24 Nisan 2025 12:15

DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Tunç ile görüştü: Öcalan'ın koşulları düzeltilmeden süreç ilerlemez

İmralı heyetinin Erdoğan ile yaptığı görüşmede planlanan DEM Parti heyetinin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'la görüşmesi sona erdi. Görüşmede Abdullah Öcalan'ın koşulları ve infaz düzenlemesi konuşuldu.

DEM Parti heyetinin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde planlanan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a ziyaret gerçekleşti.

Görüşme heyetinde DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan yer aldı.

Fotoğraf: DEM Parti

Görüşme sonrası Gülistan Kılıç Koçyiğit açıklama yaptı. Koçyiğit'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Öcalan'ın koşulları amasız, fakatsız düzeltilmeli"

"Sayın Adalet Bakanı'yla yasal düzenlemeleri geniş bir zeminde konuşma fırsatı bulduk. Öncelikle konuşma başlığımız, Sayın Öcalan'ın çalışma ve sağlık koşulları oldu. Sayın Bakan'a tecrit koşullarında bu sürece Sayın Öcalan'ın katkı sunamayacağını, sürecin ilerletilmesi açısından Sayın Öcalan'ın koşullarının en önemli başlık olduğunu ve bir an önce bu koşulların amasız, fakatsız düzeltilmesi gerektiğini kendilerine ifade ettik. Bu konuda sanırım önümüzdeki dönemde bu bazı gelişmeler görme şansımız olacak."

"Aydın, yazar ve gazeteciler de adaya gitmeli"

"İmralı heyeti dışında oraya farklı heyetlerin gitmesi, farklı milletvekillerinin, farklı siyasi partilerin, aydınların, yazarların, gazetecilerin gitmesi ve yine Sayın Öcalan'ın görmek istediği bazı yazarların, gazetecilerin adaya gitmesi, onunla temasta bulunmasının çok önemli olduğunun altını çizdik. Bu konuda da Bakanlığın hızla adım atması gerektiğini ifade ettik."

"En temel başlıklardan birisi hasta mahpuslar"

"Bizim için en önemli temel başlıklardan birisi halihazırda cezaevinde bulunan hasta mahpuslar başlığı. Hasta mahpuslar açısından hızla bir düzenleme yapılması, halihazırda adli tıp raporları alanların hızla cezaevinden salıverilmesi konusunda da görüş ve düşüncelerimizi, taleplerimizi kendilerine ilettik."

"Örgütlü suçlara istisna ortadan kalkmalı"

"Kamuoyunda 'kovid yasası' olarak bilinen, cezaevinden şartlı salıverilme koşullarını düzenleyen ama örgütlü suçları istisna tutan yasal düzenleme, bir infaz paketi düzenlemesi var. Örgütlü suçları istisna tutan meselenin ortadan kaldırılması ve gerçek anlamda herkesi kapsayan eşitlikçi bir yaklaşımın gözetilmesi gerektiğini de kendilerine ifade ettik."

"Örgüte üye olmamakla beraber örgüt adına suç işleme maddesi ortadan kalkmalı"

"Önümüze gelecek olan infaz paketinde Anayasa Mahkemesinin daha önce de iptal ettiği 'örgüte üye olmamakla beraber örgüt adına suç işleme' maddesi vardı. AYM bunu iade etmişti ama ne yazık ki Meclisten geldiği gibi geçti. Şimdi, yeniden pakete konulmasına dair bazı bilgiler aldık. Bunun mutlaka, amasız fakatsız ortadan kaldırılması gerekiyor. AYM kararına uygun bir düzenleme yapma beklentimizi kendilerine ifade ettik.

"İdari gözlem kurullarının yapısı demokratikleşmeli"

"En büyük sorunlardan birisi de cezaevindeki mahpusların cezalarını yatmış olmalarına rağmen, idari gözlem kurulu kararlarıyla tamamen subjektif gerekçelerle cezaevinde kalmaları. Bu kurullarının reforme edilmesi, gözden geçirilmesi, demokratikleştirilmesi ama bununla beraber kurul kararlarının objektif kriterlere göre verilmesi gerektiğini kendilerine ifade ettik. İkinci bir cezalandırma mekanizması olan bu kurula dair bir düzenlemenin gelecek ilk yasal pakete hızla konulması gerektiğini ifade ettik."

"Mahpusların disiplin cezalarına dair düzenleme gerekiyor"

"Mahpusların hak arama, cezaevindeki koşulların düzeltilmesi için yaptıkları eylem ve etkinlikler nedeniyle aldıkları disiplin cezalarının da yine iyi halli olma meselesinde bir kriter olduğunu görüyoruz. Bu disiplin cezalarının da gerçek anlamda yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Mahpusun cezaevi koşullarının düzeltilmesi için yaptığı eylemlerin bile disiplin suçu kapsamına alınmasının kabul edilemez olduğunu, hele de bunun şartlı tahliyeye esas alınmasının kabul edilemez olduğunu kendilerine ettik."

Fotoğraf: DEM Parti

"Her başlığı dikkatle not ettiler, çalışacaklarını söylediler"

Gülistan Kılıç Koçyiğit daha sonra soruları yanıtladı. "Sayın Bakan'ın yanıtı ne oldu" sorusuna "Sayın Bakan dikkatle bunları not etti. Bazı yasal düzenlemeler açısından ortak belirlemelerimiz var. Kendileri de bu konuda çalışacaklarını ifade ettiler. Söylediğimiz her başlığı dikkatle not ettiler ve bu konuda çalışacaklarını, önümüzdeki dönemde de karşılıklı görüş alışverişinde bulunacağımızı teyit etmiş olduk" yanıtını verdi.

"Örgüt üyeleriyle ilgili yasal düzenleme gündeme gelmedi"

Koçyiğit, "Örgüt üyelerinin silah bırakması, PKK'nin kendini feshetmesi halinde örgüt üyeleriyle ilgili bir yasal düzenleme gündeme geldi mi?" sorusuna ise "Hayır, böyle bir gündemi şu an için konuşmadık" cevabını verdi.

"Demirtaş ve Kobane davası kapsamlı şekilde görüşüldü"

"Selahattin Demirtaş başta olmak üzere siyasi tutkularla ilgili ne söylediniz, yanıt ne oldu? Gündeme geldi mi?" sorularına ise Koçyiğit "Bu konuda da Kobane davasında da diğer başlıklarda da çok kapsamlı değerlendirmeler yaptık" yanıtını verdi. (Politika Servisi)

Evrensel'i Takip Et