21 Eylül 2013 16:49

Sendikaları nasıl iyi ederiz, onu bulmalıyız

İsdemir’de örgütlü olan Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası ile Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası arasındaki çatışma yeni değil. Özellikle özelleştirme sonrası İSDEMİR’in ERDEMİR’e devredilmesi ile ERDEMİR’de örgütlü Türk Metal’in İSDEMİR’de de yetkili s

Sendikaları nasıl iyi ederiz, onu bulmalıyız
Paylaş
Halil İmrek

BU REKABET ZARAR VERİR

Böylece İSDEMİR’de yeniden başlayan sendikal rekabet, “Sendika değiştirmek çözüm mü?​” sorusunu da yeniden gündeme getirdi. Görüştüğümüz işçiler, bu rekabetin kendilerine zarar vereceğinin farkında. Görüştüğümüz bazı işçiler, Metin Önde’ye hak veriyor. Hatta bir işçi Önde’nin işverenin yüzde 30’a imza atmaya hazır olduğunu Çelik-İş Genel Başkanı Cengiz Gül’e bildirdiğini, ancak Gül’ün Önde’ye ‘sen aradan çekil’ dediğini ve grevin böylece başladığını öne sürüyor. Başka bir işçi de Metin Önde’nin istediği gibi çalışamadığını, genel başkanın müdahalelerine maruz kaldığını söylüyor ama “sendika değiştirmenin çözüm olmadığı” görüşünde. “Metin Önde’ye haksızlık yapıldı, sendika içi demokrasi gelişmedi ama bunu çözmenin yol ve yöntemlerine kafa yormak gerekli” diyor. Önde ile hareket eden bir işçi ise Türk Metal’e geçmekten başka yol kalmadığını savunarak şunları söylüyor: “Metin Önde’nin kendi yönetimini oluşturmasına müsaade edilmedi. Bizimle paylaştı, Türk Metal Sendikasından bahsetti. Biz de şartları konuş sana karışmayacaklarsa, biz şube olarak karar vereceksek olur o sendikaya geçeriz, seninle hareket ederiz’ dedik.”

HER AYRIM ORTAYA ÇIKTI

Sendika değiştiren işçilerin daha çok MHP’li olduğuna dikkat çeken başka bir işçi, “Grev döneminde hepimiz birdik, şu parti bu parti ayrımı yoktu. Sendika değiştirme gündeme geldi, her ayrım su yüzüne çıktı. Cengiz Gül ve ekibi AKP’li, Metin Önde MHP’li şeklinde bir ayrım oluşuyor. AKP’liler Çelik-İş’te kalıyor, MHP’liler Türk Metal’e geçiyor. Ülkü ocakları üzerinden çalışma yapıldığı konuşuluyor. İşçiler arasında böyle farklılıkların körüklendiği bir süreç gelişiyor, bu iyi olmuyor” diye anlatıyor. Posta başı olan bir işçi Metin Önde’nin de henüz Türk Metal’e geçmediğini, ama geçişleri organize ettiğini söylerken, başka bir işçi de Önde geçmeden Türk Metal’e geçmeyeceğini belirtiyor. Türk Metal’e geçen genç bir işçi ise şöyle diyor: “Birlikte davrandığımız ekiple oraya geçeceğiz dedik, geçtik. Bir şey değişecek mi? Bilmiyor um. Attan indik, eşeğe bindik.”


BURADAN İŞÇİNİN HAYRINA BİR ŞEY ÇIKMAZ

Sendika değiştirmek için iyi bir zamanlama olmadığını belirten eski bir işçinin düşünceleri ise şöyle: “Çelik-İş yeni TİS imzaladı. İki yıl boyunca üyesi olmasa  dahi yetkili sendika olacak. Ben sendika değiştirmekle sorunların çözüleceğini düşünmüyorum. Ha Çelik-İş iyi bir sendika mı dersen, iyi değil. Ama bu sendikaları nasıl iyi edeceğiz? Nasıl işçilerin hakkı için uğraşan sendika yapacağız? Bunu konuşmamız ve çözmemiz lazım.” Metin Önde’nin işçilere istifasını açıkladığı gün orada olan bir işçi de şunları anlatıyor: “Kalabalık bir kitle önünde istifasını açıklamış olması bizi yanıltmasın. Bir kere bu kitlenin tamamı Metin Önde için orada bulunmuyordu. Vardiya değişimi yapılıyordu. Yani işçiler servislere binmek üzere orada bulunuyorlardı. Elbette bu onun etkisiz bir eleman olduğunu göstermez. Ancak gücünü de fazla abartmamak gerekir. İşçiler sözleşmeden memnun olmadı, Genel Başkan Cengiz Gül verdiği sözleri tutmadı ama sendika değiştirmek farklı bir iş. İki sendikanın da iyi ve kötü yanları var. Ama hangisi gerçekten işçilerin sendikası dersen bence ikisi de işçilerin gerçek sendikası değil. Çelik-İş kendisini, Türk Metal kendisini övüyor. İkisi de birbirini suçluyor. Her gün iki sendikadan ayrı ayrı mesajlar alıyoruz. Aynı fabrikada ikilik oluştu. İşçiler kutuplaşıyor, karşı karşıya geliyor. Buradan işçilerin hayrına bir şey çıkmaz. “


ÖNDE: HALEN ÇELİK-İŞ ÜYESİYİM

Çelik-İş İskenderun Şube Başkanlığı’ndan istifa eden Metin Önde’ye “Neden Türk Metal?​” diye sorduk. Önde, “böyle bir şey olmadığını, halen Çelik-İş üyesi olduğunu, kendisinin değil işçilerin Türk Metal’e geçtiğini” söyledi. Önde, “Çelik-İş Sendikası kendisini disipline verip atmazsa sendika üyeliğinin devam edeceğini” ifade etti. “Peki, sendika değiştirmek çözüm mü?​” sorumuza ise “Başka bir çare kalmayınca çözüm olabilir. Sendikal demokrasi olmayınca, sendika içi demokrasi işletilmeyince işçinin başka bir seçeneği kalmıyor” diye yanıt verdi. (İskenderun/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

‘Cenevre’de ateşkes ilan edilebilir’

SONRAKİ HABER

Demokratik düzenleme yapmıyor seçim sistemiyle oynuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa