25 Nisan 2025 12:38

AHESEN Genel Başkanı Kandemir: İstanbul’da aile sağlığı merkezleri depreme hazır değil

AHESEN Genel Başkanı Ahmet Kandemir, İstanbul’da ASM’lerin depreme hazır olmadığını belirterek, “Deprem riski olan binalarda hizmet vermek çalışanların da vatandaşların hayatını tehlikeye atıyor” dedi

AHESEN Genel Başkanı Kandemir: İstanbul’da aile sağlığı merkezleri depreme hazır değil

Fotoğraf; Zeliha Aksaz Şahbaz

İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen depremin ardından okullarda ve kamuda hizmetlere iki gün ara verilirken aile sağlığı merkezlerinin bunun dışında bırakılmasına tepki gösteren Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Ahmet Kandemir, “İstanbul’da aile sağlığı merkezleri depreme hazır değil. Deprem riski altındaki binalarda sağlık hizmeti vermek hem çalışanların hem de vatandaşların hayatını tehlikeye atıyor” dedi.

İstanbul’da 23 Nisan’da yaşanan depremin ardından İstanbul Valiliği, okullarda ve kamu kurumlarında hizmete iki gün ara verildiğini açıklamıştı. AHESEN Genel Başkanı Ahmet Kandemir, aile hekimliği çalışanları ve aile sağlığı merkezleri (ASM) kararın dışında bırakılmasına tepki gösterdi. 

“Hem çalışanların hem de vatandaşların hayatını tehlikeye atıyor”

Fotoğraf: AHESEN 

İstanbul’daki ASM’lerin büyük kısmının apartman altı, otopark, cami altı gibi alanlarda bulunduğunu belirterek, bu yapıların depreme karşı dayanıksız olduğunu vurgulayan Kandemir, “İstanbul’da aile sağlığı merkezleri depreme hazır değil. Deprem riski altındaki binalarda sağlık hizmeti vermek hem çalışanların hem de vatandaşların hayatını tehlikeye atıyor” dedi.

ASM’lerin yüzde 89’u test edilmemiş

İstanbul genelinde hizmet veren binin üzerindeki ASM’nin yüzde 32’sinin 1999 öncesi yapılarda yüzde 89’unun ise depreme dayanıklılık testi yapılmamış binalarda faaliyet gösterdiğini kaydeden Kandemir, “Her mahallede bulunan bu kritik merkezler, büyük İstanbul depremi geldiğinde ilk müdahale noktaları olacak. Ama kendileri ayakta kalamayacak durumda. ASM’lerin yaklaşık yüzde 30’u kamu binası dahi değil. Kiralanan dükkanlar, apartman daireleri, otoparklar gibi mekânlarda kendi olanaklarıyla oluşturulmuş ‘sanal ASM’ler’ sağlık hizmeti sunmaya çalışıyor. Yangın çıkışı olmayan, acil toplanma alanı bulunmayan bu yerler afet anında kullanılamaz hale gelebilir” diyerek müdahale çağrısında bulundu.

“ASM’lerin ayakta kalması şart”

Aşılama hizmetlerinin aksamaması gerektiğini ve tetanos gibi kritik aşıların ulaşılabilirliğinin hayati olduğunu belirten Kandemir, “Deprem sonrası oluşacak lojistik problemler nedeniyle, sağlık malzemelerine erişim için ASM’lerin ayakta kalması şart. Mevcut ASM’lerin depreme dayanıklılığı ivedilikle tespit edilmeli. Uygun olanlar devlet eliyle güçlendirilmeli. Yeni ASM binaları kamu tarafından ve afet planlamasına uygun şekilde inşa edilmeli. ASM personeline düzenli afet eğitimi verilmeli, her ASM’de yılda en az bir deprem tatbikatı yapılmalı” diye konuştu.

“İki yıl önce uyarmıştık, hala adım atılmadı”

Kandemir, “Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremi acı tecrübelerle doluydu. O zamanda çağrıda bulunduk. Ancak adım atılmadı. İstanbul özelinde ama aslında Türkiye genelinde bu konu bir milli seferberlik olarak ele alınmalı”ifadelerini kullandı ve afetlere dayanıklı, güvenli ve ulaşılabilir ASM’lerin inşasının gecikmeden başlatılması gerektiğini söyledi. (ANKA)

Evrensel'i Takip Et