24 Nisan 2025 12:55

İsrail’in mühimmat gemisi Nexoe Maersk, Mersin Limanına demirleyecek

Emek Partisi Milletvekilleri ABD yapımı F-35 savaş uçağı parçalarını taşıyan Nexoe Maersk adlı kargo gemisinin Mersin Limanı’na uğrayacak olmasını TBMM gündemine taşıdı.

İsrail’in mühimmat gemisi Nexoe Maersk, Mersin Limanına demirleyecek

Fotoğraf: EMEP

Emek Partisi Milletvekilleri İskender Bayhan ve Sevda Karaca, ABD yapımı F-35 savaş uçağı parçalarını taşıyan Nexoe Maersk adlı kargo gemisinin 28 Nisan’da Mersin Limanı’na uğrayacak olmasına tepki göstererek, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu.

Milletvekilleri, geminin Lockheed Martin tesislerinden aldığı parçaların, Gazze’yi bombalayan Nevatim Hava Üssü’ne gönderildiğine dair bilgiler kamuoyuna yansımışken, Türkiye limanlarının bu sevkiyata açılmasını eleştirdi.

Bayhan ve Karaca, önergenin gerekçesinde şu tespitte bulundu:

“Tek adam iktidarı geçtiğimiz haftalarda BM’de 52 ülkeyle birlikte İsrail’e silah ambargosu çağrısı yaparken, şimdi aynı iktidar Mersin Limanı’nı ölümcül bir sevkiyata açıyor. Bu sadece bir çelişki değil, aynı zamanda iktidarın Filistin halkına sahte dostluk gösterileriyle emperyalist işbirliğini perdeleme çabasıdır.”

'İsrail’e giden ilk gemi bu değil'

Bayhan ve Karaca, Nexoe Maersk olayının ilk olmadığını hatırlattı. 11 Kasım 2024’te yine Mersin Limanı’na uğrayan Mario A adlı bir başka gemi, ABD’den aldığı askeri mühimmatı İsrail’in Hayfa Limanı’na taşımıştı. Üstelik bu geminin, Türkiye merkezli bir denizcilik şirketine ait olduğu ortaya çıkmasına rağmen, hiçbir yaptırım uygulanmadı.

Bu durumun, Türkiye limanlarının fiilen İsrail’in savaş lojistiğine entegre edildiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan milletvekilleri, Fidan’a şu soruları yöneltti:

  1. F-35 parçalarını taşıyan Nexoe Maersk’in Mersin Limanı’na girmesine neden izin verildi? Bu sevkiyatın durdurulması için hangi adımlar atıldı?
  2. Nexoe Maersk'e dair “soykırıma ortaklık” tepkilerine rağmen neden sessiz kalındı? Bilgiler kamuoyundan neden gizleniyor?
  3. 11 Kasım’da Mersin’e gelen Mario A adlı gemiyle ilgili denetim veya yaptırım uygulandı mı? Uygulanmadıysa, bu durum silah ambargosu çağrılarıyla nasıl bağdaşıyor?
  4. ABD ile stratejik askeri ortaklık sürerken, Filistin halkına nasıl “gerçek dostuz” denilebiliyor?
  5. Hükümet ABD’yi İsrail’in suç ortağı olarak gösterirken, neden İncirlik Üssü’ne dokunmuyor? Neden bu üsse karşı çıkan halkın karşısına polis çıkarılıyor?
  6. İsveç’in NATO üyeliğine verilen onay ve ardından gelen F-16 satış süreci, hükümetin Filistin yerine emperyalist devletlerin savaş planlarını öncelediğini göstermiyor mu?
  7. Erdoğan’ın 11 Nisan 2025’te “İsrail terör devletidir” demesine rağmen İsrail’le ilişkilerin sürmesi, bağımsız dış politika iddialarıyla nasıl açıklanabilir?

Ticaret durdurulmadı, çelişkiler büyüyor 

2023 boyunca Türkiye’nin İsrail’e 5,43 milyar dolarlık ihracat yaptığını, Mart 2024’te bu rakamın 437 milyon dolara ulaştığını hatırlatan Bayhan ve Karaca, Ticaret Bakanlığı’nın 2 Mayıs 2024’te duyurduğu “durdurma” kararının da fiilen delinmekte olduğunu vurguladı. “Filistinli ithalatçılara istisna” gerekçesiyle sevkiyatların sürdüğünü belirttiler.

Bayhan ve Karaca, önergede şu vurguyu yaptı: 

“İşçiler, emekçiler her zaman Filistin halkıyla gerçek bir dayanışma sergilemiştir. Ancak iktidar, meydanlarda 'İsrail terör devletidir' diye bağırırken arka planda ABD ve İsrail’le işbirliğini sürdürmektedir." (Politika Servisi)

Evrensel'i Takip Et