Tanpınar, şehir ve oyun
Mahur Beste, Huzur, Aydaki Kadın, Beş Şehir gibi romanların yazarı Ahmet Hamdi Tanpınar için bu yıl beşinci kez edebiyat festivali düzenleniyor.
Sevda Aydın
Mahur Beste, Huzur, Aydaki Kadın, Beş Şehir gibi romanların yazarı Ahmet Hamdi Tanpınar için bu yıl beşinci kez edebiyat festivali düzenleniyor. İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali 30 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında İstanbul, Erzurum, Konya, Bursa ve Ankara’da okurları en sevdikleri yazarlarla buluşturacak. İTEF’in 2013 teması ise bu yıl ‘Şehir ve Oyun’ olacak. Festival, beşinci yılında da okuma ve söyleşilerine ev sahipliği yapacak. İTEF bu yıl da 15 ülkeden 50’yi aşkın yazarla bir edebiyat şöleni olacak. Festivalin bu yılki programından detayları İTEF Genel Koordinatörü Mehmet Demirtaş’la konuştuk.
Bu yıl İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali yazarın eserinin isminden yola çıkıyor ve ‘Beş Şehir’i gezmeyi planlıyor. Nasıl bir süreç bu?
İTEF 2013’te 5. yaşına basıyor. Beşinci yıla gelebilmek genelde uluslararası festivallerde rüştünü ispatlamak olarak da algılanıyor. Kalıcı ve uzun yıllar süreceğinin bir işareti yani. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir kitabı ile festivalin Anadolu şehirlerini birleştirirken etkisini bu kalıcılığa ek olarak hayal ettik. Bu proje için Alberto Manguel günümüz Türkiye’sini gezecek ve Ankara, Erzurum, Konya, Bursa ve İstanbul’u kaleme alacağı bir kitap oluşturacak. Bu yıl halka açık etkinlikler sadece İstanbul’da Kitap Fuarı ve Bursa’da Nilüfer Belediyesi Yüzüncü Yıl Nazım Hikmet Kültür Evinde gerçekleşecek. Alberto Manguel’in bu gezi sonrası yazacağı kitap gelecek yıl sonunda Yapı Kredi Yayınlarından çıkacak. Kitap çıktığında da Manguel tüm şehirlerde bir etkinlik serisi düzenleyecek.
ŞEHİRLE KURULAN İLİŞKİLER
Festivalin bu yılki temasını ‘Şehir ve oyun’ olarak planlamışsınız. Şehirler ve şehirlerle kurduğumuz ilişkiler bu yıl çok öne çıktı. Bu temayı seçmenizin bununla da ilgisi var mı?
İlk yıldan itibaren edebiyat festivalimizin temalarını planlarken yaşadığımız, hayal kurduğumuz, gittiğimiz, dönemediğimiz, sevdiğimiz, umutsuzluk hissettiğimiz yer, mekan olarak, somut ama hayali de olabilen “Şehir” ile yine yaşama dair bir konu ile birleştirerek kurduk. 2009’da ve 2010’da Tanpınar’a ithafen Şehir ve Zaman, Şehir ve İnsan temalarını işledik. 2011 Şehir ve Yemek ve geçen yıl da Şehir ve Korku’yu işledik. Şehirler ve şehirlerle olan ilişkilerde o şehirdeki kültür sanat hayatı ve zenginliğine İTEF olarak bir nebze katkı sağlayabiliyorsak, ne mutlu bize...
İTEF uluslararası bir edebiyat festivali. Yurt dışında İTEF’in algılanışı nasıl; Türkiye’ye, edebiyatımıza yaklaşımlar ne durumda?
İTEF’in aslında en büyük gücü uluslararası ilişkilerinden gelmekte. Neredeyse dünyadaki tüm edebiyat fonları, önemli kitap fuarları, yayıncılar, edebiyat festivalleri, kültür bakanlıkları, Türkçe çevirmenler ile yıl boyunca iletişim halindeyiz. Yazarlarımızın yurt dışındaki festivallere katılmalarına aracılık ediyor, birbirimizi yakın hissettiğimiz, Hollanda, İngiltere, Danimarka, İtalya, Norveç, Kore, Çin, Singapur gibi edebiyat festivalleri ile festivaller ağı kurmaya çabalıyoruz. Türkiye’deki yabancı büyükelçilikler, konsolosluklar ve kültür sanat kurumları ile de yakından çalışmaktayız. Amacımız İTEF’i dünyadaki saygın edebiyat festivalleri arasında görmek, edebiyatımızın diğer dillerde yayımlanmasına vesile olmak diyebiliriz. Türkiye’ye ilgi bizim düşündüğümüzden daha büyük.
YABANCI YAZARLAR OKULLARDA
İTEF 2013 etkinlik programında öne çıkanları bizimle paylaşır mısınız ?
İstanbul Avusturya Kültür Ofisinin 50. yaşı etkinlikleri kapsamında Viyana’dan yeni kuşak yazarlar Türk okurlar ile buluşacaklar. Hollanda Edebiyat Fonu ile Cafe Amsterdam özel edebiyat etkinliği de kaçırılmayacaklar arasında. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile ‘Yabancı Yazarlar Okullarda’ programımızla Çatalca’dan Beykoz’a yabancı yazarları öğrencilerle buluşturacağız. Türkiye’de İTEF ile başlayan yayıncılık sektörüne yönelik İTEF Profesyonel Buluşmalar programı kapsamında 15 yabancı yayıncı meslektaşları ile fikir alışverişinde bulunacak. ‘Beş Şehir-Tanpınar’ın İzinde’ Alberto Manguel ile kitap projemizi anlatmıştım. British Council iş birliğiyle ‘Literary Saloon’ İngiliz Edebiyatını daha derinden keşfedeceğiz. Tabii ki artık gelenekselleşmiş İTEF yazarların DJ kabinine geçip müzik seçerek okurlarla dans ettikleri bir kapanış partisi ile son bulacak. Tüm etkinlik detaylarına, yazar biyografilerine, saat ve mekan bilgilerine İTEF web sitesinde bulabilirsiniz. www.itef.com.tr. Gelecek yıl, 2014’de ise İTEF kasım ayından mayıs ayına taşınacak ve yazarlarla ‘Şehir ve Yolculuk’ temasını işleyeceğiz. (İstanbul/EVRENSEL)