20 Nisan 2025 14:27

Almanya’da Paskalya Yürüyüşleri: Binlerce kişi savaşa ve silahlanmaya karşı sokağa çıktı 

Köln- Almanya’da 100’den fazla kentte cuma günü başlayan Paskalya dolayısıyla savaşa ve silahlanmaya karşı gösteri ve mitingler düzenlendi. 1960’tan bu yana her yıl düzenli olarak yapılan Paskalya yürüyüşlerinin bu yılki ana konularının başında Almanya’nın askeri harcamaları artırması, militarist dış politikası, Ukrayna ve Gazze savaşları geldi.

Taşınan pankart ve dövizlere silahlanmaya ayrılan bütçenin eğitim, sağlık, konut gibi halkın ihtiyaç duyduğu alanlara ayrılması talep edildi.

Fotoğraf: Yücel Özdemir/Evrensel

Volkswagen işçileri savaşa ve faşizme karşı

Kassel’de yüzlerce savaş karşıtı, Alman silah tekeli Rheinmetall’in önüde kadar yürüdü ve burada bir oturma eylemi gerçekleştirdi. Kassel Barış Forumu’nın çağrısıyla yapılan, çok sayıda örgütün katıldığı eylemde “Savaşa ve silahlanmaya hayır” pankartı en önde taşındı. Ayrıca Volkswagen otomotiv tekeli işçileri de “Volkswagen işçileri savaşa ve faşizme karşı” talebiyle eylemde yerini aldı.

Rheinmetall önünde yapılan konuşmada hükümetin silahlanma için ayırdığı milyarlarca euronun Rheinmetall gibi silah tekellerinin kasasına akacağı, halkın ise yoksullaşacağına dikkat çekildi. Eyleme yaklaşık bin kişi katıldı.

Hannover’de yapılan gösteriye ise en az 1500 kişi katıldı. Eylemde konuşan eski Papaz Paul Oppenheim, “Hiçbir şey silahlanma yarışından daha ilkel değildir. İnsanlar bunu hep yapıyor ve sonuç aynı: yıkım ve ölüm” dedi.

Yürüyüşe bölgede DİDF Kuzey Almanya Dernekleri’nin düzenlediği Yıldızlar Kampı’ndan çocuklar da pankart ve dövizleriyle katıldı. Sık sık “Rheinmetall kapatılsın” şeklinde sloganları atıldı. Miting konuşmalarında da silahlanmaya karşı mücadeleye dikkat çekildi. DİDF Hannover Korusu da mitinge barış türküleri söyledi.

Fotoğraf: Rezzak Yayar/Evrensel

Berlin’de iki bin kişi yürüdü

Cumartesi günü Berlin’de yapılan eyleme ise yaklaşık 2 bin kişi katıldı. “Barışa evet” çağrısıyla düzenlenen gösteride yapılan konuşmalarda Gazze’de İsrail devletinin yaptığı katliamlar kınandı ve Almanya’nın tutumu eleştirildi. Ayrıca Berlin Humbold Üniversitesinde Gazze için düzenlenen eylemlere katıldıkları için haklarında sınır dışı kararı verilen yabancı öğrenciler ile dayanışma mesajı verildi.

Eylem sürdüğü sırada Ukrayna bayrakları taşıyan bazı kişiler ise karşı gösteri yaptı. Ellerinde “Sahte pasifizm öldürür” gibi sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıdılar.

Fotoğraf: Selçuk Kozan/Evrensel

Köln ve Münih yürüyüşleri

Köln’de Alter Markt’ta yapılan eylemde de üniversiteliler ile dayanışma çağrısı verildi. Köln Üniversi’nde Gazze ile dayanışan dokuz öğrenci hakkında dava açıldı ve para cezaları verilmeye başlanmıştı. 

Mitingde yapılan konuşmaların ardından Rudolfplatz’a kadar bir yürüyüş düzenlendi. Almanya’nın askeri harcamalarını artırmasına dikkat çekilen eylemde Gazze ve Ukrayna savaşlarına da dikkat çekildi. Bir grup İsrail yanlısı sık sık eylemi provoke etmeye çalışsa da başarılı olamadı. Eyleme savaşa karşı çıkan farklı kesimler katıldı.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin diğer kentlerinde Paskalya gösterileri devam edecek.

Münih’teki Paskalya gösterisine ise bu yıl yaklaşık bin kişi katıldı. İklim aktivistleri, sendikacılar, sol gruplar Marienplatz’da bir araya gelerek bir yürüyüş düzenledi. Eylemi düzenleyenler adına yapılan konuşmada “İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana dünya çapında en tehlikeli on yılı yaşıyoruz. Nükleer bir uçuruma yuvarlanma ya da konvansiyonel bir savaşta yok olma tehlikesi gerçektir” denildi.

Savaşa değil barışa hazırlık

Eylemlerin koordinasyonunda rol oynayan Bonn’daki “Netzwerk Friedenskooperative” inisiyatifinden Kristian Galla tarafından “Ukrayna halkı için barışa giden yol daha fazla silahtan değil, müzakerelerden geçiyor” dedi.

Frankfurt'taki Paskalya Yürüyüşleri Bürosuna göre bazı şehirlerdeki Paskalya yürüyüşleri bu yıl geçen yıla göre daha kitlesel geçti. Öte yandan Paskalya Yürüyüşleri 1980’lerin başındaki hareketin zirve yaptığı döneme kıyasla önemli ölçüde azalmış durumda. Yürüyüşler yerel olarak sendikalar, sol ve Hıristiyan gruplar ve barış grupları tarafından organize ediliyor. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

TÜPRAŞ’ta öfke büyüyor

TÜPRAŞ’ta öfke büyüyor

Erdoğan-Şimşek programını arkasına alan Koç Holdingin TÜPRAŞ’ta düşük zam dayatması işçilerin öfkesini büyüttü. Yüzde 28 zammı kabul etmeyen işçiler, 4 rafineride eylem yaparak ücretlerdeki erimenin karşılanmasını istedi. 1 Mayıs’ı toplu sözleşme mücadelesiyle karşılayan işçiler, etkili eylem kararları alınmasını istiyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Aile Bakanlığı, “aile yılı” kapsamında düşük gelirli ve üç çocuklu ailelere TOGG için uzun vadeli finansman sağlayacağını duyurdu

Evrensel'i Takip Et