23 Temmuz 2013 14:54
Özer Akdemir

ZEYTİNLİK ALAN ARSA YAPILDI

Akyaka Belediyesi sınırları içinde kalan 19.300 m2’lik zeytinlik hazine arazisi Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca özelleştirme kapsamına alındı.  Alan ayrıca Akyaka İmar Planında konut alanı olarak gösterilerek tapuya “arsa” kaydı düşüldü. Alanın üstünde bulunan zeytin ağaçlarına rağmen arazinin 3573 sayılı “Zeytin Yasası”nın koruması dışına çekilerek özelleştirilmesinin önünü açıldı.

Bu rant ve yağma girişimine karşı kamusal alan niteliğindeki zeytinliğin özelleştirilmesini ve  yapılaşmaya açılmasını önlemek için Akyaka Yerel Yönetim Platformu tarafından başlatılan mücadele genişleyerek büyüyor. Akyaka ve Muğla’dan duyarlı kuruluşların katılımı sonrası Akyaka Dayanışması çatısı altında birleşen yaşam savunucularına, Ege Bölgesindeki birçok çevre platformu da destek verdi.

KAMUSAL ALAN OLARAK KALMALI

Yarın konuyla ilgili bir basın açıklaması yapacak olan Akyaka Dayanışması, alanın özelleştirilmesinden vazgeçilmesi ve imara açılmasının durdurulmasını talep ediyor. Akyaka Dayanışması arazi üzerindeki zeytin ağaçlarına zarar verilmeden, kamusal alan olarak korunmasında ısrar ederken, imar yasasının anti demokratik özelliğine de dikkat çekti. “İmar Yasası halkın daha en başından planlama süreçlerine katılmasına elverecek biçimde yeniden düzenlenmelidir!” diyen Akyaka Dayanışması, ayrıca  TBMM gündeminde görüşülmeyi bekleyen Gökova gibi korunan alanların korkulu rüyası olan Tabiatı ve Biyo Çeşitliliği Koruma(ma) Yasa Tasarısı’nın da geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Akyaka Dayanışmasının yarınki basın açıklamasına EGEÇEP, YEGEP, TURÇEP gibi çevre platformları da destek verdiğini açıkladı. (Muğla/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et