23 Eylül 2013 18:54

İsviçre’de binlerce işçi meydanlardaydı

İsviçre Sendikalar Birliği (SGB)nin çağrısı ve organizasyonuyla, 21 Eylül’de,15 bin kişi başkent Bern’de hükümetin emekli ve çalışanların ücretlerine yönelik haksız politikalarını protesto eden bir mitinde bir araya geldi. Binlerce işçi ve emekli, emekli maaşlarında yapılması düşünülen kısıtlama

İsviçre’de binlerce işçi meydanlardaydı
Paylaş

İSVİÇRE’NİN POLİTİKALARI PATRONDAN YANA

Miting alanında konuşma yapan çeşitli sendika yöneticileri, hükümetin ekonomik tassaruf politikalarını işçilerin ve emeklilerin sırtına yüklemek istediğini söyledi.  İsviçre Sendikalar Birliği’nin (SGB) Başkanı Paul Rechsteiner mitingde yaptığı konuşmada, hayat pahalılığının sürekli artmasına rağmen çalışanların ücretlerinin yükselmediğini söyledi. İsviçre’nin adil ve herkesin refah içinde yaşayabileceği bir ücret ayarlamasını kaldırabilecek güçte olduğunu, ancak sermayeden yana olan sağcı partilerin ve iş verenlerin buna yanaşmadıklarını belirtti. “Emekliler haklarını çalışarak kazanmışlardır” diyen Rechsteiner, “Uzun yıllar çalışıp alın teri dökmüş olanlar, emekli olduktan sonra, yeterli bir maaşı ve gerekli sosyal hakları hak etmişlerdir. Yapılacak yasal düzenlemelerde sigorta şirketlerinin ve sağcı partilerin fantezileri yerine, bunun göz önünde bulundurulması gerekir” dedi.


YASALAR KÖTÜYE KULLANILIYOR

KADINLARIN emekli olma yaşının 65`e çıkartılmak istenmesinin de kabul edilemeyeceğini belirten SGB, kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları haksızlıklar, erkeklere karşın daha az ücret almaları gibi durumların emekliliğe de yansıdığı bu haksız durumun emeklilikte de devam ettiğini belirti.İsviçre’nin en büyük sendikasi UNIA’nın başkan yardımcısı Vania Alleva ise yaptığı konuşmada, iş verenlerin yurt dışından gelen işçiler ile yerli işçiler arasında rekabet oluşturarak çalışanların ücretlerinin düşük kalmasını sağlayarak serbest dolaşım hakkını kötüye kullandıklarını ve bunun önlenmesi için gerekli yasal düzenlemelerin acil olarak yapılması gerektiğini söyledi. İsviçre’nin ekonomik gelişmişliğinin ve refah düzeyinin sağlanmasında işçi ve emekçilerin en büyük pay sahibi olduklarını, ancak gelir dağılımında ise bunun tam tersinin söz konusu olduğunu belirtti. (Bern/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

‘Sahaya ilk bizim tribün girdi’

SONRAKİ HABER

Gezi’den bugüne süren gerginlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa