09 Ekim 2013 06:00

Antik tiyatro onarılmıyor, üzerine yeni tiyatro yapılıyor!

Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi kapsamında antik Roma tiyatrosu yeniden inşa ediliyor. Başkentin göbeğindeki SİT alanı, “Faal hale getirilme” gerekçesiyle tarihinden koparılıp konser mekanı hale getiriliyor.

Antik tiyatro onarılmıyor, üzerine yeni tiyatro yapılıyor!
Paylaş

Şiar Can Şener

Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi kapsamında antik Roma tiyatrosu yeniden inşa ediliyor. “Restorasyon” adıyla sürdürülen çalışmada, seyirci bölümü aslına uygun olmayan bir şekilde beyaz mermerle yeniden yapıldı. Yapının orjinalinde kullanılan “Ankara taşı” diye bilinen malzemenin rengi ise beyaz değil. Başkentin göbeğindeki SİT alanı, “Faal hale getirilme” gerekçesiyle tarihinden koparılıp konser mekanı hale getiriliyor.

Bir yılı aşkın süredir devam eden Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi kapsamında Ulus ve Kale çevresinde birçok bina yıkıldı, ahşap evler “onarıldı”. Projeyle ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek “eski Ankara’nın Ulus’ta yeniden doğacağını” ifade etmişti.

SİT ALANINDA TAHRİBAT

Roma dönemine tarihlenen, M.S. 1. ile 2. yüzyıl arasında inşa edildiği tahmin edilen tiyatro, Ankara Kalesi’ne çıkarken sol tarafta kalıyor. 2007 yılında tespit edilen antik tiyatro, kazılar sonucu tamamen ortaya çıkarıldı. Sahnesi, sahne arkası ve seyirci bölümüyle 5 bin kişilik olduğu tahmin edilen antik Roma tiyatrosu, yenileme projesi kapsamında büyük mermer bloklarla yeniden inşa edildi. Aslına hiç benzemeyen, beyaz mermer taşından yapılan seyirci bölümü görenleri hayrete düşürdü. Söz konusu çalışma, başkentin göbeğinde bir SİT alanının nasıl modern bir tahribata maruz bırakıldığını gözler önüne serdi.

AKADEMİSYENLER TEPKİLİ

3 Ekim 2013’te Bilkent Üniversitesi’nde düzenlenen “Mimari Mirasın Korunmasına Giriş” başlıklı çalıştayın ilk gününde tartışmaya konu olan antik tiyatro yenilemesi, uzmanlar tarafından da eleştirildi. Çalıştayda konuşan uzmanlar, antik tiyatronun koruma veya onarıma tabii tutulmadığını, yeniden inşa edildiğini ifade ettiler.


BELEDİYE: ÖZGÜN YAPI KORUNACAK

Ankara Büyükşehir Belediyesi, restorasyona “tarihi dokuyu canlandırmak ve antik tiyatroyu tekrar faal getirmek için” için başladığını duyurmuştu. Belediyenin internet sitesinde tiyatronun, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri doğrultusunda “özgün yapı korunarak” restore edildiği iddia ediliyor.

Ancak aynı sayfada, oturma sıralarının (cavea) restorasyon projesi ile yok olduğu belirtiliyor. Yeniden yapımda ilk iki sıra için özgün formda oturma sıralarının, sonraki sıralarda ise üzeri kompozit ahşap döşemeyle kaplanacak Gabion kutularının kullanılacağı ifade ediliyor. Bu açıklamalar Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “faal hale getirmek” adına antik tiyatronun dokusunu nasıl tahrip ettiğinin adeta itirafı niteliğinde.

Büyükşehir Belediyesi’nin internet sayfasında, tiyatronun sahne binasının yıkılmış duvarlarına ilişkin ise “mümkün olduğu kadar özgün malzeme kullanılarak tamamlanması sağlanacak” ifadeleri kullanılıyor. (Ankara/EVRENSEL)

ESKİ HALİ

ÖNCEKİ HABER

Kupada derbili final

SONRAKİ HABER

Bu sular Boğazpınar’ın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa