PTT'de İdari Hizmet Sözleşmesi ile çalıştırılan emekçiler haklarını istiyor
PTT emekçilerinin ‘güvenceli iş ve güvenceli gelecek’ taleplerini dile getiren Haber-Sen İzmir ve Mersin Şubeleri aynı işi yapan emekçilerin farklı ücretlerle çalıştırıldığını söyledi.

Fotoğraf: Evrensel
İzmir- Posta Kargo işleme Müdürlüğü önünde KESK'e bağlı Basın Yayın iletişim ve Posta Emekçileri Sendikası Haber-Sen 6 Nolu İzmir Şubesi, Ptt'de İdari Hizmet Sözleşmeli emekçilerin “güvenceli iş, güvenceli gelecek” talepleri için basın açıklaması yaptı.
Açıklamadan önce söz alan Haber-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Ayhan Zengin, Ptt'deki eksik istihdam sorunu nedeniyle çalışanların zor günler geçirdiğini, memur eliyle yapılması gereken tebligatların taşeron emekçileri eliyle yapıldığını bundan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.Yine banka promosyon sürecinde Ptt emekçilerinin haklarının verilmesi, İdari Hizmet sözleşmesinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olmasını, yeşil pasaport hakkının tanınmasını, özetle ekonomik ve demokratik haklarının iyileştirilmesini istedi.
Aynı işi yapanlar farklı ücretlerle çalıştırılıyor
Basın açıklamasını okuyan Haber-Sen 6 Nolu izmir Şube Başkanı Menduh Tunç PTT'nin 2013 yılında anonim şirket olduktan sonra, İdari Hizmet Sözleşmeli (İHS) personel istihdam ettiğini belirterek, kamu hizmetinde çalıştığı halde, sosyal güvenlik kurumunda işçi statüsünde olan İHS'li emekçilerin, özlük haklarının yeniden düzenlenmesini ve iyileştirilmesini istediğini dile getirdi.
PTT'de, A.Ş olmadan önce, 399 Sayılı KHK'ye tabi emekçiler çalışırken, 2013 sonrası 399 Sayılı KHK'li emekçilerle birlikte, İHS'li emekçiler ve taşeron firma emekçilerinin bir arada aynı işi yaptığını ifade eden Tunç, "Farklı statülerde ve farklı ücretlerle çalışmaktadırlar. İş barışını bozan ve emekçileri birbirine yabancılaştıran bu istihdam modelinin adı, emek sömürüsüdür" dedi.
Anayasa Mahkemesi 12 ay süre vermişti
İdari Hizmet Sözleşmesi'ne ilk oluşturulduğu günden bugüne, yamalı bohça gibi sürekli hukuk yaması yapıldığını belirten Tunç, "Anayasa Mahkemesi tarafından Cumhurbaşkanlığının 703 nolu KHK'sının iptali sonucunda, İHS işe alım şartlarının kanunlaştırılması için 12 ay süre verilmiştir. Sosyal güvence olarak işçi sayılan İHS'li arkadaşlarımızın, kamu hizmeti üreten kamu emekçileri olduğunu savunduk, savunmaya devam edeceğiz. Kamu emekçileri sendikalarına üye olabilen, ama yeşil pasaport hakkı olmayan İHS'li emekçiler haklarını istiyor" dedi.
PTT, emekçilerin maaşını ödemekte zorlanıyor
Bugün gelinen noktada PTT'nin, zararı her geçen gün katlanarak artan, çalıştırdığı emekçilerin maaşını ödemekte zorlanan bir durumda olduğunu söyleyen Tunç, "Liyakatsiz atanmışlar tarafından yönetilemeyen PTT'de sorunlar çığ gibi büyüyerek artmaktadır. Sürekli artan iş yüküne karşılık, personel sayısı hızla azalmakta ve her emekçiden 2-3 kişilik iş beklenmektedir" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 12 aylık sürenin dolmasına az bir zaman kaldığını, TBMM'de görüşülmesine başlanan torba yasa içerisinde, İHS'li PTT emekçilerini de ilgilendiren bir düzenleme bulunduğunu ifade eden Tunç, "Bu düzenleme ile mevcut halinde olan yönetmelik maddesi hiçbir değişiklik yapılmadan kanunlaştırılmak istenmektedir. Sendikamız, TBMM'de bulunan bütün siyasi partilere, TBMM Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'na bu konuda bir mektup yazarak, İHS'li emekçilerin sosyal, mali ve özlük haklarının iyileştirmesini talep etmiştir" dedi.
Tunç, talepleri gerçekleşinceye kadar mücadele edeceklerini vurgulayarak talepleri şöyle sıraladı:
- İHS'ye tabi olan personelin kamu emekçisi olduğu gerçeği, kanuni çerçeve içine alınarak tanımlanmalıdır.
- İHS'li emekçilerin yeşil pasaport haklarını içeren yasal düzenleme yapılmalıdır.
- İHS'li emekçilerin mali, sosyal ve özlük hakları, 399 KHK'li emekçilerle eşitlenmelidir
- İHS'li emekçilere dayatılan performans sistemi kaldırılmalıdır. (Evrensel)
Mersin’de de PTT emekçileri haklarını talep etti
Fotoğraf: Evrensel
Mersin- KESK'e bağlı Haber-Sen Mersin Şubesi, PTT'de görev yapan 13 bin İdari Hizmet Sözleşmeli (İHS) personelin çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla Mersin Posta İşleme Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. "PTT emekçileri haklarını istiyor" yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan Haber-Sen 8 Nolu Şube Başkanı Musa Özdemir, İHS'li emekçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek kamuoyuna ve yetkililere çağrıda bulundu.
Özdemir, konuşmasında PTT'nin 2013 yılında anonim şirkete dönüştürülmesinden bu yana İHS statüsünde personel istihdam ettiğini hatırlattı. Kamu hizmeti üretmelerine rağmen sosyal güvenlik açısından işçi statüsünde değerlendirilen İHS'lilerin, özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Aynı işi yapan çalışanların farklı statülerde, farklı ücretlerle istihdam edilmesini eleştiren Özdemir, bu durumun iş barışını bozduğunu belirtti.
"İHS yönetmeliği hukuksuzdur, mahkeme kararları yok sayılıyor"
Haber-Sen'in İHS yönetmeliğini hukuka aykırı bularak defalarca yargıya taşıdığını, birçok uygulamanın yargı kararıyla iptal ettirildiğini belirten Özdemir, Danıştay'ın da yakın zamanda İHS yönetmeliğini iptal ettiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin de Cumhurbaşkanlığı'nın 703 sayılı KHK'sini iptal ettiğini hatırlatarak, işe alım şartlarının kanunlaştırılması için verilen 12 aylık sürenin dolmak üzere olduğuna dikkat çekti.
"Eşit işe eşit ücret, güvenli iş, güvenceli gelecek, iş barışı, nitelikli kamu hizmeti, liyakat ve adalet" talepleriyle mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Özdemir, tüm emekçilere seslenerek örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et