30.10.2026 10:00

ABD'den Baltık ülkelerine Rusya uyarısı: 'Açıklamalarınızı yumuşatın'

Reuters'ın haberine göre Pentagon, Litvanya, Letonya ve Estonya'dan Rusya'ya yönelik sert açıklamalarını sınırlamalarını istedi.

ABD'den Baltık ülkelerine Rusya uyarısı: “Açıklamalarınızı yumuşatın”

Fotoğraflar: Unsplash

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), NATO üyesi Baltık ülkelerinden Rusya’ya yönelik açıklamalarında daha ölçülü bir dil kullanmalarını istedi. ABD’li yetkililer, son haftalarda Litvanya, Letonya ve Estonya’ya Rusya tehdidine ilişkin açıklamaların dozunu düşürmeleri yönünde mesajlar iletti.

Reuters’a göre Washington’ın son girişimlerinde Rusya’ya yönelik yaptırımların hafifletilmesi gibi teşvikler ile Ukrayna’ya Rusya’nın enerji altyapısına yönelik saldırılarını durdurması yönündeki baskılar birlikte yer alıyor.

“Rusya’yı kışkırtmayın”

ABD’li yetkililerin rahatsızlık duyduğu açıklamalar arasında, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşta ilerleyemediği ve giderek köşeye sıkıştığı yönündeki değerlendirmeler bulunuyor.

Kaynaklardan biri, Pentagon’un politika işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Elbridge Colby’nin bir Baltık ülkesi yetkilisine Rusya’yı “dürtecek” açıklamalardan kaçınılması gerektiğini söylediğini aktardı. Colby’nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i “köşeye sıkışmış bir fareye” benzeten açıklamaları örnek gösterdiği belirtildi.

Estonya Başbakanı Kristen Michal, eylül ayının sonlarında Putin’i “köşeye sıkışmış bir fare” olarak nitelendirmiş ve Rusya’nın Ukrayna’da yaşadığı sıkışmanın Avrupa’daki sabotaj faaliyetlerini artırmasına yol açtığını ileri sürmüştü.

Bir başka Avrupalı yetkili ise ABD’nin mesajını, “Size yardım ediyoruz, Amerikalılar yanınızda. Ancak sesinizi yükseltmeyin, gürültü çıkarmayın” sözleriyle aktardı.

Pentagon’un ayrı bir görüşmede Estonya heyetine de kamuoyuna yönelik açıklamalarda “ölçülü” davranılması gerektiğini ilettiği bildirildi.

(Dış Haberler)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
30.10.2026 06:14

Sonbahar yüzünü gösterdi: Meteoroloji'den 21 il için kuvvetli sağanak uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun büyük bölümünde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu'nun bazı illeri ve Balıkesir'in batı kıyıları için kuvvetli yağış uyarısı yapıldı.

Sonbahar yüzünü gösterdi: Meteoroloji'den 21 il için kuvvetli sağanak uyarısı

Fotoğraf: Osman Akça/AA

30.10.2026 08:20

CHP'nin kurultayını iptal eden karara karşı başvuru hazırlığı: Yeni Parti, mutlak butlan kararını AİHM'e taşıyacak

Yeni Parti, CHP'nin 2023 Kurultayı'nı iptal eden mutlak butlan kararını AİHM'e taşımaya hazırlanıyor. Parti kurmayları, başvurunun CHP için değil, Türkiye'de demokrasi ve siyasi hakların korunması için yapılacağını belirtti.

CHP'nin kurultayını iptal eden karara karşı başvuru hazırlığı: Yeni Parti, mutlak butlan kararını AİHM'e taşıyacak
30.10.2026 09:31 / Güncelleme: 09:45

Altın fiyatlarında düşüş sürüyor: Gramı ne kadar oldu?

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve ABD'den gelen enflasyon verileri altın piyasasını olumsuz etkiledi. Fed'in faiz artırma ihtimalinin güçlenmesiyle altın, üst üste ikinci ayı da kayıpla kapatmaya hazırlanıyor.

Altın fiyatlarında düşüş sürüyor: Gramı ne kadar oldu?

Fotoğraf: ANKA

30.10.2026 01:28

Bosna Hersek'te EUFOR'a ait helikopter düştü: 4 İtalya askeri hayatını kaybetti

Bosna Hersek'in kuzeyindeki Brcko'da, AB Barış Gücü Misyonuna (EUFOR) ait askeri helikopterin düşmesi sonucu 4 İtalyan asker hayatını kaybetti.

Bosna Hersek'te EUFOR'a ait helikopter düştü: 4 İtalya askeri hayatını kaybetti

Fotoğraf: Gian Marco Anzellotti from Roma, Italia/Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

30.10.2026 00:15

Yılbaşından bu yana 15 iş yerinde en az 7 bin 200 işçi kapı önüne kondu

Yılbaşından bu yana en az 15 iş yerinde 7 bin 241 işçi işten çıkarıldı. Sendikalaşan ya da hakkını isteyen işçiler “daralma” ve Kod 49 gibi gerekçelerle kapı önüne konulurken, en az 9 iş yerinde direniş sürüyor.

Yılbaşından bu yana 15 iş yerinde en az 7 bin 200 işçi kapı önüne kondu

Fotoğraf:BİRLEŞİK METAL-İŞ

30.10.2026 01:52

ABD ve Finlandiya arasında kritik mineraller ve teknoloji anlaşması imzalandı

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ile teknoloji ve kritik mineraller alanlarında iki anlaşma imzaladıklarını duyurdu.

ABD ve Finlandiya arasında kritik mineraller ve teknoloji anlaşması imzalandı

ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!