Balcalı Hastanesi emekçileri ödemelerde gecikmelere karşı iş bıraktı
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde sağlık emekçileri ödemelerde gecikmelere karşı iş bıraktı: “Emekçilerin ek ödeme mağduriyetleri giderilsin.”

Fotoğraf: Evrensel
Adana — Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde, 2024 Ocak ayında aldıkları döner sermaye ücretinin aradan bir yıl geçmesine rağmen yüzde 50 daha az yatırılmasına ve ödemelerin geciktirilmesine karşı ameliyathanede çalışan emekçiler iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Adana Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Genel Sağlık-İş’in çağrısıyla bir araya gelen emekçiler, hastanede yaptıkları basın açıklamasında bu konudaki taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Sağlık emekçileri, ödemelerdeki gecikmelerin ve adaletsizliğin son bulmasını istedi.
"Balcalı’da performans ödemeleri nerede?"
Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz, "Emeğimize, alın terimize ve geleceğimize sahip çıkmak için buradayız. Performans ve ek ödemeler aylarca geciktirilmiş, riskli birimlerde çalışan emekçilerin ödemeleri adaletsiz düzenlenmiştir. Bu sadece ekonomik bir kayıp değil, çalışma barışının da ağır bir şekilde bozulmasıdır" dedi.
Ödemelerin derhal yapılmasını, riskli birim farklarının eksiksiz ödenmesini ve hak kayıplarına yol açan tüm uygulamalara son verilmesini talep eden Polatöz, talepler karşılanmadığı takdirde mücadelelerini büyüteceklerini söyledi.
“Ödemeler gecikiyor, emekçiler banka kredilerine faiz ödüyor”
SES Adana Şube Eş Başkanı Erol Eren, "Daha önce her ayın 22’sinde aldığımız ödemeler, bugün ay sonu gelmesine rağmen yapılmadı. Bu yüzden sağlık çalışanları banka kredilerine faiz ödemek zorunda kalıyor" dedi.
“Geçmişin faturası emekçiye çıkarılıyor”
Geçmişte Sayıştay raporlarında tespit edilen fazla ödemeler nedeniyle bugün çalışanlardan kesinti yapıldığını ifade eden Eren, "Bu bedel emekçilere değil, o dönemki yöneticilere zimmet çıkarılarak tahsil edilmelidir" dedi. Hastanenin yoğun çalışmasına rağmen gelirlerin nereye gittiğinin sorgulanması gerektiğini söyleyen Eren, Balcalı Hastanesi yönetimini şeffaf olmamakla eleştirdi.
Müdür ve yardımcılarının hangi kriterlere göre belirlendiğinin belirsiz olduğu belirten Eren, "Yönetici seçimlerinde sağlık çalışanlarının da söz ve karar sahibi olması gerekir. Ehil ve liyakatli kişiler göreve gelmelidir” dedi.
"Döner sermaye kesintisi emekçiyi açlığa mahkûm ediyor"
Genel Sağlık-İş Adana Şube Başkanı Hatice Erdoğan ise sağlık çalışanlarının aldığı döner sermaye ödemelerinin geçtiğimiz yıla göre yarı yarıya azaldığına dikkat çekti. Erdoğan, "2024 yılında ameliyathanede çalışan bir sağlık emekçisi, 2023 Ocak ayında aldığı döner sermaye ücretinin yüzde 50 daha azını almaktadır. Enflasyonun bu kadar yükseldiği bir ortamda bu uygulama, sağlık emekçisini açlığa mahkûm etmekten başka bir şey değildir” diye konuştu.
Balcalı emekçileri deprem ödemelerinden muaf tutuldu
Sağlık emekçileri arasında büyük gelir uçurumları oluştuğunu belirten Erdoğan, riskli birimlerde çalışanlarla diğer birim çalışanları arasındaki farkın 3 kata çıktığını, bunun da çalışma barışını tehdit ettiğini söyledi. Erdoğan ayrıca, 6 Şubat depremlerinde zarar gören Adana’da Balcalı Hastanesi'nde çalışan emekçilerin, deprem sonrası büyük fedakârlık göstermelerine rağmen ek ödeme haklarından yararlanamadıklarını da hatırlatarak, bu haksızlığa derhal son verilmesi gerektiğini vurguladı.
Sağlık emekçilerinin talepleri şu şekilde,
- Geciken tüm döner sermaye ve performans ödemelerinin derhal yapılması,
- Riskli birimlerde çalışan sağlık emekçilerinin haklarının tam olarak ödenmesi,
- Döner sermaye ve teşvik ödemelerinde şeffaflık sağlanması; çalışanların her ay net ve önceden öngörülebilir ödeme alması,
- Hastane gelir ve giderlerinin kamuoyuna açık bir şekilde denetlenmesi,
- Yönetici atamalarında liyakat esasının benimsenmesi; çalışanların söz ve karar sahibi olması,
- Çalışma barışının ve iş motivasyonunun yeniden tesis edilmesi,
- 6 Şubat depreminin ardından hak kaybına uğrayan emekçilerin ek ödeme mağduriyetlerinin giderilmesi.
(Evrensel)
Evrensel'i Takip Et