Devam zorunluluğu var, çizelgesi yok
İÜ Öğrencisi Mustafa Polat, Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da yargılanmakta olduğu KCK İstanbul ana davası kapsamında 1 Kasım 2011 tarihinden beri tutuklu bulunuyor. İÜ Hukuk Fakültesi dekanının tutuklu öğrencilerin sınavlara girebilmesi için derslere yüzde 70 devam sağlamış olmalarının aranması yönünde YÖK’den görüş alması sonrasında tutuklu öğrencilerin sınavlara girmesi zorlaşıyor ve Mustafa Polat da bundan etkilenenlerden biri.
MAHKEME UZADI
İngiliz Dili ve Edebiyatı 4. sınıf öğrencisi olan ve okulda 6. senesi olan Mustafa’nın hikayesi şöyle gelişti: Sınavına girmek istediği tüm dersler daha önceden devam ettiği ancak sınavında başarısız olduğu dersler. Bu nedenle de dersi alttan alırken bir kez daha devam yükümlülüğü aranmıyor. Ancak bu konuyla ilgili olarak defalarca dilekçe vermesine rağmen fakülte hep olumsuz cevap verdi. Bu cevaba karşı Rektörlüğe itiraz edildi ancak Rektörlük itirazı reddetti. Bunun üzerine sınava girme talebinin reddi yönündeki karara karşı yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açıldı. Davanın açılmasının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen mahkeme yürütmeyi durdurma talebini karara bağlamadı.
YER SIKINTISI VARMIŞ
Bu arada Mustafa iki dönem daha kaybederken İÜ Rektörlüğü de sonunda savunmasını mahkemeye gönderdi. Üniversite Mustafa’yı yüzde 70 devam zorunluluğunu yerine getirmediği için sınavlara almadığını belirtti. Bunun üzerine mahkeme üniversiteden bu karara gerekçe oluşturan öğrenci devam çizelgelerini göndermesini istedi. Bunun üzerine Rektörlükten “İdaremizden istenilen bilgi öğrencinin kayıtlı olduğu program başkanlığına gönderilmiş, ancak yer sıkıntısından dolayı geçmiş dönemlere ait sınıf yoklama listelerini saklayamadıkları için 2011-2012 güz yarıyılında kayıtlı olduğu derslere devam edip etmediği tespit edilememiştir” şeklinde cevap geldi.
SAKLANMASI GEREKİYOR
Yani İÜ Edebiyat Fak. ve Rektörlüğü aslında saklamadığı ve elinde olmayan yoklama listelerine dayanarak 2 yıldır, defalarca başvurmasına rağmen Mustafa’yı sınavlara almıyor.
İkincisi ise idarenin kanunen saklaması zorunlu belgeleri ‘yeri dar’ diye saklamaması dikkat çekiyor. Bunlarla birlikte akıllara “Daha geçen seneki devam çizelgelerine dahi sahip olmayan bu fakültede Mustafa dışındaki yüzlerce öğrencinin yüzde 70 devamı sağlayıp sağlamadığı neye göre kontrol edilip sınavlara alınıyor?” sorusu geliyor.
Ayrıca tutuklu öğrenci Mustafa Polat’ın yargılandığı davasının duruşması geçen cuma günüydü. Mahkeme heyeti Mustafa’nın tahliye talebini bir kez daha reddetti. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et