09 Ekim 2013 06:00

Paketli demokrasi

Demokratikleşme paketinin içeriğinin Kürtlere yönelik olduğu söyleniyor ama baktığımda dindar kesime yönelik görünüyor. Kürtlere hak verilecekse bu andımızı kaldırmakla, paketle olacak iş değil.

Paketli demokrasi
Paylaş

Cem Gül / Mert Yıldız

İçinden ne çıkacak diye beklediğimiz AKP’nin “Demokratikleşme paketi” nihayet geçen hafta içerisinde açıklandı. Bu paketteki maddeler her kesimde olduğu gibi gençler arasında da tartışılıyor. Görüşlerini aldığımız Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) öğrencileri de paketten umduğunu bulamamış görünüyor.
İletişim fakültesi gazetecilik  bölümü 1. sınıf öğrencisi Umutcan Evren, bu ülkede demokrasiyi tartışmaya gerek olmadığını belirtti. Herkesin baskı altında olduğunu, sokağa çıkan muhaliflerin gözünün çıkarıldığını, yaralandığını hatta öldürüldüğünü, böyle bir ortamda demokrasiden söz edilemeyeceğini söyledi. Evren paketi, “Seçim barajını düşürmek demokrasi değildir, baraj tamamen kaldırılmalıdır. Zaten demokrasi sadece sandık değildir. Sözde, ileri demokrasinin hakim olduğu bir ülkede yaşıyorduk. O zaman neden bu pakete ihtiyaç duyuldu. Kürtlere verilen haklar AKP’nin kendi yanına çekme politikasıdır.” diyerek eleştirdi. Paketin Alevilere ilişkin kısmıyla ilgili ise “Recep Tayyip Erdoğan Aleviler için yaptığı yorumlarda cemevleri için cümbüş evi demişti. Bu pakette bir şey yok. Bir üniversitenin ismini değiştirmekle Alevilere hak verilmiş olunmaz” dedi.

HALKA İNİLMESİ GEREKİYOR

Gazetecilik bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Ceren Çetin, paketle demokrasi gelmeyeceğini, paketin gereksiz olduğunu ve zaten bir şeyin değişmediğini söyledi. Çetin; “Demokratikleşme paketinin içeriğinin Kürtlere yönelik olduğu söyleniyor ama baktığımda dindar kesime yönelik görünüyor. Kürtlere hak verilecekse bu andımızı kaldırmakla, paketle olacak iş değil. Anayasada Türkiye Cumhuriyeti’nin dili Türkçe’dir gibi bir şey kabul edilemez, köklü değişiklikler olmalı.” diyerek düşüncelerini dile getirdi. Paketin oluşum süreci hakkında, “Bu ülkede yaşayan birçok kesim var, halka inilmesi gerekiyor. Bu tür bir değişim olacaksa halkın doğrudan seçtiği temsilcilerin görüş ve istekleri alınmalı.” diyerek sözlerini tamamladı.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü öğrencisi Gizem Subaşı, paketin hiçbir olumlu tarafının olmadığını düşünüyor. Subaşı; “Zaten her çalışması seçim politikası. Atatürk de harf devrimi yapmıştı, yabancı dilden alfabemize harf almak gereksizdi. Andımızın kaldırılması Kürtlere yönelik bir çalışmadır. Türkiye’de yaşayan birçok millet var. Ana dilde eğitim olmamalı, seçmeli ders olarak verilebilirdi ancak köklü değişiklikler olmamalı. Alevilere ise sus payı verilmeye çalışılıyor. Madem demokratik bir ülkedeyiz cemevleri ibadethane olabilirdi.” şeklinde düşüncelerini ifade etti. İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi İktisat bölüm öğrencisi Ezgi Önvermez ise demokratikleşme paketinin özgürce tartışılmadığını söylüyor. Önvermez; “Çok gereksiz bir harf kanunu yapıldı. Zaten kendi aralarında konuşuyorlar. Alevilerin de bazı talepleri karşılanabilirdi. Seçim için yapılmış bir yatırımdan başka bir şey değil. Yanlışları kapatmak için şişirilip abartılıyor. Demokratikleşme paketi adı altında seçime kadar rahatlatma politikasıdır bu” dedi.

KENDİSİNE UYGUN OLANI YAPTI

Kendisi de Kürt olan, Muş’tan KOÜ’ne gelen Halkla İlişkiler bölümü okuyan Mehmet Rumi Tekin paketi; “Kendi geleceğimiz için bir şeyler beklerdim ama AKP kendisine nasıl uygunsa onu yaptı.” diyerek değerlendirdi. Paketin içeriğine ilişkin, “Küçüklükten beri ‘Türküm’ diye başlayan sonu ‘Ne Mutlu Türk’üm Diyene’ diye biten bir şeyi her gün okuyorduk. Bunu bir Kürt neden söylesin. Sadece andımızın kaldırılması hoşuma gitti. Ana dilde eğitim verildi mi? Hayır! Eşitlik ve adalet yok. Buradaki okullarla doğudakiler arasında çok kalite farkı var. Ben 12 sene okudum bir sene ingilizce dersi gördüm.” diyerek düşüncelerini söyledi.

*Kocaeli Üniversitesi

ÖNCEKİ HABER

Alay da biziz mektep de biziz

SONRAKİ HABER

En zor ama güzel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa