Sanki AK’lama raporu!
Ostim ve İvedik patmaları için İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) hazırlanan bilirkişi raporu, patlamanın sorumlusunun dolum, dağıtım ve pazarlama ruhsatı olmayan Ersoy Gaz Şirketi olarak tespit etti. Raporda, Çalışma Bakanlığının firmalardan birine tespit edilen eksiklikleri tamamlaması için 2 ay süre verildiğini ancak bu sü
Raporda firmaların bir dizi iş güvenliği eksikliği tespit edilmesine rağmen “patlama gaz nedeniyle” denilerek firmalar patlamadan aklandı!
İTÜ, en son GDO’lu pirinçler için hazırlanan bilirkişi raporu ile gündeme gelmişti. İlk raporda GDO tespit eden akademisyenin görevinden uzaklaştırılması tepki görmüş, İTÜ’nün güvenirliği zedelenmişti.
BİR YILDIR BEKLENEN BİLİRKİŞİ RAPORU
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde iki yıl önce meydana gelen iki ayrı patlamada 20 işçi yaşamını yitirdi. Patlamalarla ilgili açılan davada bir yılı aşkın süredir beklenen bilirkişi raporu ise nihayet 10. Ağır Ceza Mahkemesine ulaştı. Ancak İTÜ tarafından hazırlanan bilirkişi raporu tepki çekti. Raporda, patlamaya sebep olan oksijen tüplerini üreten Ersoy Gaz Şirketi yüzde yüz kusurlu bulundu. Ancak ne patlamanın yaşandığı Özkanlar ve Metsan firmalarında ne de denetimlerinde iş güvenliği kusurlarını tespit ettiği halde yaptırımda bulunmayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında kusur bulunamadı.
PATLAMA NEDENİ GAZ SIKIŞMASI
Rapora göre patlamanın sebebi, sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) doldurma, taşıma ve satış lisansı olmadığı halde yıpranmış, etiketsiz gaz tüpleriyle, dolum yapmakla yükümlü işçilerin eğitimi dahi olmadan dolum ve dağıtım işi yapan Ersoy Gaz Şirketi’nin, CNG doldurulmuş ve boşaltılmış tüplere oksijen basması.
Patlamaların ardındaki Ersoy Gaz Şirketi’ne yapılan denetimlere rağmen mevzuata uygun olmadan dolum ve dağıtım faaliyetlerine devam edildiği, iş yerinde risk analizinin yapılmadığı, herhangi bir belgenin ibraz edilmediği, iş sağlığı ve iş güvenliği hususlarla birlikte kontrol ve denetim konularında da önemli eksikliklerin olduğu açıklandı.
4 YIL ÖNCE İHTAR ALMIŞ!
Patlamanın yaşandığı firmalardaki durum ise yabana atılmayacak cinsten. Buna göre, Metsan firmasının faaliyet gösterdiği 72 nolu iş yerine Yenimahalle Belediyesi tarafından 2001 yılında iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı verildi, fakat patlamanın gerçekleştiği 64 nolu üretim tesisi ruhsatsızdı.
9 kişinin yaşamını yitirdiği Özkanlar firmasının ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri tarafından 21.03.2007 tarihinde denetlendiği ortaya çıktı. Rapora göre, denetleme sırasında iş yerinin eksiklikleri 22 maddede belirlendi, bu eksikliklerin giderilmesi için 2 ay süre verildi. Denetleme sırasında Özkanlar firmasının iş yerinde risk analizi yaptırmadığı, ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak işçilerin uygun olduklarına dair periyodik sağlık raporu ile dışarıdan hizmet alarak işçilere eğitimlerinin verildiğine dair tutanakların sunulmadığı tespit edildi.
BİNALARIN YAPISI RİSK YUVASI
Bir başka tespitte ise, Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren üretim ve idari binaların prefabrik yapıda olduğu ve patlamaların meydana geldiği her iki iş yerinde de kolonların kırılarak beton blokların yıkıldığı, çelik kolonların yerinden çıktığı belirtildi. Raporda, yapıların statik ve dinamik hareketliliklerin hesaplanmadan, patlama yükünün hesaba katılmadan inşa edildiği bilgisi dikkat çekti.
Tüm bu tespitlere rağmen “patlamanın tüplerin yanlış dolumu sebebiyle” meydana gelmesi gerekçe gösterilerek Özkan ve Metsan firmalarının ikisinde de kusur bulunmadı! Bilirkişi raporunda, iş yerlerinde yüzde yüz iş güvenliği olsa dahi patlamanın yine yaşanabileceğini iddia edildi.
DENETLEMEYENDE KUSUR YOKMUŞ
İş güvenliğinden yoksun olan Özkan ve Metsan firmalarının ve usulsüz üretim ve dağıtım yapan Ersoy Gaz Şirketi’nin denetiminden sorumlu olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, OSTİM OSB Müdürlüğü, İvedik Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi ise Bilirkişi Heyeti tarafından “kusursuz” bulunarak aklandı.
Bilirkişi heyeti, şu anda tutuklu bulunan Ersoy Gaz Şirketinin ortağı Kasım Ersoy’u, Sorumlu Müdür Burhan Koç’u ve Ersoy Gaz şirketinin yan kuruluşu olan Asgazsan Asetilen Gazları firmasının Sorumlu Müdürü Bahadır Esendik’i asli kusurlu buldu. Heyet, Ersoy Gaz şirketinin satış müdürü Ali Bayındır ve rampa sorumlusu Tuncay Karabenli’yi ise tali oranda kusurlu buldu. (Ankara/EVRENSEL)