Bizler torbaya girmeyeceğiz!
Torba yasa teklifi ile TMMOB’nin yetkilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredilmesine tepkiler büyüyor. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulunun çağrısıyla Kıbrıs Şehitlerinde bir araya gelen yüzlerce mimar ve mühendis yasanın geri çekilmesini istedi. “TMMOB Torbaya Sığmaz” pankartı açan kitle “AKP elini
GEZİ FATURASI TMMOB’YE
Gündoğdu Meydanı’nda TMMOB adına açıklamayı okuyan Dönem Sözcüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, AKP hükümetinin Gezi Parkı direnişinin faturasını TMMOB’ye kesmek istediğini dile getirerek “Gezi Parkı direnişi karşısında ne yapacağını şaşıran AKP Hükümeti, gece yarısı önerisini torba yasaya koyarak TMMOB’yi etkisizleştirmeye çalışmaktadır. Ülke kaynaklarının, kamusal alanların, doğanın talanına karşı çıkan TMMOB’yi, yok etmek istemektedir. Talanın, plansız yapılaşmanın önü açılmak istenmektedir. Kamusal denetim yetkilerimizi elimizden almak istemektedirler. Bizler torbaya girmeyeceğiz” dedi.
AKP’ye seslenen Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü: “TMMOB, Gezi Parkı örneğinde olduğu gibi doğamızı, kentlerimizi, talan etmenize asla ve asla göz yummayacaktır. TMMOB bilimi ve tekniği, emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmaya karalıdır. TMMOB gücünü örgütlü üyesinden ve halkından alır.” (İzmir/EVRENSEL)
MÜCADELEMİZİ DURDURAMAYACAKLAR
TMMOB’ye bağlı 22 odanın yaptığı ortak açıklamada, iktidarın TMMOB’yi geriletemeyeceği, mücadelesini asla durduramayacağı mesajı verildi.
Açıklamada, Taksim’de yapılmak istenen projelerin bilime, tekniğe, mühendislik, mimarlık, şehir plancılığına aykırı düzenlemeler olduğu ve bunun da yargı tarafından teyit edildiği belirtildi. İktidarın TMMOB ve bağlı odalara rant eksenli kin duyduğunun ifade edildiği açıklamada, yapılan değişiklik ve odaların yöneticilerinin gözaltına alınmasının bu kinin yansıması olduğu dile getirildi.
Açıklamada, “Bugünkü TMMOB’yi bizlere miras bırakan, 1974-1980 dönemi TMMOB’sinin Başkanı Sevgili Teoman Öztürk’ün 19. ölüm yıl dönümünde özel olarak belirtmek isteriz ki, hiçbir güç TMMOB ve bağlı odalarını halkçı, toplumcu, kamucu değerlerinden uzaklaştıramayacaktır” denildi.
YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Açıklamada yasa ile yapılan değişiklikler şöyle özetlendi:
* Ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan meslek odalarını işlevsizleştirme
* Odaların üyeleriyle ilişkisini zayıflatmak ve giderek ortadan kaldırmak
* Odaların gelirlerine el koymak
* Kamusal-toplumsal kaynak ve varlıkların talanını iktidarın elinde merkezileştirerek piyasaya açmak, metalaştırmak
* Kentsel dönüşüm, kentsel rant programlarının önündeki bilimsel, teknik mesleki denetimi ve toplumcu engelleri ortadan kaldırmak
* Mimarların Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamındaki mimari projelerini eser olmaktan çıkarmak, telif haklarına el koymak, ve sonuçta teslim alamadığı TMMOB’yi etkisizleştirmek (AnkaraEVRENSEL)
AMAÇ POLİTİK
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, TMMOB’nin mesleki denetiminin engellendiğini, toplumsal mücadele içindeki etkinliğinin kırılmak istendiğini belirtti. TMMOB’nin AKP iktidarı tarafından hedef alındığını ifade eden Biçer, “Amaçları politiktir, kendi anlayışlarına direnen kurumları yasa değiştirerek etkisiz hale getirmeye çalışıyorlar” dedi.
KANUNLAR KENDİ ÇIKARLARI İÇİN
TMMOB’nin yetkilerinin ve gelirlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredilmesini öngören yasaya sendika yöneticileri tepki gösterdi. Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı 3 Nisan 2012 yılında çıkartılan bir genelge ile TMMOB’ye baskıların başladığını belirterek, “Taksim dayanışmasından TMMOB’ye üye arkadaşlarımızın gözaltına alınmasının ardından gece operasyonu ile yıllardan beri TMMOB’ye saldırılarını sürdüren AKP bu işe son noktayı koymak istedi. 420 bin üyeli bir kurumuz ve üyeler çevreleri ile birlikte bu işe karşı duracaktır” dedi.
SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel de iktidarın emek örgütlerine yaptığı bu tür baskıların gece operasyonları ile gerçekleştiğini vurgulayarak, “Bizi yine yanıltmadılar ve kendi çıkarları doğrultusunda kanunlar çıkartıyorlar. ‘Rüşveti önleyeceğiz’ diyen siyasi iktidar bu politikası ile rüşvetin önünü açacaktır. Biz bu yasayı kınıyoruz” diye konuştu.
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca ise Hükümetin, kendi kontrolünde olmayan kurumların çökertilmesi için elinden geleni yaptığını söyledi. Karaca, kamu emekçilerinin iş güvencesinin bu tür bir torba yasa ile ortadan kaldırılması hesabının da olduğunu vurgulayarak, bu tutumu kınadıklarını belirtti. (Adana/EVRENSEL)