı alana kadar greve devam edeceğiz" diyerek kararlılıklarını dile getirdi.

“Haklarımız için buradayız”

Bir diğer işçi Türksel Sevim ise yaşadıkları geçim sıkıntısına dikkat çekerek, "Hakkımızı almak için buradayız arkadaşlarımızla beraber. Başkandan bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Ekonomiyi görüyorsunuz. Alışverişe pazara falan gittiğimiz zaman enflasyonu görüyoruz zaten dünya kadar para harcamak zorunda kalıyoruz. Başkanında bu koşulları bildiğini biliyoruz. Çocuklarımızı güçlükle büyütmeye çalışıyoruz. Kiralar olmuş 20 bin TL. Bu zorluklarla yaşıyoruz. Bizim mücadelemiz burada enflasyonun altına düşmemek" diye belirtti. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et