20 Nisan 2025 15:34

2024 KPSS kontenjan mağdurları: Öğretmenler atanmak istiyor

İstanbul - “2024 KPSS kontenjan mağdurları” İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde buluştu. Basın açıklaması yapan öğretmenler “Öğretmenler atanmak istiyor” dedi.

Kitle adına açıklamayı Ayşegül Kara okudu.

“Bugün burada bir umutla değil, bir yıkımın ardından toplandık” denilen açıklamada “Çünkü 2024 yılında yapılan öğretmen atamaları, kelimenin tam anlamıyla bir kıyım olmuştur. 15 bin kişilik atama sayısı, Türkiye gibi dev bir eğitim sistemine sahip bir ülkede, milyonlarca öğrencinin ve yüz binlerce öğretmen adayının geleceğini karşılamaktan çok uzak” vurgusu yapıldı.

Açıklamada “Siz bu ülkenin çocuklarına öğretmen istemiyor musunuz? Boş geçen dersler, öğretmensiz sınıflar ne olacak? Bir yanda binlerce öğretmen açığı, öte yanda mesleğine adım atamayan yüz binlerce idealist genç… Bu nasıl bir çelişkidir?​” soruları soruldu.

“Branş adaleti istiyoruz”

Bazı bölümlere binlerce kontenjan ayrıldığı, bazı branşların ise yok sayıldığı belirtilen açıklamada “Özellikle tarihe 27, coğrafyaya 32, felsefeye 41,  sosyal bilgilere 387,  Türk dili ve edebiyatına 29, ilköğretim matematiğe 162, lise matematiğe 117, fiziğe 61, kimyaya 49, biyolojiye 27, beden eğitimine 190, fen bilimleri 267, psikolojik danişmanlik ve rehberliğe 377, müziğe 180 ve görsel sanatlara 175 öğretmen kontenjanı ayrılması öğrenciye, öğretmene, öğrenciye emek veren velilere ve eğitim sistemine vurulan bir darbedir. Bazı ana branşlarda üç şehre bir öğretmen atanmış olması demektir. Bu alanlara yapılan toplamda 2207 atama sayısı; öğretmen ihtiyacıyla, mezun sayısıyla ve adaletle örtüşmemektedir” ifadeleri yer aldı

“Emeğe, bilime, adalete sahip çık”

Açıklamanın devamında şu vurgular yer aldı:

“Biz bilimden, emekten, eğitim hakkından yanayız. Bize 15 bini çok görenlere sesleniyoruz, öğretmen açığını kabul ediyorsanız, gençlerin göçünü, tükenmişliğini, yoksulluğunu görüyorsanız, bu ülkenin aydınlık geleceğini istiyorsanız o zaman öğretmenine sahip çık, emeğe, bilime, adalete sahip çık.”

Öğretmenlerin talepleri ise şöyle:

  1. En az 87 bin ücretli öğretmen sayısı kadar atama yapılmalıdır! Ücretli öğretmenlik kaldırılmalıdır, bu sistem öğretmenlik mesleğini ve eğitim-öğretim sürecinin tamamını aşağılayan bir sistemdir.
  2. Branş kontenjanları adaletli, şeffaf ve ihtiyaca uygun dağıtılmalıdır! Branşta adalet, eğitimde kalite!
  3. Atamalarda mülakat değil, liyakat esas alınmalıdır! 
  4. Öğretmenlerin insanca yaşaması için atama süreci keyfi değil, planlı olmalıdır!

(Haber Merkezi)

Evrensel'i Takip Et