24 Nisan 2025 12:01

Gebzeli işçilerden çağrı: 1 Mayıs’ı Gebze’de kutlamalıyız

Gebze, Türkiye'nin en yoğun işçi nüfusuna sahip bölgelerinden biri olmasına rağmen, bu yıl konfederasyonların İstanbul çağrıları nedeniyle 1 Mayıs kutlamalarının gölgede kalma riskiyle karşı karşıya.

Gebzeli işçilerden çağrı: 1 Mayıs’ı Gebze’de kutlamalıyız

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan / Evrensel

Gebze – İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta, Türk-İş’in İstanbul’da Kartal’da olacağını duyurması, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin Kadıköy’ü işaret etmesi, İstanbul çevresindeki illerde çalışan işçileri de etkiliyor. Önceki yıllarda Gebze Sendikalar Birliğinin çalışmasıyla 1 Mayıs, işçi nüfusunun en yoğun bölgelerinden Gebze’de de kitlesel bir şekilde kutlanırken, bu sene konfederasyonların İstanbul çağrısı nedeniyle sendikaların Gebze şubeleri işçileri İstanbul’a çağırıyor. Çeşitli iş kollarında çalışan işçiler ise Gebze’de 1 Mayıs’ın kutlanması gerektiğini, İstanbul’da yapılacak mitinglerin buna engel olmadığını söylüyor.

Darıca’da bir araya gelen metal ve petrokimya iş kollarında çalışan işçiler, “Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş” kampanyası ve 1 Mayıs’ı konuştu. Tüm işçilerin bu kampanyayı sahiplenmesi ve taleplerin hayata geçirilmesi için tüm iş yerlerinde, kampanyayı anlatmak ve fabrikalarda kampanyayı büyütmek gerektiğini dile getiren bir metal işçisi, kampanyanın içerdiği taleplerin ancak böyle hayata geçebileceğini ifade etti.

Daha önce çalıştığı fabrikada grev deneyimi kazandığını dile getiren bir metal işçisi de kampanyayı sahiplenmek gerektiğini, bu taleplerin yasalaştığı durumda yaşadıkları birçok sorunun çözülebileceğini söyledi.

"Sendikalar 1 Mayıs’ta niye başka illere gidiyor?"

İşçiler 1 Mayıs’a sayılı günler kalmasına rağmen Gebze’deki fabrikalarda 1 Mayıs havası olmamasından rahatsız olduklarını dile getirdi. Sendika merkezlerinin her sene 1 Mayıs’ta farklı illere çağrı yaptığını dile getiren işçiler, “Gebze’yi 1 Mayıs’sız bırakmamalıyız” dedi. Bir metal işçisi, “Sendikalar işi yokuşa sürüyor. Konfederasyonları takip edip başka illere gidenler ağzını açtığında ‘İşçilerin başkenti Gebze’ diyor. O zaman niye 1 Mayıs’ta başka bir yere gidiyoruz? Yapmamız gereken 1 Mayıs’ı Gebze’de kutlamak” dedi.

Bir petrokimya işçisi de çoğu zaman her şeyi temsilciden beklediklerini, tek başına bu durumun doğru ve yeterli olmadığını dile getirdi. (Evrensel)


Sendikalar ne diyor?

Türk Metal Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Mustafa Teke: Alım gücündeki büyük düşüş, yüksek enflasyon karşısında sesimizi güçlü bir şekilde söyleyebilmek için 1 Mayıs’ta konfederasyonumuzun çağrısıyla İstanbul Kartal’da olacağız. Özellikle bu 1 Mayıs’a işçilerin güçlü katılması çok önemli.

Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın: Bu yıl işçilerin ekmek ve hak mücadelelerine uygulanan baskılar ve grev yasakları, seçilmişlerin tutuklanması, eyleme çıkan üniversite öğrencilerine yapılan ağır müdahaleler 1 Mayıs’a demokratik taleplerle gitme ihtiyacını gösteriyor. Ekonomik durumumuz ortada. TİS’lerde düşük zam dayatmaları ve karşısında eylem ve grev yasakları karşısında bu yıl sendikamızın merkezi çağrısını fabrikalarımızda yapmaya başladık.

Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi: Bu yılki 1 Mayıs kutlamalarının ortak ve güçlü geçmesi temennimizdi. Geçmişte Gebze Sendikalar Birliği olarak 1 Mayıs kutlamaları yapmıştık. Bu yıl başta düşen ücretler karşısında ortak bir mücadele vermek gerekiyor. Tüm işçileri sendikal haklar, demokrasi ve insanca yaşanılacak bir ücret talebiyle 1 Mayıs’a güç vermeye çağırıyoruz.

Petrol-İş Gebze Şube Başkanı ve Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Şivan Kırmızıçiçek: Ekonomik sıkıntılar, geçim derdi had safhada. Patronlar düşük ücret dayatmalarında ısrarcı. 10 iş yerinde sözleşme görüşmeleri grev aşamasına gelindi. Siyasi baskılar ve hak talepleriyle eyleme çıkmanın önündeki engeller artıyor. İşçilerin 1 Mayıs’a kitlesel katılımı bu nedenlerle çok önemli. Gebze Sendikalar Birliği olarak Gebze’de 1 Mayıs kutlamalarını örgütlemek niyetimiz vardı. Fakat maalesef merkezi kararların ardından şubeler olarak 1 Mayıs çağrılarına uyulacak. Biz de merkezi çağrıyı duyurmaya başladık. İşçi ücretlerinin dibe vurduğu, taleplerin arttığı bu dönemde özellikle fabrikalarda bildiriler okuma, organize sanayi bölgelerinde yürüyüşler düzenleme gibi yöntemlerle Gebze’de taleplerimizi yaygınlaştırma faaliyetleri yapmalıyız. İşçilerin ortak taleplerinin yaygınlaştırılması için bir haftaya yayılacak eylemler açıklamalar örgütlemeliyiz.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bu korkuyu daha ne kadar yaşatacaksınız?
50 milyon can deprem riski altında

Bu korkuyu daha ne kadar yaşatacaksınız?

İstanbul, depremlerle sarsıldı. Türkiye’yi 23 yıldır yöneten iktidarın rant odaklı politikaları, ülkeyi depreme hazırlamadı. 20 milyon İstanbullu dün yeniden beklenen büyük depremin korkusunu yaşadı. Halk dar sokaklara indi, trafik felç oldu, telefon hatları çöktü. Uzmanlar, İstanbul başta olmak üzere deprem kuşağındaki 50 milyon insanın can güvenliğini sağlayacak acil önlemlerin derhal alınması konusunda yeniden uyardı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
24 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et