Mersin'de emeklilerden çağrı: "Bizler insanca yaşamak istiyoruz"
Tüm Emekli-Sen Mersin Şubesi ile Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şubesi, geçim sıkıntılarına ve ekonomik krize dikkat çekmek amacıyla ortak bir basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Evrensel
2021 Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Mersin Şubesi ile Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Mersin Şubesi, geçim sıkıntılarına ve ekonomik krize dikkat çekmek amacıyla ortak bir basın açıklaması yaptı. "Yüzyılın Ayıbı: Geçinemiyoruz, Beslenemiyoruz, Barınamıyoruz, İnsanca Yaşamak İstiyoruz" yazılı pankart açan emeklilere, Mersin Emek ve Demokrasi Bileşenleri de destek verdi.
Basın açıklamasını 2021 Tüm Emekli-Sen Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt okudu. Açıklamada, yaşam koşullarının giderek ağırlaştığı, emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği vurgulandı.
"Darbe girişimini kabul etmiyoruz"
Açıklamada, 19 Mart 2025 tarihinde İstanbul'da aralarında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bazı belediye başkanları ve gazetecilerin de bulunduğu 100'den fazla kişinin gözaltına alınmasına da tepki gösterildi. Bu olayın hukuki değil, siyasi bir darbe girişimi olduğu belirtilerek, halkın iradesine müdahale anlamı taşıdığı ifade edildi.
İktidarın anayasal hakları gasbettiğine dikkat çekilen açıklamada, gösteri ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılara karşı tüm yurttaşlar demokrasiye sahip çıkmaya çağrıldı. "Demokratik direniş haktır" denilerek, gözaltına alınan tüm isimlerin derhal serbest bırakılması talep edildi.
"Öğretmenime Dokunma" vurgusu
Laik eğitime yönelik baskılar, proje okullarında yapılan keyfi öğretmen atamaları ve tarikatlarla yapılan protokoller de açıklamanın hedefindeydi. Emekliler, öğretmenlerin ve öğrencilerin yanında olduklarını, bu haksız uygulamalara karşı mücadele edeceklerini duyurdu.
"2002'den bugüne derinleşen sefalet"
Açıklamada, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana emeklilerin alım gücünün dramatik biçimde düştüğü, geçim koşullarının imkânsız hale geldiği vurgulandı. Özelleştirme politikaları, gelir adaletsizliği ve hayat pahalılığı eleştirilirken, neo-liberal ekonomi politikalarının yoksulluğu derinleştirdiği belirtildi.
Emekliler, yaşadıkları ekonomik ve sosyal sorunlara karşı şu talepleri sıraladı:
- En düşük emekli, dul ve yetim maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin.
- Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70'e çıkarılsın, milli gelir artışından pay verilsin.
- Emekli aylıkları bağımsız kurumların açıkladığı enflasyon oranına göre otomatik güncellensin.
- Yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye verilsin.
- Kök maaşlara seyyanen zam yapılsın.
- Emekli sendikalarına yasal statü tanınsın, toplu sözleşme hakkı anayasal güvenceye alınsın.
- Sağlık hizmetlerinden yapılan tüm kesintiler kaldırılsın.
- Emeklilere ve eşlerine şehir içi toplu taşıma ücretsiz olsun.
- Temel gıda ve faturaların KDV'si kaldırılsın, temel ihtiyaçlar ücretsiz hale getirilsin.
- Enerjide özelleştirmeler iptal edilsin, yapılan zamlar geri alınsın.
- Banka promosyonları günün koşullarına göre her yıl güncellensin.
- TOKİ aracılığıyla emeklilere ucuz konut sağlansın, konut sahibi olmayanlara barınma yardımı yapılsın.
"Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!"
Emekliler, açıklamanın sonunda mücadele çağrısını yineleyerek, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!" sloganıyla sözlerini tamamladı. Açıklama büyük bir kararlılık ve coşkuyla alkışlar eşliğinde sona erdi. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et