Başpınar işçileri: Patronlar teşvikleri yedi, krizin faturasını işçiye kesti
Başpınar OSB'de çalışan tekstil işçileri toplu işten çıkarmaları protesto etti. Açıklamaya EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve BİRTEK-SEN'de örgütlü işçiler katıldı.
Gaziantep — Gaziantep'te Başpınar OSB'de çalışan tekstil işçileri, son dönemde yaşanan toplu işten çıkarmaları protesto etmek için Balıklı Parkı'nda bir araya geldi.
BİRTEK-SEN’in çağrısıyla gerçekleşen eylemde BİRTEK-SEN Genel Sekreteri Mikail Kılıçalp'ın okuduğu basın açıklamasında, “Patronlar devletten aldıkları milyarlarca liralık teşviklere rağmen, şimdi 'küçülme' bahanesiyle işçi kıyımı yapıyor" dedi. Açıklamada, son iki ayda sadece Antep, Malatya ve Urfa'da en az 8 bin işçinin işten atıldığı belirtildi. Açıklamaya Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve BİRTEK-SEN önlükleriyle tekstil işçileri katıldı.
Ülke genelinde, Trakya'dan Urfa'ya kadar tekstil işkolunda büyük bir işçi kıyımının yaşandığını vurgulayan Kılıçalp, “Son 2 ay içinde sadece Antep, Malatya ve Urfa'da en az 8 bin işçi işten atıldı. İşten atmaların en büyük gerekçesi ise 'küçülme'. Bazı tekstil patronları buradaki işyerlerini kapatıp Mısır'a fabrika açıyorlar. Bazı fabrikalar faizlerin yüksekliği ve ham madde fiyatları gibi gerekçelerle zarar ettiklerini iddia ediyor. İflas ettiğini söyleyip işçilerin alacaklarına çökerek işyerlerini kapatanlar da var." dedi.
"Patronların yağmasına neden ses çıkarılmıyor?"
Başpınar OSB'de ise sadece son iki ayda 5 bine yakın işçi işten atıldığını söyleyen Kılıçalp, “Merinos'ta 600, Gürteks'te 100'den fazla, Karaca Tekstil'de 150 işçi tazminatsız atıldı. Koza Halı'dan en az 60 işçi kapı önüne kondu. Bu fabrikaların çoğunda işçiler ya ahlaksız kodlarla tazminatsız ya da tazminatlarının yarısı ödenerek atılıyor. Hükümet son iki yılda 'istihdam yaratma' iddiasıyla sanayi patronlarına 532 milyar lira teşvik verdi. Ancak hedeflenen 600 bin yeni istihdamın sadece yüzde 1.9'u gerçekleşti. AKP iktidarı yıllardır bu yağmayı 'üretimi desteklemek' diye yutturmaya çalıştı. Oysa gerçek amaç halktan alınıp patronlara servet aktarmakmış. Grev yaparak hak arayan işçilere 'ekonomiye zarar veriyorsunuz' diyenler, patronların bu yağmasına neden ses çıkarmıyor?" diye konuştu.
"İşçilerin alacaklarını ödeyeceksiniz!"
İşten atlan işçilerin de katıldığı açıklamada Kılıçalp sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün burada, Karacahan Tekstil, Ünal Çuval ve Yalçın Kardeşler işçileri başta olmak üzere tüm işten atılan işçiler adına haykırıyoruz: Büyümenin kaymağını patronlar yerken, krizin faturasını bize kesemezsiniz! Önce konkordato ilan edip sonra iflas ederek 150'den fazla işçiyi tazminatsız atan Karacahan Halı patronuna sesleniyoruz: İşçilerin alacaklarını son kuruşuna kadar ödeyeceksin!"
Daha sonra tekstil işçileri taleplerini şöyle sıraladı:
- İşçi kıyımına son verilsin!
- İşten atılan işçilerin tazminatları derhal ödensin!
- Ahlaksız kodlarla işten atmalar yasaklansın! (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et