19 Ekim 2013 06:00

ABD ve İngiltere istedi İsveç dinledi

Uzun yıllar gizli servislerin dinleme faaliyetleri üzerinde çalışmalar yapan ve pek çok dinleme skandalını açığa çıkaran Araştırmacı-Gazeteci Duncan Campbell, İsveç’in tıpkı İsrail gibi ABD ve İngiltere’nin İnternet’te yaptığı casusluğun iş birlikçisi olduğunu söyledi.

ABD ve İngiltere istedi İsveç dinledi
Paylaş

Murat Kuseyri

Uzun yıllar gizli servislerin dinleme faaliyetleri üzerinde çalışmalar yapan ve pek çok dinleme skandalını açığa çıkaran Araştırmacı-Gazeteci Duncan Campbell, İsveç’in tıpkı İsrail gibi ABD ve İngiltere’nin İnternet’te yaptığı casusluğun iş birlikçisi olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz ay Avrupa Birliğinin sürdürdüğü dinleme soruşturmasında tanık olarak dinlenen Campbell, Edward Snowden’den aldığı belgelerin İngiltere ve ABD’nin casusluk ortağının İsveç olduğunu ve kod adının da “Sardunya” olduğunu açıklamıştı.

Önceki gün İsveç’te yayımlanan Dagens Nyheter gazetesine bir açıklama yapan Campbell, İsveç’in 30 civarında ülkeyle istihbarat alış verişini sağlayan üçüncü ortaklık anlaşması olduğunu,  İsveç’in Baltık Denizi’nde bulunan kablolardan, İsrail’in de Doğu Akdeniz’den elde ettiği bilgileri ABD ve İngiltere’ye ulaştırdığını söyledi.

İsveç’in bu iş birliğini gerçekleştirmek için 2009 yılında İnternet trafiğinin izlenmesine olanak tanıyan FRA yasasını çıkardığına dikkat çeken Campbell,  İsveçli yetkililerin gerçekleri halka açıklamasını istedi. Bu gerçekleşmediği takdirde İsveç’in de bir Edward Snowden’e ihtiyacı olduğunu söyledi.

Hükümetin 2008 yılında parlamentodan geçirdiği İnternet trafiğinin izlenmesine olanak veren FRA yasası olarak adlandırılan yasa geniş tepki ve protesto gösterilerine neden olmuştu. Muhalefetin yanı sıra Hükümeti oluşturan partilere mensup bazı milletvekilleri de tasarının yasalaşmasına karşı oy kullanacaklarını açıklamışlardı. Ancak Başbakan Fredrik Reinfeldt ile hükümet ortağı 3 partinin liderleri baskı ile milletvekillerini susturmuş ve yasanın parlamentodan geçmesini sağlamışlardı. Campbell’in ele geçirdiği bilgiler İsveç Hükümetinin yasanın ne pahasına olursa olsun parlamentodan geçmesi için daha önceden ABD ve İngiltere ile anlaştığını gösteriyor.

Tüm bu tartışmalar sürerken  hükümet ortağı Merkez Partili Ticaret Bakanı Annie Lööf, Expressen gazetesine “Ne yazık ki başka bir ülkenin telefonlarımı ve elektronik postamı kontrol ettiğinden eminim” açıklamasını yaptı.

Parti liderlerinin baskı ve tehditlerine rağmen tasarının yasalaşmasına karşı oy kullanan Halk Partisi Milletvekili Camilla Lindberg, tasarının parlamentonun gündemine gelmesiyle birlikte yasanın ardında başka güçlerin bulunduğu hissine kapıldığını ancak bunu ispat edebilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Hükümeti sarsacak bu skandal açıklamalar karşısında Başbakan Fredrik Reinfeldt ABD ile yaptıkları iş birliğinde bir tuhaflık olmadığını söylerken, sosyal demokrat işçi partisi Sol Parti ile Yeşiller olayın soruşturulmasını istiyor. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Paket beklentileri karşılamadı

SONRAKİ HABER

Kölece çalıştırmak serbest, filmini çekmek yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa