Çocuk işçi öldürmek, taksitle 30 bin TL
İş cinayetinde yaşamını kaybeden 13 yaşındaki Ahmet Yıldız’ın bedeli 30 bin 040 TL! Üstelik 24 ay taksitle!
İş cinayetinde yaşamını kaybeden 13 yaşındaki Ahmet Yıldız’ın bedeli 30 bin 040 TL! Üstelik 24 ay taksitle!
Adana’da press makinesine başının sıkışması sonucu hayatını kaybeden 13 yaşındaki Ahmet Yıldız hakkında açılan kamu davasında karar açıklandı. Adana 6. Asliye Ceza Mahkemesi, duruşmalardaki ‘iyi hali’ nedeniyle, cezada 6’da 1 oranında indirim yaparak Patron Ali Koç’a 4 yıl 2 ay ceza verdi. Davada konuyla ilgili bilirkişi raporu da işverenin kusurlu olduğunu belirtti. Ancak sanığın aile ve meslek sahibi ve kazanın kusursuz sayılması olduğunu belirten mahkeme, pişmanlık sebebiyle hapis cezasını para cezasına çevirdi. Cezanın her gününü 20 liradan para cezasına çeviren mahkeme, sanığa 30 bin lira ceza verdi. Yetmedi işverenin kişisel halleri gerekçe gösterilrek cezanın 24 taksitle verilmesi karara bağlandı.
Adana’da yaşanan kaza sonrasında Ahmet’i hastaneye kaldıran potron olayı gizlemek için hastanede Ahmet’in trafik kazası geçirdiğini söylemişti. İş cinayeti ikinci duruşmasında Ahmet Yıldız “Maddi manevi zararım karşılandı” diyerek şikayetinden vazgeçmişti.
‘HÜKÜMET ÇOCUK İŞÇİLİĞİ ÖNLEMEK YERİNE ÖNÜNÜ AÇTI’
Gündem Çocuk Derneği dava ile ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu olanın bir kaza olmadığını, bir taksir, başka bir deyişle bir kusur ya da tedbirsizlik olmadığını belirterek. “Söz konusu olan bir yaşamdır ve bu yaşama daha fazla kâr elde etmek amacıyla kastedilmesidir. Bu bir iş cinayetidir” denildi.
Derneğin 2012 yılı Yaşam Hakkı Raporu’na göre sadece 2012 yılında en az 38 çocuk işçinin iş cinayetlerinde yaşamını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, “Bu ağır tablonun nedeni bu tür cinayetlerin cezasız kalıyor ya da caydırıcı olmayan cezalarla kapatılıyor oluşudur. Tıpkı 13 yaşındaki Ahmet’in canına biçilen 30 bin 040 TL’lik bedel gibi” diye belirtildi.
Çocuk işçiliğinin önlenmesinin bu tür iş cinayetlerinin cezasız kalmamasıyla mümkün olduğunun altı çizilen açıklama şöyle devam etti: “Bu konuda sorunun temeline inmeyen yüzeysel politikalar yerine; çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması için çok boyutlu bir çocuk politikaları derhal hayata geçmelidir. Ancak 4+4+4 sistemiyle artık çocukların yasal olarak ortaokuldan sonra çalışabilir hale gelmesi, meslek liseleriyle birlikte çocuğun çıraklık yaşının indirilmiş olması ve gençlerin çalışmasına ilişkin yönetmeliğin de değiştirilerek “18 yaşına kadar olan çocuklar ağır işlerde çalışamaz” ifadesinin kaldırılması, bize devletin çocuk işçiliğini önlemek yerine aksine çocuk işçiliğinin önünü açtığını gösteriyor.”
Gündem Çocuk Derneğinin, baştan beri takipçisi olduğu bu davada, dosyanın temyizi için başvuruda bulunduğu dile getirilen açıklamada, “Herkesi davayı izlemeye, iş cinayetlerinde hiçbir kimsenin ölmemesi için sesini yükseltmeye davet ediyoruz.” denildi.
‘BU KOŞULLARDA PARA CEZASINA ÇEVRİLEMEZ’