Kıdeme de taşeron!
KIDEM tazminatı fonu planının şimdilik rafa kalktığını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatındaki değişikliğin taşeron işçilerle kısıtlı kalacağını iddia etti. Memura esnek modelin yolda olduğunu bildirdi.Milliyet’in sorularını yanıtlayan Bakan Faruk Çelik, kıdem ve esnek memurluk dış
Milliyet’in sorularını yanıtlayan Bakan Faruk Çelik, kıdem ve esnek memurluk dışında çalışma yaşamına ilişkin pek çok konuya da değindi. Kamu üst düzey yöneticilerinin hükümetle gelip gitmeleri yönündeki hükümet önerisini yineleyen Çelik, önümüzdeki Ekonomi Koordinasyan Kurulu’nda kamudaki taşeron işçilerin durumunun ele alınacağını ifade etti. Çelik, “600 bini kamuda olmak üzere 1 milyon 100 bini aşan taşeron işçi var. Daha fazla olduğu inancındayım. Bu çalışanlarımızın tazminat hakları büyük ölçüde yok” dedi.
Diğer işçiler ile ilgili kıdem tazminatı fonu planının ise rafa kalktığını ileri süren Çelik, “başbakanımız ‘indirmeyin’ diyor. ‘Siz burada taraflar olarak uzlaşma noktasına gelmediğiniz sürece ben bunu raftan indirtmeyeceğim’ diyor” diye konuştu.
Çelik’in kıdem tazminatındaki değişikliğin şimdilik taşeronla kısıtlı kayacağı mesajından iki sonuç çıkıyor. Birincisi hükümet taşeronluk sistemine uygun bir kıdem tazminatı düzenlemesine gittiğine göre, taşeronluğu kaldırmak niyetinde değil. İkincisi bugün taşeronla başlayan sistem yarın diğer alanları da kapsayacak.
MEMURA ESNEK MODEL YOLDA
Kamuda yarı zamanlı çalışma gibi esnek istihdam modellerine sıcak baktıklarını ifade eden Çelik, şunları söyledi: “Yarı zamanlı çalışmaya biz personel sistemimizi tümüyle geçirebiliriz. Vatandaş ‘8 saatin 4 saati kamuda çalışmak istiyorum, öğlene kadar ya da öğleden sonra çalışmak istiyorum’ diyor. Genel düzenleme yaparsınız ama talebe göre. Bir anne baba için çocuk beş yaşında olabilir, başka sorunları olabilir, daha çok zaman ayırma ihtiyacı doğabilir ev için” dedi.
KADINLARA ESNEKLİK ÇÖZÜM MÜ?
Bakan Çelik, 16 hafta olan analık izninin artırılması gündeme geldiğini söyledi. Kadınlar için doğum izninin 18 ile 20 hafta arasında olması için çalışmalar yapacaklarını ifade eden Çelik,
Analık izinlerinin artırılmasına özel sektörin itiraz ettiğini, bazılarının ‘bizde kadın çalışmasını beklemeyin’ dediğini de sözlerine ekledi.
Çözüm olarak kadınların doğum izni sonrası yarı zamanlı çalışmasının da planlandığını aktaran Çelik, “İzinleri kullandıktan sonra da kısmi süreli, yarım gün çalışsın ama onun ayı kararlaştırılacak. Kısmi çalışacak ama maaşını tam alacak. Böylece belli bir süreyi çocuğuna ayırma imkanı olacak” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)