24 Nisan 2025 19:29

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: Turbun büyüğü Kıbrıs’tan sonra Irak ve Libya’da

Özgür Karabat, X hesabından yaptığı açıklamalarda, AKP hükümetini Kıbrıs, Irak ve Libya’yı kapsayan büyük çaplı finansal suçlara karışmakla suçladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: Turbun büyüğü Kıbrıs’tan sonra Irak ve Libya’da

Fotoğraf: Özgür Karabat/CHP

Ankara, CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, X hesabından yaptığı açıklamalarda, AKP hükümetini Kıbrıs, Irak ve Libya’yı kapsayan büyük çaplı finansal suçlara karışmakla suçladı. Karabat, POS cihazları üzerinden gerçekleştirilen kara para aklama ve vergi kaçakçılığı iddialarının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından görmezden gelindiğini öne sürerek, bu faaliyetlerin Türkiye’yi uluslararası şantaja açık hale getirdiğini söyledi.

“Büyük turp” Kıbrıs’ta, devamı Irak ve Libya’da

Karabat, AKP’nin “büyük turp” söyleminin Kıbrıs merkezli yasa dışı faaliyetlere işaret ettiğini söyleyerek, işin bununla sınırlı olmadığını, Irak ve Libya’da da benzer operasyonların yürütüldüğünü belirtti. CHP’li Karabat, bu faaliyetlerin, milyarlarca dolarlık bir finansal suç ekosisteminin parçası olduğunu savundu.

İki yıl önce, Karabat’ın Irak ve Libya’dan Türkiye’ye POS cihazları aracılığıyla kara para sokulduğunu açıkladığını hatırlatarak, yetkililerin “göstermelik” operasyonlarla 1,8 milyar dolarlık işlem tespit ettiğini, ancak toplam vurgunun en az 100 milyar dolar civarında olduğunu belirtti.

Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i POS cihazı skandalına göz yummakla suçladı. Devlet raporlarında, 31 şirkete 309 POS cihazı verildiği bilgisinin yer aldığını, bu cihazların yasa dışı işlemler için kullanıldığını savundu. Şimşek’in, bu işlemler sırasında gerçekleşen milyarlarca liralık vergi kaçakçılığına da sessiz kaldığını öne sürdü.

ABD’nin rolü

Karabat, Kıbrıs’taki operasyonlarla ilgili 45 kasetin ve POS cihazı skandalına dair belgelerin ABD’nin elinde olduğunu iddia etti. Bu bilgilerin Türkiye aleyhine kullanılabileceği uyarısında bulundu.

Ayrıca, Libya Merkez Bankası Başkanı Sadiq al-Kabir’in geçen yıl “güvenlik endişeleri” nedeniyle Türkiye’ye kaçtığı hatırlatılan açıklamada, Libya ve Iraklılara ait banka kartlarının Türkiye’de altın satışı yapılmış gibi gösterilerek kara para aklandığını, bu faaliyetlerin ABD tarafından bilindiğini savundu.

Irak bankalarına yaptırım

Karabat, Reuters’ın bir haberine de atıfta bulunarak, Irak’ta beş bankaya ABD doları ile işlem yasağı getirildiğini, daha önce de sekiz bankanın yasaklandığını belirtti. Bu bankaların verdiği kartların Türkiye’de yoğun şekilde kullanıldığını, ABD’nin bu bankaları kara para aklama ve İran’a kaynak aktarma suçlamalarıyla SWIFT sisteminden çıkardığını söyledi.

Daha büyük jeopolitik riskler

Karabat, AKP’nin bu faaliyetlerinin Türkiye’yi yabancı devletlerin şantajına açık hale getirdiğini öne sürdü. ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu faaliyetlerden haberdar olduğunu ve Türkiye’yi kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirebileceğini iddia etti.

Karabat, “AKP ile Türkiye büyük bir beka sorunu yaşıyor,” diyerek, AKP’nin parti çıkarlarını ülkenin geleceğinin önüne koyduğunu savundu. Kıbrıs, Irak ve Libya’daki faaliyetlerin Türkiye’nin ekonomisi ve uluslararası itibarına uzun vadeli zarar verebileceği uyarısında bulundu. (Politika Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bu korkuyu daha ne kadar yaşatacaksınız?
50 milyon can deprem riski altında

Bu korkuyu daha ne kadar yaşatacaksınız?

İstanbul, depremlerle sarsıldı. Türkiye’yi 23 yıldır yöneten iktidarın rant odaklı politikaları, ülkeyi depreme hazırlamadı. 20 milyon İstanbullu dün yeniden beklenen büyük depremin korkusunu yaşadı. Halk dar sokaklara indi, trafik felç oldu, telefon hatları çöktü. Uzmanlar, İstanbul başta olmak üzere deprem kuşağındaki 50 milyon insanın can güvenliğini sağlayacak acil önlemlerin derhal alınması konusunda yeniden uyardı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
25 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et