Çalışanlar yasası tartışması
Hükümetin, “İşçiler ile memurların tek çatı altında birleştirilip ‘çalışanlar’ şeklinde değiştirilmesi” yönündeki açıklamalarına konfederasyonlardan yanıt gecikmedi.
Hükümetin, “İşçiler ile memurların tek çatı altında birleştirilip ‘çalışanlar’ şeklinde değiştirilmesi” yönündeki açıklamalarına konfederasyonlardan yanıt gecikmedi. KESK ve DİSK çalışanların iş güvencesine dokunulmadan, örgütlenme önündeki engellemelerin kaldırılması durumunda çalışanlar yasasına olumlu bakarken Memur-Sen ise, işçi sendikalarının birleşmeyi bir can simidi olarak gördüğünü savundu.
BİR ŞARTLA BU YASAYI SAVUNURUZ
KESK Başkanı Lami Özgen, hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi çerçevesinde çalışma yaşamında yeni düzenlemelere gitmek istediğini, bunu da işçi memur sendikası ya da işçi memur ayrımı üzerinden bir söylem geliştirdiğini belirtti. KESK olarak ortak çalışanlar yasasını savunduklarını belirten Özgen, “Ama bir şartla biz bu yasayı savunuruz. Çalışanların iş güvencesine dokunulmayacak, bütün çalışanlar iş güvencesine sahip olacak ve örgütlenme önündeki bütün engeller kaldırılmak suretiyle çalışanlar örgütlü olacak. Eğer öngörülen yasa bu bağlamda ise bu değerlendirilebilir, tartışılabilir. Ama biz hükümetin çalışma yaşamını güvencesizleştirip taşeronlaştırarak, yani iş güvencesini tamamen ortadan kaldırıp, tamamen işverenin inisiyatifine bırakma gibi bir durumla karşı karşıya kalacağımızı biliyoruz” dedi.
‘İŞÇİLERLE MEMURLARIN BİRLEŞTİRİLMESİNDEN YANAYIZ’
DİSK Genel Başkanı Kani Beko da DİSK olarak memur ile işçiler arasındaki ayrımın kaldırılmasına sıcak baktıklarını belirtti. İşçiler arasında bugün beş grubun var olduğunu dile getiren Beko şunları kaydetti: “Kadrolu işçiler, mevsimlik işçiler, taşeron işçiler, 4-b’liler, sözleşmeliler ve 4-c’liler var. Bu beş grubu bir grupta toplamamız gerekiyor. Memur ve kamu çalışanı arkadaşlarımıza da iş güvencesi verilmeli. Kamu çalışanları ve işçilerin yan yana, omuz omuza toplu iş sözleşmesini sonlandırma hakkının da olduğu bir yasal düzenleme yapıldıktan sonra elbette biz işçilerle memurların birleştirilmesinden yanayız.”
‘BÖYLE BİR TALEBİMİZ YOK’
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise memur ile işçiler arasındaki ayrımın kaldırılmasına sıcak bakmadıklarını belirterek, “İşçi memur birleşerek, işçi sendikası, memur sendikası kalksın, çalışan sendikası olsun deniliyor. Çalışan sendikası olduğu zaman 10 tane çalışan sendikası kurulabilir mi? Kurulamaz” dedi. Gündoğdu, böyle bir ihtiyaç ve taleplerinin olmadığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Çalışanlara grev hakkı, siyaset hakkı için iş güvencesi gibi önemli hakkımızdan feragat etme, takas etme gibi bir düşüncemiz söz konusu değil. İşçi konfederasyonları, hükümete bunu talep olarak götürüyor. Memur-Sen olarak böyle bir talebimiz yok. Bu konunun üzerinden tartışma açarak memurların motivasyonunu da düşürmeye gerek yok.”(ANKARA)