29 Nisan 2025 20:35

İstanbul depremi ardından çadırda kalan yurttaşlar: Emekli maaşıyla nasıl ev tutalım

6 Şubat’ta Malatya’daki evlerinin yıkılmasıyla İstanbul’a dönen Hasan Ali ve Döne Alptekin, İstanbul depremi sonrası çadırda kalıyor. Hasan Ali Alptekin, evleri için yıkım kararı olduğunu söyledi.

İstanbul depremi ardından çadırda kalan yurttaşlar: Emekli maaşıyla nasıl ev tutalım

Fotoğraf: ANKA

İstanbul- 6 Şubat depremlerinde Malatya’daki evlerinin yıkılmasının ardından İstanbul’a dönen Hasan Ali Alptekin ve eşi Döne Alptekin, 23 Nisan’da İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından hasarlı olduğu tespit edilen ve yıkım kararı verilen evlerine giremiyor. Çadırda kalan Alptekin, bir yandan da park yetkililerinin çadırı kaldırmalarını istediklerini aktardı.

Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, kimi vatandaş evlerine dönmek durumunda kalırken kimisiyse kurdukları çadırlarda kalmaya devam ediyor. Depremin üzerinden 6 gün geçmesine rağmen Hasan Ali Alptekin ve Döne Alptekin çifti de  Bahçelievler’de bulunan Kuleli Parkı’nda kalıyor.

74 yaşındaki Hasan Ali Alptekin, yaşadıkları süreci, “Evim gitti, param gitti, eşyam gitti, her bir şeyim gitti Malatya’da. Malatya bitti zaten. Ondan sonra buraya geldik, ev tuttum. Bu sefer (yıkım kararı alınmasının ardından) “6-7 ay müsaade ettiler, neyse dedim o zamana kadar iyi kötü bir ev bulabilirim. Ondan sonra da buranın depremi çıkınca, 6 ay oldu şimdi 1 gün, 1 saat. Benim ne yapmam lazım, nereye gitmem lazım. Ancak belediyeye gelmem lazım” şeklinde anlattı.

Fotoğraf: ANKA

“Ekmek istemiyorum ama ben nerede kalacağım”

Ancak şimdi de park görevlilerinin, kurdukları çadırı kaldırması yönünde uyarıda bulunduğunu söyleyen Alptekin, “Nereye gideceğim? Bununla (çadır ile) camiye alır mı adam beni. O zaman beraber gidelim dedim oraya, hocaya desin ki, bu adam burada yatıp kalkacak. Bana müsaade eder misiniz? Caminin etrafında bir yer varsa versinler, çadırımı götüreyim oraya kurayım. Orada oturayım bir yer bulana kadar. Mecbur bulacağım ama şu an için hiçbir şey yapamam. Ekmek istemiyorum, aş istemiyorum ama ben nerede kalacağım, nereye gideceğim. 74 yaşında adamım ben. Bana diyorsanız ki git, yıkılsın altında kal, o zaman benim cenazeyi de bulamazsınız. Bodrumda, nasıl bulacaksınız?​” diye konuştu.

Döne Alptekin ise evin duvarlarındaki çatlakları göstererek şöyle konuştu: “Hep çatlak. Kimse de ilgilenmiyor. Bir bayan, 6 ay köye gideceğim, gelene kadar yıkım olur dedi. Kiminin köyü var gidiyor, kiminin yazlığı var gidiyor. Biz de parka çadır kurduk, onu da kaldırtıyorlar şimdi. Ev tutacağız, evler 18 bin lira. Nasıl tutacağız, 1 emekli maaşı var. Ben 1 maaşı oraya verirsem, ne yiyip ne içeceğiz.”

Nereye gideceklerini bilmediklerini söyleyen Hasan Alptekin, kalacak yeni bir ev bulana kadar ki süreç için, “Çadır kuracak bir yer versinler bana yeter, başka birşey istemiyorum kendilerinden” dedi. (ANKA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürü tekerine çomak
Büyük araçlara lastik üreten Öz-Ka Lastik işçileri düşük ücrete isyanda

Sömürü tekerine çomak

Öz-Ka Lastik firmasının büyümesi, Türkiye’deki tüm patronların büyüme öyküsünün özeti: Düşük ücret, düşük vergi, yabancı kiralık işçi, kamu ihaleleri, sendikal bürokrasiyle imzalanan satış sözleşmeleri! “Artık yeter, böyle gitmez” diyen Öz-Ka işçileri, kendilerinden habersiz imzalanan sözleşmeye tepki göstererek fiili greve çıktı, “Sözleşme yenilensin” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
30 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et