24 Eylül 2013 13:03

LEKE Jeans’te işçiye oyun çok!

Esenyurt’ta bulunan LEKE Jeans fabrikasında yapılan haksız uygulamalar, işçilerin tepkisine neden oluyor. Yaklaşık 500 işçinin çalıştığı ve çoğunluğunu Kürt işçilerin oluşturduğu fabrikada son iki aydır, peş peşe iş yavaşlatma ve iş durdurma eylemleri yapıldı.Gazetemize konuşan işçiler, her yıl haziran ayında

LEKE Jeans’te işçiye oyun çok!
Paylaş
Ercüment Akdeniz

Gazetemize konuşan işçiler, her yıl haziran ayında ücretlere yapılan zamların bu yıl yapılmadığını söyledi. Bunun üzerine eyleme geçtiklerini dile getiren işçiler temmuz ve eylül aylarında birkaç defa iş bıraktıklarını belirtti.

HAK ÇALAN DEĞİL ARAYAN TERBİYESİZ!

Ücret zammının gecikmesi üzerine iş yavaşlatma eylemine başlayan 400 işçi, patron ve şefler tarafından baskı altına alındıklarını söylüyor. Günde 6 bin 500 işin çıkması gereken fabrikada, iş yavaşlatma eylemi neticesinde azalma olunca paniğe kapılan şefler önce işçilere sataşmaya başlamış. Bunun üzerine yaşanan münakaşa ve arbededen sonra, işçiler iş yavaşlatmadan iş bırakma eylemine geçmiş. İşten atma ve durumu rapor etmekle tehditler savuran şefler, karşılarında makinelerinin başından ayrılmayarak eylem yapan işçileri bulmuş.

Şeflerin çaresiz kalması üzerine patronların devreye girdiğini söyleyen işçiler, işverenin 400 işçiyle yemekhanede toplantı yapmak zorunda kaldığını ifade ediyor. Patronlar bu toplantıya yanlarında iki avukat getirerek katılmış. İşçiler adına ise daha çok 15 yıllık işçiler sözcülük yapmış.

Bir işçi, haklarını dile getirmedeki ısrarı üzerine “Sen ne kadar terbiyesizsin!” sözleriyle azarlanmış. İşçiler, bu toplantıda geri adım atmadıklarını ve bu nedenle işverenin zammı 5 Ekimde yapacağına dair söz verdiğini söylüyor.

5 YILI AŞAN İŞÇİLER HEDEFTE

LEKE fabrikasına gelen denetim heyetleri işçileri sağlık taramasından geçirmişler. Fabrika binasını da denetleyen heyetler binada çökme tehlikesi olduğunu rapor etmişler. Bu nedenle fabrika Haramidere’ye taşınacak, en azından eski bina yeniden güçlendirilene kadar. Bu geçiş sürecinde patronlar boş durmuyor ve işçilere yeni uygulamalar dayatıyor.

Fabrikada 5 yılını dolduran yaklaşık 75 işçi var ve patronlar bu işçilerin tümünü işten çıkararak yeniden işe almak istiyor. İşçilere bunun için baskı yapılıyor ve sanki işçiler kendi rızasıyla çıkıyormuş gibi onlara imza attırılmak isteniyor. İşçiler ise bu durumu kabul etmiyor. Fabrikada on yılı aşkındır çalıştığını söyleyen bir işçi bu duruma şöyle tepki gösteriyor; “Bana yıllarca senelik iznimi kullandırmadılar, sadece son üç yıldır senelik izin kullanıyorum. Bu kâğıdı imzalarsam geçmiş kayıp izin günlerimden de vazgeçmiş olacağım” İşçiler ayrıca girdi-çıktı yapılması durumunda bir nevi iş güvencesini de kaybetmiş olacaklar. Çünkü şu anda eylemlere öncülük edenler 5 yılın üzerinde çalışmış işçiler ve tazminatlardan dolayı toplu olarak işten atılmaları o kadar da kolay değil. İşçilerin ifadesine göre; işverenlerin derdi de bu kesimi etkisiz hale getirerek yeniden işbaşı yaptırmak ve her türlü dayatmayı daha kolay gerçekleştirmek!

İŞÇİYE ZARF OYUNU

LEKE’de çalışan işçiler, ne maaş alırlarsa alsınlar, herkesin asgari ücretle çalışıyormuş gibi gösterildiğini söylüyor. Örneğin bir işçi 1000 TL maaşla işe alınıyor ama ay sonunda bordroda görüyor ki asgari ücretle çalışmış! Geriye kalan meblağ ise bir zarf içerisinde kendisine kayıt dışı olarak takdim ediliyor! Bu hem sigorta primlerini, hem tazminatını hem de ileride alacağı emeklilik maaşını etkiliyor. Yani işçinin maaşı üzerinden birkaç kalemde ‘soygun’ yapılırken, işverenler de kasalarını her ay biraz daha şişirmiş oluyor.

Yeni ücret zammı tartışmaları yapılırken işverenler yeni bir teklif getiriyor; “Biz zarfa koyduğumuz parayı bordroya yansıtalım, siz de üstüne bir şey istemeyin!” Bu duruma tepki gösteren işçiler; “bu zaten bizim yıllardır çalınmış hakkımız, bir de üstüne bize iyilik yapıyormuş gibi zam talebimize de engel olmak istiyorlar” şeklinde görüş bildiriyor.

‘BİRLİĞİ BOZMAYA HİÇ NİYETİMİZ YOK’

Geçtiğimiz yıllarda fabrikada bir sendika deneyimi de yaşanmış ama başarısızlıkla sonuçlanmış. İşçilerin sendikadan istifa etmeleri için tüm noter masraflarını üstlenen işveren daha sonra sendikaya üye olanların önemli bir bölümünü işten atmış! Bugün fabrikada çalışan işçiler farklı siyasi görüşlere sahip. Geçtiğimiz seçimlerde AKP’ye oy veren işçilerin sayısı ise bir hayli fazla. Fakat bıçak bu kez ücret zammına gelip dayanınca, tüm işçiler iş bırakma eyleminde birleşmişler ve bu birliği bozmaya hiç de niyetlerinin olmadığını söylüyor. (İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Dönüşüm mağdurları birleşiyor

SONRAKİ HABER

İnsanlık anıtına ‘yardım eden eller’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa