14 Ekim 2013 06:00

Leroy Merlin'de grev yeri bayram yeri olacak

Leroy Merlin işçileri, mağaza önünde direnişlerini sürdürüyor. İşçiler zaman zaman halay çekerek, zaman zaman kitap okuyarak, direnişi sürdüryor. Grevdeki işçiler bayrama grevde giriyor. İşçilerle bayram ve direnişi konuştuk.

Leroy Merlin\'de grev yeri bayram yeri olacak
Paylaş

Önen Ersin

Leroy Merlin işçileri, mağaza önünde direnişlerini sürdürüyor. İşçiler zaman zaman halay çekerek, zaman zaman kitap okuyarak, direnişi sürdüryor.
Grevdeki işçiler bayrama grevde giriyor. İşçilerle bayram ve direnişi konuştuk.

DESTEKLEYİNCE İŞTEN ATILDI

Taşeron işçisi olduğu için greve çıkmamış Ömer Gökçe, fakat grevdeki işçilere destek verdiği için işine son verilmiş. Gökçe, mağaza açıldığından bu yana tedarik temsilcisi olarak mağazada çalıştığını söylüyor. İş çıkışlarında arkadaşlarına alkışlarla destek veren Gökçe’ye mağaza yönetimi işten atmış. Gökçe de böylece direnişe katılmış.
Gökçe 900 lira maaş aldığını, yol ve yemek dâhil sosyal haklarının olmadığını söyleyerek resmi tatillerde çalıştırıldıklarını ve mesai ücreti almadığını, bunlara rağmen sigortasının da asgari ücret üzerinden ödendiğini ifade ediyor.

Gökçe’ye bayramın nasıl geçeceğini soruyoruz. Bunun üzerine ailesinin bugüne kadar hep arkalarında olduğunu ifade eden Gökçe, bayramı da aileleriyle birlikte mağaza önünde geçireceklerini ve bunun da işçileri birbirine daha çok kenetleyeceğini vurguluyor.

‘DESTEK DİRENCİMİ ARTIRDI’

Ümran Vatansever ise Leroy Merlin’in kuruluşundan bu yana mağazaya emek vermiş bir kadın işçi. Vatansever, sendikalaşma mücadelesi verdikleri ilk zamanlarda babasının bu duruma destek vermediğini ifade ediyor. Kendisinin kararlı tutumu ve sendikaya olan güveni üzerine, zaman içerisinde ailesinin bu tavrı yok olmuş. Greve çıkacakları sabah ise Vatansever hoş bir sürprizle karşılaşmış. Babası yanına gelerek, “Sonuna kadar arkandayım, yalnız değilsin” diyerek kendisine destek vermiş ve bu durum Vatansever’in azmini daha da artırmış.

Şirket yönetiminin grevin iki günde biteceğini söylemesine rağmen, grevin her geçen gün gelen desteklerle daha da büyüdüğünü ifade eden Vatansever, artık her sabah işe gelir gibi disiplinle greve geldiklerini söylüyor. Vatansever, mağaza önüne sloganlarla geldiklerini ve güne halay çekerek başladıklarını dile getiriyor.
Bu bayramın da önceki bayramlardan çok daha coşkulu ve anlamlı olacağını söyleyen Vatansever, grevdeki işçilerin ailelerinin bir araya gelerek bayramı hep birlikte geçirmek istediklerini belirtiyor.

‘HAYATIMIN EN GÜZEL GÜNLERİNİ YAŞIYORUM’

Vatansever, büyüdüğü çevre itibariyle bugüne kadar grev, eylem gibi şeyleri yaşamadığını söylüyor. Geçmişte kendisine sendikalarla ilgili hep kötü şeyler anlatıldığını ifade eden Vatansever, sonrasında Sosyal İş’i araştırarak üye olmaya karar verdiğini vurguluyor. “İyi ki buradayım, bir an bile pişman olmadım bu mücadeleye girdiğim için” diyen Vatansever, hayatının en güzel günlerini yaşadığını vurgulayarak; bundan sonra grevdeki bütün işçilere elinden gelen desteği sunacağını söylüyor.
O esnada gözüm Vatansever’in annesine ilişiyor. Kızına destek vermek için grev alanına gelen anne, ilk zamanlarda temkinli olduğunu fakat bundan sonra kızının mücadelesine sona kadar destek vereceğini vurguluyor.

SENDİKANIN ADI BİLE FIRTINA KOPARTTI

Mağazada kurumsal satış danışmanı olarak çalışmış Şaban Gümüş. Gümüş, mağazayı sıfırdan kurduklarını ifade ediyor.

Yaşadıkları sıkıntılar üzerine Sosyal-İş Sendikasında örgütlendiklerini söyleyen Gümüş, işçiler, bu süreçte ağır baskılar görmüş. Sendikanın adının geçmesi bile mağazada fırtınalar koparttı diyen Gümüş, o dakikadan sonra yönetimin tavrının sürekli sertleştiğini ifade ediyor. Birçok kişi basit gerekçelerle işten atılmış, bir işçi sosyal medyada sıfır zam uygulamasına değinen “0’a inat balık tutmak” yazması gerekçe gösterilerek şirket değerlerini aşağılamaktan işten atılmış.

Greve çıktıktan sonra mağaza yönetimi tarafından kendilerine “uzaylı”, “terörist” gibi isimler takıldığını belirten Gümüş, “Biz ekmek yediğimiz kuruma değer veriyoruz” diyor.
Greve çıkacakları esnada özellikle kasiyerlere yoğun baskı uygulandığını ifade eden Gümüş, mağaza yönetiminin en kritik bölge olan kasa bölümünde işlerin aksamasını bu şekilde engellediklerini belirtiyor.

Gümüş bugüne kadar bu tarz mücadelelere hep mesafeli bakıyormuş. Fakat greve çıktıktan sonra çok pişman olmuş. “Bundan sonra bu mücadeleyi veren herkesi destekleyeceğim“ diyen Gümüş, “Çocuğumu da bu işlerin bilincinde olarak yetiştireceğim” diyor.

“Biz ailelerimiz için direniyoruz“ diyen Gümüş, bayramda da ailelerinin kendilerini yalnız bırakmayacağını ekliyor sözlerine. “Burada işçiler olarak mücadelemizde yalnız olmadığımızı gördük, bayramı da Leroy Merlin’deki arkadaşlarımızla ve onların aileleriyle kutlayacağız” diyen Gümüş, Leroy Merlin yönetimine de çalışma şartlarını ve ücreti düzeltmeleri doğrultusunda çağrıda bulunuyor. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özel hastanelere bayram kıyağı

SONRAKİ HABER

Tuğla patronları anlaşmaya uymuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa