Eğitim Sen üyesi Kaymaz'ın işe iadesi ‘istihbari bilgiler’ gerekçesiyle reddedildi
İhraç edilen Eğitim Sen Diyarbakır Şube üyesi Şiyar Kaymaz’ın işe iade talebi istihbarat raporuna dayandırılarak, reddedildi.

Fotoğraf: MA
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şube üyesi Şiyar Kaymaz, 2016 yılında çıkarılan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edildi. Mevcut duruma ilişkin kurulan OHAL komisyonuna başvuran Kaymaz’ın işe iade talebi komisyon tarafından 13 Aralık 2021 tarihinde reddedildi. Kaymaz, ret kararını Ankara İdare Mahkemesi’ne taşıdı.
Kaymaz’ın başvurusu 26 Eylül 2023 tarihinde Ankara 28. İdare Mahkemesi tarafından dosyaya sunulan “Gizli” ibareli istihbarat raporu esas alınarak, reddedildi. Kaymaz kararı Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 14. İdari Dava Mahkemesi de 26 Mart 2025 tarihinde Kaymaz’ın başvurusunu ihracın “usul ve hukuka” uygun olduğunu savunarak, başvuruyu reddetti. Mahkeme kararında da istihbarat raporunda yer alan gerekçelerle Kaymaz’ın işe iade talebi reddedildi.
İstinaf kararında, Kaymaz’ın kardeşinin 1999’da PKK’ye katılıp 2008 yılında yaşamını yitirmesi, Kaymaz'ın geçmişte Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Demokratik Halk Partisi (DEHAP) gibi yasal siyasi partilerin etkinliklerine katılmış olması, 2013 ve 2015 yıllarında basın açıklamalarına katılması ve 2017 yılında ölen akrabası Mazlum Kaymaz'ın cenazesine katılması “örgütle iltisak” delili olarak değerlendirildi. İstihbarat raporunda Kaymaz hakkında açılan davada “beraat” kararı verildiği ve kararın kesinleştiği bilgisi yer almasına rağmen “örgütle iltisak” bağı kuruldu. Kaymaz, kararı Danıştay’a taşıyacak.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Kaymaz’ın istihbari raporlarla işe iade talebinin reddedilmesini Meclis’e taşıdı. Eren, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Tunç, yanıtlanması istemiyle şu sorular yöneltildi:
- “Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2018 yılında beraat kararı verilen Şiyar Kaymaz’ın, OHAL Komisyonu ve İdare Mahkemesi kararlarıyla memuriyete iade edilmemesinin gerekçesi nedir? Bu kararlar, beraat hükmünü neden dikkate almamaktadır?
- Şiyar Kaymaz hakkında fişleme niteliğindeki istihbari notlar ve aile bireylerinin geçmişi dışında herhangi bir somut delil mevcut mudur? Bakanlığınız, bu uygulamanın hukukiliğini nasıl değerlendirmektedir?
- Şiyar Kaymaz’ın cenazeye katılmak, sendikal faaliyet yürütmek ve basın açıklamasına iştirak etmek gibi anayasal hakları gerekçe gösterilerek kamu görevinden ihraç edilmesi, Bakanlığınızca Anayasa’ya uygun görülmekte midir?
- Şiyar Kaymaz gibi, hakkında beraat kararı bulunmasına rağmen memuriyet hakkı iade edilmeyen kamu görevlilerinin sayısı kaçtır?
- Bakanlığınızın kayıtlarına göre, istihbari bilgilere veya soyut kanaat raporlarına dayanılarak memuriyetten ihraç edilen kişi sayısı kaçtır? ‘Örgütle iltisak ve irtibat’ gibi tanımı ve kapsamı belirsiz kavramların, herhangi bir cezai işlem görmemiş yurttaşların kamu haklarını engellemek için kullanılmasını hukuki açıdan nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Bakanlığınız, hakkında beraat kararı verilen veya ceza almamış kişilerin memuriyet hakkını yeniden değerlendirmek için herhangi bir düzenleme veya telafi mekanizması oluşturmayı planlamakta mıdır?
- Bu hukuksuzlukların tekrarlanmaması için Bakanlığınızca yürütülen bir yasal ya da idari çalışma var mıdır? Kamudan ihraç süreçlerinin yargı denetimine açık, şeffaf ve ölçülebilir kriterlere bağlanması yönünde herhangi bir reform gündemde midir?”
(MA)
Evrensel'i Takip Et