14 Mayıs 2013 13:34

Bu zararı kim ödeyecek?

Bir dönem Türkiye için “müthiş bir tanıtım olanağı” ilan edilen Formula 1 hayali çöktü. Çökmekle de kalmadı, pist, işletmesi ve yönetimi için harcanan ve aktarılan paralar arşa vardı. Konu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında gündeme geldi. İddia büyük: Belediye boş

Bu zararı kim ödeyecek?
Paylaş

Formula 1’in Türkiye hikayesi ve vurgunu şöyle: Temeli 10 Eylül 2003’te atılan Formula 1 yarışlarının organizasyonu için 2 şirket kuruldu. Birincisi yatırım yapacak olan Formula 1 Yatırım A.Ş. (FİYAŞ), ikincisi ise pistin işletmesini üstlenecek olan motor sporları organizasyon A.Ş. (MSO). FİYAŞ kurulduğunda şirketin tek sahibi İstanbul Ticaret Odası (İTO). 2005 Ocak ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortaklığa dahil oldu. İki kuruluşun 25’er milyon TL vermesiyle FİYAŞ’ın sermayesi 50 Milyon TL olarak belirlendi. Ancak 50 milyonun yetmeyeceği bir süre sonra anlaşıldı! İTO Meclisi 21 Nisan 2005 tarihinde olağanüstü toplanarak sermaye artırımı ve yeni ortak bulma kararı aldı. Ortak aranmaya başlandı. İlk akla gelense İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) oldu. Böylece İBB 15 milyon, İstanbul Valiliği de 10.5 milyon TL ile şirkete ortak oldu.

Şirketle ilgili 2006 yılında tekrar sermaye artırımına gidilmesi kararı alındı. Bugün İstanbul İl Özel İdaresinin de ortakları arasında yer aldığı Formula İstanbul Yatırım A.Ş.’nin sermayesi 263 milyon lira. Özel İdarenin şirketteki hissesi ise 20 milyon lira. Pist, 20 milyona mal olacak derken 220 milyon liraya mal oldu.

HER AY TIKIR TIKIR ÖDENİYOR

Sürecin ve geldiği noktanın eleştiriye konu olan birçok yönü var. İlk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tamamen ticari ve kendi görev tanımı içerisinde yer almayan, büyük ölçüde zarar edeceği de görülebilir olan bu organizasyonda ne işi var? Neden katıldı? Halka koklatılmayan bu kaynaklar bu şirketlere nasıl bu kadar kolay aktarılıyor.

İkincisi; Türkiye Formula 1’in takviminde olmadığından belediyenin de dahil olduğu bu şirketlerin yöneticilerine hiçbir iş yapılmadığı halde her ay tıkır tıkır para ödeniyor. Şirket atıl durumda... Geleceği belli değil... Ama yönetim kurulu başkanı, üyeleri ve denetçileri huzur haklarını almaya devam ediyorlar! 2012 yılında Şirket Ticaret Sicil kayıtlarına göre Yönetim Kurulu Başkanına aylık 6 bin TL, Yönetim Kurulu Üyesi 9 kişiye 2 bin 500 TL, denetçilere de aylık 2 bin 500 TL ‘huzur hakkı’ vermektedir. 


ZARAR ETTİRMEKTEN YORULMADILAR!

CHP İl Genel Meclis Üyesi Ali Cemal Kimverdi ve İlhami Sadıkoğlu’nun hazırladığı soru önergesiyle konu İl Genel Meclisi gündemine tekrar geldi. Kimverdi yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Bu kadar yatırım yapılan arazi, Vakıflar Genel Müdürlüğünden 2023 yılına kadar kiralanmıştır. Ancak geleceği belli değildir. Boş yere para harcanmaktadır. Halk soyulmaktan, devlet zarar etmekten yorulmadı, biz haklı çıkmaktan yorulduk. Sonuç, AKP’lilerin sayesinde devlet 50 trilyon daha  zarar etti!.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Akademik özgürlük için mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

IMF'nin en iyi öğrencisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa