19 Nisan 2025 04:06

Can Atalay çıkacak mı: Karar tutanakta, gözler yerel mahkemede

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz, tutanağa geçen bir şeyin çıkarılamayacağını ve yerel mahkemenin kararı artık uygulaması gerektiğini anlattı.

Can Atalay çıkacak mı: Karar tutanakta, gözler yerel mahkemede

Fotoğraf: ANKA

Ankara - Anayasa Mahkemesi’nin Silivri’deki Marmara Cezaevinde bulunan TİP’li Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğu kararının TBMM Genel Kurulunda okutulmasına dair gelişmeleri değerlendiren  Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz, tutanağa geçen bir şeyin çıkarılamayacağını ve yerel mahkemenin kararı artık uygulaması gerektiğini anlattı. TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, AYM'nin Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve milletvekilliği düşürülen Türkiye İşçi Partili (TİP) Can Atalay hakkındaki iade kararını Genel Kurul'da okutup Meclis'i kapatmasının ardından gözler bundan sona ne olacağında. Atalay kararının okunması Meclis tutanaklarında sansürlenirken, TBMM Başkanı da Karaca’nın yetkisini aştığını öne sürdü. Gelişmeleri gazetemize değerlendiren Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz, “Tutanağa giren bir şey tutanaktan çıkmaz. Artık yaşanan bir an da geri alınamaz” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin kararını TBMM’nin yanı sıra Yargıtay ve yerel mahkemeye de bildirdiğine dikkat çeken Boyunsuz, “Kararın altında neler yapılması gerektiğini AYM yazıyor. Bunun gereğini yapmak üzere bildirdiğini söylüyor. Birinci yargılandığı görevli mahkemeye ‘mahkumiyetten önceki haline getirin’ diyor. İkincisi AYM kararını yerine getirmeme suçu işlendiğini bildiriyor. TBMM’ye de Can Atalay’ın hala milletvekili olduğunu söylüyor” dedi.

AYM bildirimi zaten sonuçtur

Fotoğraf: Prof. Dr. Şule Özsoy'un kişisel arşivi

Enis Berberoğlu kararının da TBMM Genel Kurulunda okunduğunu hatırlatan Boyunsuz, “Resmi Gazetede’de yayınlandı. Aslında AYM’nin bildirimiyle sonuç doğuran bir işlem ve özü AYM’de kararında duruyor. Uzun zamandır yapılmaması büyük hataydı” dedi. Meclis Başkanı ve AKP grubunun AYM kararına korsan bildiri demesini eleştiren Boyunsuz, “AYM kararına korsan bildiri denilen bir ortamda, anayasanın işlerine gelince yürürlükteymiş gibi davranıldığı bir ortamda biz de şaşkına döndük. Her şeye bir yana genç yaşta milletvekili olmuş bir insanı Anayasaya aykırı şekilde içeride tutulduğunu görüyoruz.”

TBMM Genel Kurulunda okutulan bir AYM kararının uygulanmaması durumunda hukuki anlamda neler olabileceğini de anlatan Boyunsuz, “Sanıyorum avukatları tekrar o görevli mahkemeye başvuracaklar. Umarım uzun süredir devam eden bu haksızlık sona erer” dedi.

TBMM Başkanı karşı bir şey yapamaz

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, AYM kararını okutan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca hakkında yetkilerini kullanacağı sözlerine de dair de şöyle konuştu: “Meclis başkanlık divanı iç tüzüğe göre seçiliyor. Yardımcılar partilerin çoğunluğuna göre belirleniyor. CHP’ye şunu gönder gönderme diyemez. Meclis Başkanı gündemi onaylıyor ama gündem dışında bir konuşma da olabilir. O anda yetkiyi kullanan başkanvekili de zaten uzun zamandır ihmal edilmiş bir görevi yerine getiriyor. TBMM Başkanı ne yapabilir? Bu disiplin cezasını ilgilendiren bir şey değil. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et