JMO Başkanı Alan: Depreme ilişkin elle tutulur hiçbir hazırlık yok
Depremleri ve yapılması gerekenlere ilişkin konuşan JMO Başkanı Hüseyin Alan: “Depreme ilişkin elle tutulur hiçbir hazırlık yok. İlettiğimiz öneriler bir an önce hayata geçirilmeli” dedi.
İstanbul — Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, yaşanan depremleri ve yapılması gerekenleri Evrensel’e anlattı.
İstanbul’un depreme hazır olmadığını, bu nedenle deprem sonrası panik yaşandığını ifade eden Alan, “Bu zamana kadar defalarca uyardık. İlettiğimiz öneriler bir an önce hayata geçirilmeli” dedi.
‘Henüz öncü deprem olduğu söylenemez’
Bugün açısından henüz depremlerin öncü ya da başka bir depremin tetikleyicisi olduğu hususunun bugünden ifade edilemeyeceği vurgulayan Alan, "Bugün itibarıyla Marmara Denizi içerisinde Kuzey Anadolu Fayı'nın Silivri açıklarında yer alan segmentinde meydana geldiğini söyleyebiliriz. Tabii ki kırılmayan parçalar var henüz Marmara Denizi içerisinde. Bunları tetiklediği konusunda zaten bilim insanlarının bir yaklaşımı var. Başka bir depremin öncüsü olabilir mi? O da olabilir ama şu dakika bunu söyleyemeyiz" dedi.
‘Depreme hazır hale gelinmezse kaosun daha büyüğünü yaşayacağız’
Bugün açısından İstanbul'da alınması gereken önlemleri aktaran Alan, şunları söyledi: "İstanbul'un depreme hazır olmadığını hepimiz biliyorduk. Bugün yaşanan kaotik durumu çok daha büyüğünü büyük depremle karşılaşmamamız durumunda göreceğimize inanıyorum. Olası bir yıkım veya hasarın bu süreci daha da büyütebileceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Yani bizim hem lojistik hizmetler hem altyapı hem de üstyapı açısından mutlaka ve mutlaka hazır hale gelmemiz lazım. Meslek örgütleri olarak yıllardır uyarıyoruz. 1999 Marmara Depreminden bu yana bu bölgenin bir sismik boşluk olduğunu, depremle karşılaşma potansiyelimizin olduğunu hem yerel idarelerin hem de merkezi idarenin hazırlık yapması gerektiğini defalarca ifade ettik. 6 Şubat depremleri öncesi raporlar gönderdik. Hiçbir tedbir alınmadı, Türkiye büyük yıkımla karşı karşıya kaldı. Aynısı İstanbul için de geçerli. Ancak elle tutulur bir hazırlığımız yok. O yüzden altyapımızdan üst yapımıza kadar, zemin araştırmalarından depreme ilişkin çalışmaların nasıl uygulanacağına kadar çok sayıda öneri yazılı olarak verilmiş ve kamuoyuyla paylaşılmış durumda. Bunların her birini gerçekleştirmek gerek."
‘Acil yardım mekanizmaları kurulsun’
Alan artçıların devam etmesine ilişkin yapılması gerekenleri de paylaştı: "Depremden hemen sonraki bu acil durumun yönetilmesi gerekiyor. İletişim, halkın tahliye edilmesi veya isteyenlerin hızlı bir şekilde İstanbul'dan uzaklaşmasını sağlayacak bir mekanizmanın oluşturulması gerekiyor. İlk yirmi dört saatte vatandaşların afet toplanma alanlarında barınabilecekleri, konaklayabilecekleri ve insanların ihtiyaçları giderebilecekleri bir mekanizmanın yerel ve merkezi idareler tarafından sağlanmalı. Vatandaşlarımıza da bir çağrım var. Hiç olmazsa bu akut dönemde evlerine girmemeleri, özellikle hasar görmüş yapılara asla girmemeleri gerek." (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et