Petrolde ‘milli’ satış!
İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Türk Petrol Kanunu Tasarısı’nın uluslararası tekellerin çıkar ve talepleri doğrultusunda hazırlandığını belirterek, “Yasanın başına ‘Türk’ kelimesini koymakla millî menfaat olmaz” dedi.Meclis Genel Kurulunda Türk Petrol Kanunu Tasarısı’nın görüşmeleri tartı
Meclis Genel Kurulunda Türk Petrol Kanunu Tasarısı’nın görüşmeleri tartışmalarla birlikte sürüyor. Petrol-İş ve birçok meslek odası Meclis’teki görüşmeleri kaygıyla izlerken, “ülke çıkarlarının göz ardı edildiğini” ifade ediyor. AKP milletvekilleri ise yasanın ‘milli menfaatleri’ gözettiğinde ısrarcı...
Görüşmeler sırasında Meclis’te söz alan İstanbul Milletvekili Tüzel, Ortadoğu’da petrol merkezli çatışmalara işaret ederken “Elbette yasalarda olması gereken, beklenen temel mantık, ülke, kamu ve halk yararının gözetilmesidir. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de bunu görmediği için veto etmişti. Ancak bu yasanın çıkmasında yerli, yabancı bütün uluslararası tekellerin güç, çıkar ve menfaatleri söz konusudur. Dolayısıyla burada bir millî menfaat görmek mümkün değil” diye konuştu.
Sürecin 15 günde 15 yasa çıkartan Kemal Derviş’le birlikte başladığını belirten Tüzel şunları söyledi: “2003 yılında Petrol Piyasası Kanunu’yla bu parçalanma süreci Tüpraş ve Petkim gibi petrol ürünleri alanındaki kuruluşların özelleştirilmesiyle devam etti. Bu özelleştirme, bu piyasacılık, bu piyasaya açılma şimdi TPAO’ya doğru gelmiş durumda. Ve entegre bir tesis üretiminden, rafinerisine, dağıtımından, piyasasına, TPAO’nun buradaki gücü çok açık bir şekilde zayıflatılmakta ve parçalanmaya tabi tutulmakta.”
Hükümetin yasayı geçirmekteki kararlığının tamamen uluslararası tekellerin taleplerini karşılamakla ilgili olduğunu belirten Tüzel, aynı yaklaşımın diğer projelerde de gündeme geldiğini söyledi: “Aslında bu zihniyet kendisine, ülkesine, halkına, doğasına, toprağına yabancılaşan bir politikanın, zihniyetin, her tür insani değere uzaklaşan bir anlayışın sonucudur. İşte, aynı kafa, aynı politika bugün de karşımıza çıkmakta. 3’üncü köprünün temel atma töreninde Kanal İstanbul Projesinde, Galataport’un satışında, Haliç’e yapılan yatırımlarda, her yerde karşımıza çıkmakta.”
ŞAŞAALI TÖRENLERE ŞAŞAALI CEVAP!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Meclis Genel Kurulunda sözlü sorulara verdiği cevaplar tartışmaya neden oldu. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik zamları, hükümetin fuar, açılış törenlerine harcamaları, vergi adaletsizliği, Maliye çalışanlarının sorunları konularında çok sayıda soruya bir saat içinde cevap verdi. Meclis İç Tüzüğü gereği denetim çalışmaları kapsamında milletvekillerinin sözlü sorularının okunarak, ilgili Bakanlar tarafından Genel Kurul toplantısında cevap verilmesi gerekirken, soruların sıra sayısı okunarak cevap verilmesi verilen cevapları anlaşılmaz kıldı. CHP Milletvekilleri Kamer Genç ve Mahmut Tanal ile İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel sorularına yanıt verilmediği için itiraz etti. Bunun üzerine sorular yanıtlandı.
İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıkların yıl içinde yaptığı açılış, temel atma, karşılama, uğurlama, kutlama törenleri için yapılan harcamalarla ilgili sorusuna ise, Bakan Şimşek, “törenlerle ilgili bir istatistik üretilmemektedir” şeklinde cevap verdi. Tüzel, diğer bir milletvekilinin sorusu üzerine Bakan Şimşek’in söylediği “2004-2012 arasında Bakanlığımız hizmetlerinin gerektirdiği temsil, ağırlama, tören ve organizasyon giderleri olarak 3.3 milyon lira harcanmıştır” sözlerini hatırlattı.
“Halkın kullandığı temel hizmet ve ürünlere zam yapmak yerine, devlet ve hükümet bürokrasisinin ‘şaşalı, törensel’ harcamalarını kısmak, maliye politikalarının sosyal amacı bakımından daha uygun değil midir” sorusuna ise, Bakan Şimşek “Bu konudaki iddialarına da katılamıyorum” dedi. (Ankara/EVRENSEL)