Yurtlardaki öğrenciler kaderine terk edildi
İstanbul'da depremin ardından yurtlara alınmayan öğrenciler, deprem anının da sonrasının da felaket olduğunu anlatıyor. Güvenli yurtlar isteyen öğrenciler, yurtların güvenli olmadığını söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel
Nisa Sude Demirel
[email protected]
Depremlerden en çok etkilenen gruplardan biri de Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) yurtlarında kalan öğrencilerdi. Pek çok KYK yurdunda öğrenciler neredeyse sabaha kadar bahçede bekletildi. Yurtlar göz kararı “Kontrol edildikten” sonra içeri girilebildi. Yaşanan depremde yurtlarda herhangi bir kriz yönetimi olmadığını, deprem anında yurtta olmanın endişelerini deneyimleyen öğrencilerin yurtlara dair kaygısı daha da arttı. Vezneciler ve Cevizlibağ KYK yurtlarında kalan iki kadın öğrenci, deprem günü yaşadıklarını ve yurtlarının beklenen büyük depreme karşı mevcut durumunu Evrensel’e anlattı.
‘Son deprem raporunun tarihi 2010’
Yurdun koşullarında dair konuşan Vezneciler KYK yurdunda kalan bir kadın öğrenci, “İstanbul’un en eski KYK yurtlarından birinde kalıyorum ve normal zamanda bile banyolarda tavan çökmesi yaşanan, ranzadan düşerek beyin kanaması geçiren öğrenciyi bizden gizlemeye çalışan bir yurt burası. Biz bu yurtta her hareketimizi tereddütle yapıyoruz. Attığımız adımda kırık parke taşları, ortak duş alanımızda çöken tavanlar, yemekhanemizde bodrum katta depreme yakalanma kaygılarımız ve ranzalarımızda üstüme ranza çökecek mi korkularıyla yaşıyoruz. Hâl böyleyken deprem konusunda tüm öğrenciler çok hassas, çok gergin fakat kimse depremi düşünmek istemiyor çünkü o an bu yurtta yapabilecek hiçbir şeyimiz yok, bunu biliyoruz” dedi. Yurttaki kadınların depreme yurttayken yakalanmamayı dilediğini anlatan öğrenci, yurdun son deprem raporunun 2010 yılına ait olduğunu aktardı.
23 Nisan’daki deprem sırasında ve sonrasında herhangi bir uyarı alarmının çalınmadığını, öğrencilerin yönlendirilmediğini ve kriz yönetimi olmadığını vurgulayan öğrenci, “Kamuoyu tepkisi etkili olana kadar öğrenciler yurt binasına alınmadı ve bahçede nevresimlerle beklemeleri söylendi. Gece 4 civarında öğrenciler bakanlıktan koridorları gezip 5 dakikada karar veren bir kişi geldikten sonra binaya girebildi” diye konuştu.
Öğrenci, taleplerini şöyle aktardı: “23 Nisan’da neyi yaptılarsa, neyi yapmadılarsa tam tersi şekilde davransınlar. Sıcak odalarında alacakları kararları değil, yıkıcı gücü olmayan bu depremde bile sokakta kalmaya mahkum ettikleri öğrencileri düşünsünler.”
‘Gece boyunca sokakta bekledik’
Cevzilibağ KYK yurdunda kalan bir kadın öğrenci gece boyu belirsizlik içinde yaşadıklarını ifade ederek, “Deprem yaşandığından beri sokaklardayız, büyük bir belirsizlik var. Çoğu kişi ailelerinin yanına veya başka yerlere gitti. Sadece eşyalarımızı alabilmek için girip çıkmamıza izin verildi. Saat 8’de haber gelecek o vakte kadar girmek yok dendi ve sonrasında da izin gelmedi odalarda kalmak için” dedi. Gece boyu yurtta kalanlar olarak yurt girişinde beklediklerini ve nöbetleşe uyuduklarını anlatan öğrenci, “Binamız eski, deprem için takviyeler yapılmış, ama ne kadar güvenli bilemiyoruz” diye konuştu.
Evrensel'i Takip Et