TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Üreticiye destek bugünlerde lazım
Malatya Akçadağ Ziraat Odası zirai dondan etkilenen kayısı üreticileriyle birlikte Ören Mahallesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Tüm Köy Sen Malatya Şubesi de destek verdi.

Fotoğraf: Kıvılcım Eftelya/Evrensel
Kıvılcım Eftelya
Hasan Hüseyin Bozkuş
Malatya— Malatya Akçadağ Ziraat Odası, yaşanan don felaketi sonrası kayısı bahçeleri zarar gören kayısı üreticileri adına Akçadağ’ın Ören Mahallesi’nde basın açıklaması düzenledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zirai dondan etkilenen kayısı ağaçlarını yerinde inceledi. Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Malatya Şube Başkanı Adil Aktaş, sendika üyeleri ve üreticiler de yapılan açıklamaya destek verdi.
“Yüzde 100’lere varan bir don tespitimiz var”
Açıklamayı yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Yaşadığımız don felaketinin etkilerini yerinde görmek ve inceleme yapmak üzere bölgeye gelmiş bulunuyoruz. Kayısı, bu bölgenin hayatı. Büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Bu kadar değerli olan ve bu bölgenin de ekonomik ve sosyal gelişmesinde büyük katkı sağlayan bu ürünün don felaketinden çok büyük bir zarar gördüğünü tespit ettik. Yüzde 100’lere varan bir don tespitimiz var. Kışın görmeyi beklediğimiz ancak göremediğimiz kar yağışlarını nisan ayında gördük. Karın arkasından gördüğümüz şiddetli don olayı Türkiye’nin 65 ilinde zararlara sebebiyet verdi” dedi.
Çiftçilerin devletten beklentileri olduğunu dile getiren Bayraktar, “Tarım ve Orman Bakanlığı bir çalışma başlattı. Afetten zarar gören üreticilerimizin maliyetlerinin bir kısmı karşılanacak. Tabi bunu olumlu görüyoruz. Ancak beklentilerimiz bununla sınırlı değil. Çiftçilerimizin Ziraat Bankalarına, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve özel bankalara borçları var ve çiftçilerimiz bu borçları, bu afet karşısında ödeyemeyeceklerini ifade ederek bu borçların yapılandırılmasını talep ediyor” dedi.
“Bu ağaçlar önümüzdeki yıllarda da meyve vermeyecek”
Meyve dallarının yanmasının afetin büyüklüğünü göstermesi açısından önemli olduğunu söyleyen Bayraktar, “Çünkü önümüzdeki yıllarda alacağımız meyvenin tutumunu önleyecek. Yani bu ağaçlar önümüzdeki yıllarda bir kısmı meyve tutumu yapmayacak, meyve vermeyecek. Bunu da dikkate alarak, önümüzdeki yıllarda yaşayacağımız bu mağduriyeti de dikkate alarak borçların uzun vadede yapılandırılması önemli. Bu da yetmez bankaların çiftçilerimize yeni kredi açması lazım. Çünkü çiftçilerimizin paraya ihtiyacı var. İki nedenle ihtiyacı var: Birincisi çiftçilerimizin üretimde kalması, buradan göç etmemeleri için var. İkinci olarak da çiftçimizin yaşamı için ihtiyacı var” dedi.
“Destekler bugünlerde lazım”
Bayraktar, “Bir de bakanlığımızdan şöyle bir talebimiz var: Destekler bugünlerde lazım, çiftçimize nakit bugünlerde lazım. Verecekseniz hızlı bir şekilde verin, bugünlerde çiftçilerimizin ihtiyacını karşılayalım” dedi.
Fotoğraf: Kıvılcım Eftelya/Evrensel
“Yatlara verilen ÖTV muafiyetinin çiftçiye de sağlanmasını istiyoruz”
Açıklamada konuşan Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Malatya Şube Başkanı Adil Aktaş ise “Bizim de üretici köylüler olarak bazı eksiklileri tespit etmemiz gerekiyor. Birincisi öncelikle ilaçta ve gübrede sübvansiyon desteğinin verilmesini istiyoruz. İkincisi yatlara verilen ÖTV muafiyetinin çiftçiye de sağlanmasını istiyoruz. Malatya’da salt yanan kayısı değil. Hekimhan’ın cevizi yok, Doğanşehir’in elması yok, Arapgir’in köhnü üzümü yok, Yeşilyurt’un dalbastı kirazı yok. Bunlar da çok önemli. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et