CHP'li Gürer: Kurbanlık fiyatları emekli ve asgari ücretlinin gelirini aştı
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı öncesinde besicileri ziyaret etti, sorunlarını dinledi.

Ömer Fethi Gürer | Fotoğraf: CHP
İLGİLİ HABERLER

İstanbul'da kurbanlık satan besiciler: Geldiğimize pişmanız, çoğunu satamadık

"Kurbanlık fiyatları yüzde 87 arttı"
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı öncesinde bölgedeki hayvancılık işletmelerini ziyaret etti.
Gürer, “Farklı il ve bölgelerde kurban fiyatları özellikle nakliye ile yer değiştiren hayvanların maliyetini etkiliyor. Kurban pazarlarının büyük kentlerde kurulması ile fiyatlar belirginleşecek. Niğde gibi illerde bayram yaklaşınca doğrudan kurban satımı olan ağıllara vatandaş gelip hayvanını bakar, seçer, ayırtır ve ödemesini yapardı. Bu gelenek son yıllarda kaybolmaya başladı. Bugünlerde kurban alımına gelenler, besicilerin ifadelerine göre önceki dönemin aynı sürecine göre önemli ölçüde durağanlaşmış durumda” dedi.
En düşük fiyat 23 bin TL ile 27 bin TL bandında
Emeklinin 14 bin lira ile asgari ücretlinin ise 22 bin lira ile küçükbaş hayvan alamayacağını belirten bir besici, “Geçen seneye oranla bu sene alım gücü biraz daha zayıf. Burada emekli maaşına kurbanlık yok. 14 bin liraya, 15 bin liraya kurbanlık küçükbaşımız yok. En düşük fiyat 23 bin TL ile 27 bin TL bandında. Yani her vatandaşın alma olanağı kısıtlı. Geçen sene asgari ücrete bir kurbanlık neredeyse veriyorduk ama bu sene veremiyoruz” dedi.
Hayvancılığın en önemli sorunu yem fiyatlarındaki artış
Hayvancılık sektörünün en önemli sorununun yem giderlerindeki artış olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılığın en zor yönlerinden biri yem giderlerinin artışı. Ahır giderleri, mazot, elektrik, arpa, bunun yanında saman ve benzer giderlerle hayvancılık giderek zorlaşıyor” diye konuştu.
Büyükbaş hayvancılıkla ilgili yaşanan sorunları anlatan Gürer, “Büyükbaş hayvancılıkta bir de 10-15 hayvan olan ahırlar hemen hemen hepsi boşalmış durumda. Büyükbaş hayvancılık artık belli sayıda, 100’ün üzerinde olan yer de var. Süt inekçiliği yapanlar da sütten para kazanamadığını söylüyorlar. Çünkü 17 lira 15 kuruşta Ulusal Süt Konseyi sütün fiyatını belirlemiş ama aracılar 13-14 liraya alıyor. Orada da bir sorun var. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi tavsiye ediliyor. 54 milyon Türkiye’de küçükbaş hayvan olmasına rağmen son dönemlerde küçükbaş hayvan fiyatlarında da kesim fiyatlarında da artış var. Böyle olunca asgari ücretli, emekli, sabit gelirli, dar gelirli kurbanda da et görmesi biraz zor olacak” dedi.
Mera alanı 70 yılda yüzde 70 azaldı
Türkiye’de mera hayvancılığının geliştirilmesi gerektiğini belirten Besici Hanifi Güçlü, “Şu an küçükbaş hayvancılıkta meracılık geliştirilmediği için yani üretim politikası değişmediği sürece hayvan fiyatları kesinlikle düşmez. Yani mera hayvancılığı doğru şekilde desteklenmesi gerekiyor” dedi.
Gürer, “Türkiye’de 1940’larda 44 milyon hektar mera alanımız varken, şu anda mera alanımız 2001 sayımına göre 14 milyona gelmiş, hektar olarak. Şimdi bu son dönemde ne olduğunu bilmiyoruz. Çünkü meralar organize sanayiye açıldı. Bunun yanı sıra enerji, maden vesaire gibi işlemlerde mera alanlarını har vurup harman savurduk. Şimdi mera olmayınca hayvanlar kapalı alanda beslemek zorunda kalınıyor. Öyle olunca yem giderleri artıyor, ahır giderleri artıyor, çoban bulmakta sorun var, işçilik giderleri artıyor. Böylece 24 saat ilgilenmek zorunda olduğun hayvancılığın kendine özgü fedakarlık gerektiren alanı da var. Kolay değil. Yani hayvancılık çok zor bir iş. Dışarıdan görüldüğü gibi değil. Hastalığı var, aşısı var, bakımı var, doğumu var. Öyle olunca da hayvancılık yapanların dertleri artıyor. Bunun yanında büyükşehirlere gidip işçi olalım diyor. Kırsal boşalıyor, bunun yanında kırsal boşaldıkça büyükşehirde yaşayanların et, süt ve benzeri ürünlere erişimi problemli hale geliyor. Onun için hayvancılığın mutlak surette desteklenmesi lazım” diye konuştu.
Geçen yıl 450 lira olan yem şu an 750 lira
Desteklerin doğru verilmediğine ve yem masraflarındaki artışa dikkat çeken Güçlü, “Şu an hayvancılık için bizim aldığımız herhangi bir destek yok. Verilen destekler de zaten doğru değil. Yani geliştirilmiş meracılıkta eğer üretime geçilmezse, hayvancılık maliyetleri her geçen gün zaten artar. Yani esas olan yem gideri... Bugün geçen sene 450 lira olan bir çuval yem bugün 750 lira. Yani otomatikman maliyet zaten iki katına kendi kendine geliyor. Hem meracılıktan zararımız var hem de aldığımız ürünün fiyatı iki katına çıktığı için et fiyatının artması gayet normal. Kurban fiyatının artması da normal” diye konuştu.
'Çiftçilik yapmadan hayvancılık yapmak çok zor'
Gürer, “Genelde hayvancılık yapan mutlaka çiftçilik yapmak zorunda. Çünkü kendi yemini kendin üretmeyenin bu işi sürdürebildiği yok deniyor” dedi.
Güçlü, “Artan elektrik maliyetleri, mazot maliyetleri, gübre maliyetleri o avantajı da elimizden aldı. Yani o tespit doğru ama maliyetler tekrar bir daha arttı. Bugün mazotun litresi olmuş 45-50 lira” diye konuştu. (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et