29 Nisan 2025 14:54

Prof. Dr. Kaya: Eriyen kar suları ve yağışlar heyelan riskini artırdı, önlem alınmalı

Samsun - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Afet Eğitim ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görevli Prof. Dr. Afşin Ahmet Kaya, Canik ilçesinde 3 kişinin hayatını kaybettiği heyelana ilişkin, “Bu yıl bölgede yoğun kar yağdı sonrasında eriyen kar suları ve sürekli devam eden yağışlar, heyelan riskini artırdı. Samsun gibi bölgelerde altyapının güçlendirilmesi, yağmur sularının ve toprak yapısının düzenli kontrol edilmesi gerekiyor” dedi.

Canik ilçesinde meydana gelen heyelanda, Adem Kaya ile kızları Açelya ve Alya yaşamını yitirdi, eşi Çiğdem Kaya ise yaralandı. Heyelanın ardından OMÜ Afet Eğitim ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görevli Prof. Dr. Afşin Ahmet Kaya, Türkiye’nin bulunduğu coğrafya itibarıyla çok sayıda afet riski barındırdığını söyledi. Prof. Dr. Kaya, “Orman yangınları, sel, heyelan ve deprem gibi olaylar hayatımızın bir gerçeği. Bu yüzden zamanı beklemek yerine, ‘Bir afet olursa ne yaparız’ sorusuna odaklanmalıyız. Bu konuda en temel yaklaşımımız, riskleri önceden belirlemek ve ona göre tedbirler almak olmalıdır” diye konuştu.

Fotoğraf: DHA

"Karadeniz, sel ve heyelanlarla sık karşılaşmış bir bölge"

Afet ve heyelanların Samsun’da ciddi bir risk olduğunu ifade eden Prof. Dr. Afşin Ahmet Kaya, “Toprak yapısı ve yoğun yağış nedeniyle heyelan ve sel gibi olaylar sık görülüyor. Bu yıl bölgede yoğun kar yağdı sonrasında eriyen kar suları ve sürekli devam eden yağışlar, heyelan riskini artırdı. Bu nedenle Samsun gibi bölgelerde altyapının güçlendirilmesi, yağmur sularının ve toprak yapısının düzenli kontrol edilmesi gerekiyor. Böylece bölgeyi afetlere karşı daha dirençli hale getirebiliriz. Aksi halde bu tür olaylarla daha sık karşılaşmamız kaçınılmaz olur. Karadeniz Bölgesi, tarihsel olarak sel ve heyelanlarla sık sık karşılaşmış bir bölge. Kastamonu’da yaşanan büyük felaket, bu durumun en çarpıcı örneklerinden biri. Samsun'da da belli dönemlerde sel ve heyelan şehir yaşamını olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla ‘Burada afet olmaz’ diyemeyiz. Aksine bu riskleri bilerek sürekli izlememiz, riskin arttığı dönemlerde teyakkuzda olmamız ve gerekli uyarıları yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"Bölgenin kendi özel afet risklerine göre önlemler almalıyız"

Afetlerin hem Türkiye'nin hem de dünyanın değişmez bir gerçeği olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaya, “Bu gerçekle yaşayabilmek için risk tabanlı planlar yapmalı, her bölgenin kendi özel afet risklerine göre önlemler almalıyız. Gelişmiş ülkeler, afet risklerini önceden hesaplayarak yapısal tedbirler alıyor. Biz de afetleri iki şekilde önleyebiliriz. Birincisi yapısal tedbirler, sağlam binalar, doğru yerleşim alanları, ikincisi ise yönetsel tedbirler, etkili planlar ve eğitimli kadrolar oluşturmak. Bu konuda özellikle üniversitelerin afet yönetimi, acil yardım, sivil savunma ve itfaiyecilik gibi bölümlerinden mezun olan uzmanları sahada aktif kullanarak çok daha başarılı sonuçlar elde edebiliriz” dedi. (DHA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürü tekerine çomak
Büyük araçlara lastik üreten Öz-Ka Lastik işçileri düşük ücrete isyanda

Sömürü tekerine çomak

Öz-Ka Lastik firmasının büyümesi, Türkiye’deki tüm patronların büyüme öyküsünün özeti: Düşük ücret, düşük vergi, yabancı kiralık işçi, kamu ihaleleri, sendikal bürokrasiyle imzalanan satış sözleşmeleri! “Artık yeter, böyle gitmez” diyen Öz-Ka işçileri, kendilerinden habersiz imzalanan sözleşmeye tepki göstererek fiili greve çıktı, “Sözleşme yenilensin” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
30 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et