Antalya’da şirket kuran valilik hakemlik vasfını yitirdi!
Side’deki bir otelin kullandığı 3 bin metrekarelik kıyı alanının Valilik bünyesindeki şirket tarafından kiralanarak, 10 yıllığına bir başka otele devredilmesi yetki aşımı iddiasını gündeme getirdi.

Fotoğraf: Yusuf Yavuz
Yusuf Yavuz
[email protected]
Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side (Selimiye) Mahallesi’nde hazineye ait 3 bin metrekarelik sahille ilgili tahsis tartışması yargıya taşındı. Daha önce bir otelin kullanımında bulunan sahil, önce Antalya YİKOB’a kiralandı, ardından YİKOB bünyesinde kurulan AYDAŞ şirketine devredildi. AYDAŞ şirketi ise aynı gün içinde sahili 10 yıllığına bölgedeki bir başka otele kiraladı. Valilik şirketinin aynı gün içinde iki ayrı protokole imza atarak sahili üçüncü kişilere kiralamasının ihale kanunu ve ilgili mevzuata aykırı olduğu öne sürülürken, tartışmalı kiralama işlemi yargıya taşındı.
Turizm kenti Antalya’da deniz sezonunun açılmasıyla birlikte kıyı kullanımı konusundaki tartışmalar da yeniden gündeme gelmeye başladı. Ancak bu kez tartışmaların odağında bizzat kamu idaresi var. Kıyıların kullanımı konusunda usulsüz uygulamaları önleme ve denetim yükümlülüğü bulunan Antalya Valiliği’nin, hakemlik vasfını bir kenara bırakarak Manavgat Side sahilindeki 3 bin metrekarelik alanın mevzuata ve hukuka aykırı şekilde bir işletmeden alarak sahile yaklaşık 500 metre mesafedeki bir başka otel işletmesine kiraladığı öne sürüldü.
Sahil valilik eliyle üçüncü bir şirkete verildi
Manavgat Kaymakamlığı ile Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) arasında 1 Temmuz 2024 tarihinde yapılan bir protokol ile Side (Selimiye) sahilindeki 3 bin metrekarelik alan 10 yıllığına Antalya YİKOB’a kiralandı. Antalya YİKOB, 8 Ocak 2025 tarihinde bu alanı kullanan Sunrise Queen Resort Hotel adlı işletmeye bir yazı göndererek kıyıyı tahliye etmesini istedi. Yazıda, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki 3 bin metrekarelik sahilin başka bir şirkete kiralandığı bildirildi. Mevcutta kıyı alanını kullanan otel işletmesi ise söz konusu alanın Sunrise Queen Resort Hotel’in tapulu arazisinin doğal sınırları içinde bulunduğunu ve düzenli olarak ecrimisil ödendiğini savunarak yargıya başvurdu. Otel işletmesinin yetkilileri, Aralık 2024 tarihinde 759.278,25 TL ‘işgaliye’ ödendiğini belirterek, söz konusu alanın Valilik eliyle üçüncü bir şirkete kiralanmasının yetki aşımı olduğunu iddia etti.
Valiliğin taraf olduğu kıyı tartışması yargıya taşındı
Konuya ilgili Antalya İdare Mahkemesi’nde açılan davada, Antalya YİKOB’un idari işleminin hukuka aykırı olduğu öne sürülerek yürütmenin durdurulması ve iptali talep edildi. Anayasa ve Kıyı Kanunu’na göre kıyıların özel mülkiyete konu edilemeyeceği belirtilen dava dilekçesinde, devletin ve idarenin bu tür mallar üzerinde yalnızca denetim ve gözetim yetkisi bulunduğu savunularak Antalya YİKOB’un söz konusu kıyıyı devlet ihale kanunu hükümlerine aykırı şekilde özel bir şirkete kiraladığı öne sürüldü.
Jandarma eşliğinde sahil bir otelden alınıp diğer otele verildi
Tartışmalı kiralama işleminde 4 Nisan 2025 tarihinde Antalya Valiliği ve Manavgat Kaymakamlığı’nın talimatı ile Sunrise Queen Resort Hotel’in kullandığı alana Jandarma sahile yaklaşık 500 metre mesafede bulunan Kristal Sunset Otel’e ait şezlonglar yerleştirildi.
Mahkeme daha önce tahliye kararını iptal etmişti
Su sporları amacıyla da kullanılan aynı alanla ilgili Manavgat Kaymakamlığı tarafından Mayıs 2023’de ilgili şirkete tahliye yazısı gönderilmiş, şirketin açtığı dava sonucunda Antalya İdare Mahkemesi idari işlemi iptal etmişti. Antalya 5. İdare Mahkemesi’nin 7 Şubat 2024 tarihli iptal kararında, kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu vurgulanarak herkesin eşit ve serbest yararlanmasına açık olduğu, bu yararlanmada kamu yararının gözetilmesi gerektiği belirtildi. Dava konusu olan Manavgat Kaymakamlığı’nın işleminin hangi mevzuat uyarında tesis edildiğinin açık olmadığı kaydedilen iptal kararında, işlem yapma yetkisinin büyükşehir belediyelerinde olduğu vurgulandı. Manavgat Kaymakamlığı’nın Konya Bölge İdare Mahkemesi’nde karara yönelik itirazı ise reddedildi.
Valilikten bilmece gibi şirket kuruluşu
Ancak Manavgat Kaymakamlığı aynı sahilin bir başka otele kullandırılmasına yönelik ısrarından vazgeçmedi. Bu kez de devreye Antalya Valiliği bünyesinde kurulan AYDAŞ şirketi sokuldu. Daha önce Trabzonlu bir girişimci tarafından Eylül 2023’de Ankara’da kurulan ‘Agules Yatırım İnşaat Turizm A.Ş’ adlı şirket 3 ay sonra Aralık 2023 tarihinde Antalya’ya taşınarak Antalya YİKOB bünyesine geçmiş, adı da AYDAŞ olarak değiştirilmişti. Şirketin ilk kurucusu olan Adnan Güleş ise Valilik bünyesine geçen şirkete müdür olarak atandı. Antalya Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Yalçın Sezgin ve YİKOB bürokratları da AYDAŞ şirketine yöneticileri oldu.
Kaymakamlık valiliğe, valilik özel şirkete kiraladı
AYDAŞ şirketinin Side’deki 5 yıldızlı bir otelin kullandığı sahili bir başka otele kullandırılması süreci de özetle şöyle gelişti: Manavgat Kaymakamlığı ile Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) arasında yapılan protokol ile Side Selimiye’de bulunan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki 3 bin metrekarelik sahil 10 yıllığına YİKOB’a kiralandı. Yıllık kira bedeli 664 bin TL üzerinden yapılan protokole, YİKOB’un kiraladığı bu alanı üçüncü kişi alt kiracılara işlettirebilmesine izin verilmesine yönelik maddeler eklendi.
YİKOB başkanı da şirket yöneticisi de aynı kişi
Antalya YİKOB, Kaymakamlıktan kiraladığı bu alanı 1 Temmuz 2024 tarihinde yapılan protokol ile kendi şirketi olan AYDAŞ’a kiraladı. Ancak bu kiralama protokolünde imzası olan YİKOB Başkanı ve Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin’in, aynı zamanda sahili kiralayan valilik şirketi olan AYDAŞ’ın da yöneticisi olması dikkat çekiyor.
Aynı gün iki protokol yapıldı, sahil başka otele verildi
Bu kiralamanın ardından Valilik şirketi AYDAŞ, bu kez de aynı gün yapılan bir başka protokol ile sahili 10 yıllığına bir başka otele kiraya verdi. AYDAŞ ile Galeri Kristal Turizm şirketi arasında yapılan 1 Temmuz 2024 tarihli protokol ile devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan 3 bin metrekarelik sahil ve su sporları alanı Temmuz 2034 tarihine kadar ilk yıl kira bedeli 664 bin TL’den özel şirketin kullanımına verildi.
Hem mevzuata hem kamu yararına aykırı iddiası
Kiralamaya konu alanda büfeler servis alanı, şezlong alanı, soyunma kabini ve duş alanları yer alıyor. Daha önce bu alanı kullanarak ecrimisil ödeyen şirketin elinden alınan kamuya ait sahilin Valilik şirketi eliyle bir başka özel şirkete devredilmesi yargıya taşınırken, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi. Valilik bünyesindeki şirket eliyle yapılan kiralamanın yetkisiz olduğu iddiası gelirken, sahilin Manavgat Kaymakamlığı’ndan kiralanan tutarla aynı fiyattan bir başka şirkete kiralanmasının kamu zararına yol açtığı öne sürüldü.
Kıyıda kiralama tartışması, otel çalışanlarına gözaltı
Öte yandan Antalya Valiliği bünyesindeki şirketten 10 yıllığına sahili kiralayan otel işletmesinin önceki gün alanda bulunan müştemilatları kaldırmak istemesiyle iki şirket çalışanları arasında tartışma çıktı. Edindiğimiz bilgiye göre daha önce sahili kullanan otel tarafından işletmeye yakın noktada yapılan gölgelik, bar vb. ünitelerin, alanı kiralayan otel çalışanları tarafından kaldırılmak istenmesi karşısında işletme yetkilileri müdahale etti. Konuyla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini ve kiralamaya konu alandaki müştemilatın ancak yetkili idareler tarafından kaldırılabileceğini savunan otel yetkililerine yönelik yapılan şikâyetin ardından 9 kişi gözaltına alınarak ifadelerine başvuruldu. Otel yetkilisi T.G hakkında ise kiralanan sahile 40 metreden fazla yaklaşmaması yönünde uzaklaştırma kararı verildiği öğrenildi.
Valilik hakemlik vasfını yitirirdi, gözler vali Şahin’e çevrildi
Turizm sezonu öncesi kıyı kullanımına ilişkin tartışmalarla gündeme gelen Antalya’da gözler şimdi yargıda. Denetim sorumluluğu bulunan Antalya Valiliği’nin, idare bünyesinde kurulan şirket aracılığı ile iki özel şirket arasında taraf olarak hakemlik vasfından uzaklaştığı öne sürülürken, kıyı kullanımlarına ilişkin hassasiyetiyle bilinen Antalya Valisi Hulusi Şahin’in de konuyla ilgili atacağı adımlar merak konusu oldu.
EVRENSEL'İNMANŞETİ

TÜPRAŞ’ta öfke büyüyor
Erdoğan-Şimşek programını arkasına alan Koç Holdingin TÜPRAŞ’ta düşük zam dayatması işçilerin öfkesini büyüttü. Yüzde 28 zammı kabul etmeyen işçiler, 4 rafineride eylem yaparak ücretlerdeki erimenin karşılanmasını istedi. 1 Mayıs’ı toplu sözleşme mücadelesiyle karşılayan işçiler, etkili eylem kararları alınmasını istiyor.

İran nefes alma, ABD etkisini arttırma peşinde

"Varsın sövsünler bana, ‘barış’ın neresine değer?"

Başkavak: Orta vadeli program hem işçiyi hem üreticiyi vuruyor

Evrensel'i Takip Et