28 kamu görevlisinin yargılandığı Soma Katliamı davası | 'Sanıklar ödüllendirildi'
Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin 28 kamu görevlisinin yargılandığı davada, mahkeme, 16 kişiye 5’er ay, 2 kişiye 6 ay 7 gün hapis cezası; 10 kişiye ise beraat kararı verdi.

Fotoğraf: AA
Manisa- Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'ye ait maden ocağında meydana gelen faciaya ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın beşinci duruşmasında karar çıktı.
28 kamu görevlisinin yargılandığı Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme 16 sanığa 5’er ay, 2 sanığa ise 6 ay 7 gün hapis cezası verdi. 10 sanık ise beraat etti.
Mütalaayı kabul etmeyen ailelerin avukatları, cezalandırılmanın görevi kötüye kullanma suçundan değil taksirle öldürme ve yaralamadan uygulanması gerektiğini söyledi. Sanıkların duruşmaya SEGBİS ile bağlanmasını eleştiren ailelerin avukatları, yargılamanın yüz yüze yapılması gerektiğini ve mahkemenin "görevsizlik kararı" vererek dosyanın ağır ceza mahkemesine sevk edilmesi taleplerini tekrarladı.
Sanık avukatları, ise zaman aşımı şartlarının oluştuğunu belirtip, davada düşme kararı verilmesini istedi.
Madenci aileler ve avukatları, ocakta denetim yaptığı için yargılanan sanıklardan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişi ve Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel'in savunmasına tepki gösterdi.
Savunmaların ardından hakim, aralarında Ayhan Yüksel'in de bulunduğu 10 sanığın suçlamalardan beraat etmesine, 18 sanığa ise görevi kötüye kullanma suçundan 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında hapis ceza verilmesine hükmetti.
“Sanıklar adeta ödüllendirildi”
Duruşmayı takip eden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da sanıkların en alt düzeyde cezalandırılarak adeta ödüllendirildiğini söyledi.
“Adalet yine göçük altında”
Katliamda oğlu Uğur Çolak kaybeden Gülsüm Çolak ise 11 yıldır adalet mücadelesi verdiklerini kaydederek, “Halkın yargıya güveni kalmadı. Adalet yine göçük altında kaldı” dedi.
“301 ölü ve 162 yaralı için verilen 5 ay hapis cezası, adalet değildir”
Avukat Mürsel Ünder ise "11 yıl geçti, yine bir kırılma noktasındayız. Facianın gerçek sorumluları olan dönemin Başbakanı, Enerji ve Çalışma Bakanları ile madenciye tekme atan bürokratlar hâlâ dokunulmazlık zırhının arkasında. Dosyada 42 sanıktan geriye yalnızca 28 kişi kaldı. Bugün onlara, toplamda aylarla ölçülen cezalar verildi. 301 ölü ve 162 yaralı için verilen 5 ay hapis cezası, adalet değildir. Ne sanıklar duruşmaya geldi ne de kamu görevlileri gerçek anlamda hesap verdi. Cezasızlığa karşı mücadelemiz devam edecek” dedi. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et