30 Mayıs 2013 12:23

Tarihi Botanik Bahçesi müftülüğe devrediliyor

İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, “Osmanlı dönemindeki Şeyhülislamlık makamının yeniden inşa edilerek Müftülüğe devri’” söylemiyle Müftülüğe devredilmek isteniyor.Botanik Bahçesi, 1933 yılında Türkiye’de Üniversite Reformu gerçekleşince Atatürk’ün daveti

Tarihi Botanik Bahçesi müftülüğe devrediliyor
Paylaş

Botanik Bahçesi, 1933 yılında Türkiye’de Üniversite Reformu gerçekleşince Atatürk’ün daveti üzerine Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Alfred Heilbronn ve Prof. Dr. Leo Brauner tarafından kuruldu. Aynı zamanda ülkemizde “Uluslararası Botanik Bahçeleri”ne kayıtlı iki bahçeden bir tanesi.

BOTANİK BAHÇESİ İÇİN YÜRÜYÜŞ

Botanik Bahçesi’nin müftülüğe devrini protesto etmek isteyen İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrencileri, Biyoloji Bölümü önünde toplanarak Süleymaniye’deki Botanik Bahçesine kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.  Yürüyüşe üniversite içerisinden pekçok öğrenci katıldı.

Botanik Bahçesi’ne kadar öğrenciler “Domates, biber, patlıcan; müftü botaniği ne yapıcan”, “Bilim kimsenin tapulu malı değildir” yazılı pankartlarla ve attıkları sloganlarla seslerini duyurmaya çalıştı.

Yürüyüşün ardından akademisyenler ve öğrenciler “Botanik Bahçesine sahip çıkalım paneli” düzenledi. Paneldeki konuşmacılardan Prof. Dr. Yavuz Çotuk: “20 milyonluk bir şehir gökdelenlerden geçilmiyor ama bir Doğa Tarihi Müzesi yok. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu şehrin yarısı büyüklüğünde olan yerlerde bile Doğa Tarihi Müzesi vardır. Bu kadar müzecilik anlayışı geri kalmış bir ülke düşünemiyorum.” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Diğer bir konuşmacı Dr. İlbay Kahraman, “Neo-liberal politikaların Türkiye’deki en büyük izleyicisi mevcut hükümet her şeyi satılır bir hale getirdi. Öncelikle yeşil alanlarımızı satıyor. Rektör’ün temel görevi kurumun değerlerini korumaktır satmak değil” açıklamasında bulundu.

Panele katılan öğrencilerden, söz alan Utku Özveri ise “Botanik Bahçesi sadece Biyoloji Bölümü öğrencilerinin bir sorunu değil, tüm üniversitenin bir sorunudur. Bu yüzden gerçekleşecek olan diğer etkinliklerde de tüm fakültelere çağrısının yapılması ve bu şekilde hem daha güçlü bir katılımın sağlanması hem de Botanik Bahçesi’nin bugün bulunduğu yerde kalması için güçlü bir birliktelik oluşturmalıyız” diye konuştu. 

Akademisyenler ve öğrenciler, gelecek süreç için fikirlerini ortaya koyduktan sonra panel sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta taşeron cinayeti

SONRAKİ HABER

Çalışma şartları isyan ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa